Προπαντός ψυχραιμία!...

Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του διεθνούς περιοδικού οίνου Decanter είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο με τίτλο "Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να καταστρέψει την Βουργουνδία". Ανάμεσα στις ολοένα αυξανόμενες φωνές που κινδυνολογούν σχετικά με το κλίμα τελευταία, εμφανίστηκε μία πιο μετριοπαθής άποψη, την οποία αξίζει να ακούσουμε. Αναφέρομαι στον (εικονιζόμενο) Βρετανό Master of Wine, Hugo Rose, ο οποίος έστειλε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστολή στο περιοδικό, για να μας βοηθήσει να βάλουμε όλοι τις σκέψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα σε τάξη. Βρήκα την τοποθέτησή του ιδιαίτερα λογική και ψύχραιμη, γι αυτό και την μετέφρασα και σας την παραθέτω ατόφια παρακάτω:

"Οι δραματικοί τίτλοι άρθρων έχουν έναν σκοπό, ωστόσο εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προσέχουμε και να μην πανικοβαλλόμαστε με το συγκεκριμένο θέμα. Το terroir έχει και ανθρώπινη διάσταση - τις επιλογές που οι αμπελουργοί κάνουν συνεχώς στην καλλιέργεια - και οι παραγωγοί θα αντιδράσουν με σύνεση στις περιβαλλοντικές αλλαγές που θα συμβούν εν καιρώ. Ναι, είναι αλήθεια ότι αν το κλίμα εξακολουθήσει να αλλάζει, η γεύση των κρασιών της Βουργουνδίας, ή και οποιασδήποτε άλλης περιοχής, θα εξελιχθεί με το χρόνο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Μία ιστορική ματιά στο παρελθόν θα μας δείξει ότι ακόμα και τα πιο κλασικά στυλ κρασιών μεταμορφώθηκαν με το χρόνο. Σε κάθε ανάλυση, το terroir αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα 'ευέλικτος' φίλος".

Σας παραθέτω αυτή την άποψη όχι για να υποστηρίξω ότι πρέπει να μην ανησυχούμε και να μην κινητοποιηθούμε απέναντι στον απόλυτα ορατό κίνδυνο των περιβαλλοντικών αλλαγών από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Απλά επειδή δεν χρειάζεται να το κάνουμε με πανικό και κινδυνολογία. Και πάνω απ' όλα, ειδικά καθότι ορισμένες εξελίξεις είναι τελείως πέραν του δικού μας ελέγχου, χρειάζεται ψυχραιμία και πίστη στο γεγονός ότι η ίδια η φύση στο τέλος πάντα ξέρει και βρίσκει τον δρόμο της...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v