Το Top100 του Wine Spectator για το 2009

Ανακοινώθηκε από το Αμερικάνικο περιοδικό οίνου Wine Spectator το καθιερωμένο οινικό Top 100 για το 2009. Πρόκειται για τα 100 κορυφαία από όλα τα κρασιά που οι ειδικοί του περιοδικού δοκίμασαν και βαθμολόγησαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Η κατάταξη δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκπλήξεις, σε σχέση πάντα με το γενικό προφίλ του περιοδικού. Εννοώ ότι όποιος διαβάζει το Wine Spectator συστηματικά ξέρει ότι το περιοδικό (εύλογα) προμοτάρει το Αμερικάνικο κρασί (33 παρουσίες στο Top 100, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θέσης), και μάλιστα όχι μόνο από γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές όπως αυτές της California, αλλά και από λιγότερο γνωστές εκτός Αμερικής, όπως η Washington και το Oregon. Επιπλέον είναι γνωστή η έφεση του περιοδικού προς τα Ιταλικά κρασιά (19 παρουσίες στο Top 100) και κυρίως σε αυτά της Τοσκάνης, και σε αυτό ενδεχομένως παίζει ρόλο και η παρουσία του εκλεκτού συνεργάτη του περιοδικού James Suckling, ο οποίος ειδικεύεται στα κρασιά της περιοχής και είναι μόνιμα εγκατεστημένος εκεί. Παρόμοια μεταχείριση έχουν και τα Γαλλικά κρασιά (17 παρουσίες στο Top 100, εκ των οποίων μία ετικέτα Σαμπάνιας και τρεις ετικέτες από το Châteauneuf-du-Pape, περιοχή που το περιοδικό δείχνει να αγαπάει ιδιαίτερα). Τέλος, καλή παρουσία στη φετινή κατάταξη έχουν τα κρασιά της Αυστραλίας (10 συμμετοχές στο Top 100) και της Ισπανίας (6 συμμετοχές στο Top 100).

Από εκεί και πέρα οι εκπροσωπήσεις στο φετινό Top 100 είναι μικρές και μεμονωμένες: τρεις συμμετοχές για τη Νέα Ζηλανδία, από δύο για Αργεντινή, Αυστρία, Πορτογαλία, Χιλή και Γερμανία, και από μία για Ουγγαρία και Νότιο Αφρική. Η Ελλάδα (και) φέτος δεν εκπροσωπήθηκε στο Top 100 του Wine Spectator. Υπενθυμίζω ότι τελευταία φορά αυτό είχε γίνει προ διετίας, όταν στην αντίστοιχη κατάταξη του 2007 είχαν συμπεριληφθεί δύο Ελληνικά κρασιά, το Villaré της Emery από τη Ρόδο και το Ασύρτικο-Αθήρι του Κτήματος Σιγάλα από τη Σαντορίνη.

|ig:all|

Στις φωτογραφίες θα δείτε με τη σειρά τα 10 πρώτα κρασιά του φετινού Top 100, στο νούμερο 8 του οποίου φιγουράρει ίσως το αγαπημένο μου κρασί (αυτό που θα χαρακτήριζα "Desert Island Wine" για μένα), το Flaccianello della Pieve 2006 από το Panzano, στη χρυσή κοιλάδα του Chianti Classico στην Τοσκάνη. Στο δε νούμερο 1, θα δείτε το Columbia Crest 2005, ένα Cabernet Sauvignon από την Columbia Valley στη Washington. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά ελπίζω να αξίζει τη διάκριση αυτή.

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε όλο το Top 100 του Wine Spectator για το 2009.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v