Η Κοιλάδα του Mosel εκπέμπει SOS!...

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσο έχει επιβαρυνθεί ο Αττικός αμπελώνας από την απίστευτη ανάπτυξη στην περιοχή των Μεσογείων; Και εννοώ την κατασκευή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, την δημιουργία της Αττικής Οδού, την επέκταση του δικτύου του Μετρό και του Προαστιακού μέχρι το αεροδρόμιο, και όλη την οικιστική ανάπτυξη που ακολούθησε όλα αυτά; Θα μου πείτε η πρόοδος και η εξέλιξη είναι απαραίτητες, και δεν μπορώ να διαφωνήσω, είναι εμφανές ωστόσο ότι το τίμημά τους στην ποιότητα ζωής μας είναι βαρύ.

Να όμως που δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα... Ο οινικός κόσμος είναι ανάστατος από την απόφαση της Γερμανικής Κυβέρνησης να κτίσει μία τεράστια τσιμεντένια γέφυρα μήκους 1800 μέτρων και πλάτους τεσσάρων οδικών λωρίδων πάνω από τον ποταμό Mosel. Η κοιλάδα του Mosel, εκτός από περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους, αποτελεί καίριο σημείο του παγκόσμιου οινικού χάρτη, καθώς πρόκειται για την περιοχή προέλευσης μερικών από τις πιο ποιοτικές ετικέτες Γερμανικού Riesling.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, εκτός από την ασχήμια που θα επιφέρει στο τοπίο, το ύψους 160 μέτρων έργο θα επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα που ποτίζει φυσικά τον αμπελώνα της περιοχής, θα επηρεάσει αρνητικά ένα από τα πιο εκλεκτά Ευρωπαϊκά terroir, ενώ αναμένεται να αφήσει την περιοχή απροστάτευτη απέναντι σε πλημμύρες και άλλα καταστροφικά φαινόμενα στο μέλλον.

Μεγάλος αριθμός φίλων του Γερμανικού κρασιού και του Riesling του Mosel, επωνύμων και μη, έχουν αντιταχθεί ανοιχτά στην υλοποίηση του έργου. Το κορυφαίο περιοδικό gourmet της Γερμανίας, το Der Feinschmecker, φιλοξενεί ένα ηλεκτρονικό ψήφισμα, το οποίο έχουν υπογράψει οινόφιλοι από όλο τον κόσμο, ζητώντας τη ματαίωση του έργου. Το περιοδικό δεσμεύεται να προωθήσει το ψήφισμα στον Πρωθυπουργό του Rheinland-Pfalz, Kurt Beck, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η κατασκευή της γέφυρας.

Αν θέλετε κι εσείς να αντιταχθείτε σε αυτή την ενέργεια, έχετε περιθώριο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για να κάνετε κάτι: Ακολουθήστε το link www.b50neu.de/feinschm_e.html - στο αριστερό μέρος της σελίδας που θα ανοίξει θα βρείτε οδηγίες στα Αγγλικά για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας που βρίσκεται λίγο πιο κάτω στην ίδια σελίδα.

Ας το κάνουμε όλοι, αν μη τι άλλο για να δούμε πόση δύναμη έχει η φωνή των ανά των κόσμο οινοφίλων...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v