Η εξωστρέφεια του Ελληνικού κρασιού - Μέρος 1ον

Ε λοιπόν μπορεί κάποιοι να μην το πιστεύουν - ή να μη θέλουν να το πιστέψουν - αλλά το Ελληνικό κρασί πάει καλά στο εξωτερικό. Προς Θεού, δεν λέω ότι όλα είναι μέλι-γάλα, ότι οι ανά τον κόσμο εισαγωγείς τσακώνονται για το ποιος θα πρωτο-πάρει κρασί από την Ελλάδα, ή ότι οι πωλήσεις μας έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Λέω, ωστόσο, ότι η εικόνα των πραγμάτων είναι αισθητά καλύτερη από αυτήν που ζωγραφίζει το παράπονο, η μεμψιμοιρία και η γκρίνια που διακατέχει γενικά όλους εμάς τους Έλληνες.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι τα μηνύματα για τα κρασιά μας από την (σημαντικότατη) αγορά της Β. Αμερικής είναι πολύ θετικά, ότι η (επίσης στρατηγικής σημασίας) αγορά της Αγγλίας δείχνει να ξανα-ανοίγει την πόρτα στο κρασί μας, ενώ νέες αγορές ανοίγονται μπροστά μας, ακόμα και εν μέσω κρίσης.

Όταν βλέπουμε ένα Ελληνικό κρασί (Όβηλος Λευκός 2008, Κτήμα Βιβλία Χώρα) στο εξώφυλλο του Decanter αυτού του μήνα, το οποίο έχει τίτλο "Wines of the Year", όταν τα κρασιά μας κατεβαίνουν με αξιώσεις στους διαγωνισμούς και βραβεύονται, και όταν τα ξένα μέσα ανά τον κόσμο δημοσιεύουν άρθρα και αφιερώματα για τα κρασιά μας, μάλλον τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση... Και πρέπει να σας πω ότι είναι πολλοί οι ξένοι συνάδελφοί μου που έχουν αρχίσει τελευταία να εκφράζουν έντονα την επιθυμία τους να έρθουν (ή και να ξαναέρθουν) στη χώρα μας γιατί πιστεύουν πραγματικά ότι τα κρασιά μας αξίζουν σίγουρα την προσοχή και τον σεβασμό τους.

Ας μην κρυβόμαστε, βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και ουσιαστικά, και σε πολλές περιπτώσεις μία πρώτη ομάδα από επιλεγμένα, τυπικά Ελληνικά κρασιά θα τραβήξουν το "άρμα" του Ελληνικού κρασιού, μέχρι αυτό να βρει για τα καλά τον δρόμο του. Η διαδικασία αυτή όμως έχει ξεκινήσει. Το ταξίδι έχει αρχίσει και είναι ήδη συναρπαστικό.

Η (νέα) εξωστρέφεια του Ελληνικού κρασιού είναι ένα θέμα με το οποίο θα καταπιάνομαι τακτικά, τόσο από αυτήν εδώ τη σελίδα, όσο και από το ραδιόφωνο. Και η αρχή γίνεται αυτό το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, καθώς θα έχω καλεσμένο τον Markus Stolz, έναν αεικίνητο φίλο του Ελληνικού κρασιού, Γερμανικής καταγωγής, ο οποίος δεν σταματά να παίρνει πρωτοβουλίες και να οργανώνει δραστηριότητες με στόχο να φέρει το Ελληνικό κρασί πιο κοντά στους αγοραστές του εξωτερικού, και κυρίως σε αυτούς από την αγορά της πατρίδας του, της Γερμανίας. Μαζί θα μιλήσουμε για την εικόνα του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, για εμπειρίες και μελλοντικά σχέδια, αλλά και για άλλα θέματα ευρύτερου οινικού ενδιαφέροντος.

Σας περιμένω λοιπόν στην εκπομπή Lémy Boucaliaûn, αυτό το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι, στη συχνότητα του City 99.5FM στο ραδιόφωνό σας, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.city995.gr στον υπολογιστή σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v