Αξέχαστη επίσκεψη στην πατρίδα της Cava

Ε λοιπόν, κάθε επίσκεψη στο οινοποιείο της Freixenet είναι και καλύτερη από την προηγούμενη. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και έχουν ένα μοναδικό τρόπο να βάζουν τον επισκέπτη στην καρδιά της ιστορίας και της παράδοσης, αλλά και της μοντέρνας υπόστασης της cava.

Το εκπληκτικό είναι, μάλιστα, ότι ενώ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στον κόσμο, με ηγετική θέση στην παραγωγή αφρώδους οίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένουν οικογενειακή επιχείρηση, και το δείχνουν περίτρανα σε κάθε πτυχή της σχέσης τους με το κοινό.

Το οινοποιείο της Freixenet βρίσκεται στο χωριό Sant Sadurni d' Anoia, στην καρδιά της οινοπαραγωγικής ζώνης του Penedès. Παρά το (τεράστιο) μέγεθός του, το κτίριο διατηρεί κάποια αρχιτεκτονικά ή και διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν (από τους ψηφιδωτούς τοίχους ως τα αυτοκίνητα-αντίκες που χρησιμοποιούνταν πριν δεκαετίες).

|ig:1-6|

Η επίσκεψη στο οινοποιείο ξεκινάει με την προβολή ενός σύντομου βίντεο που αφηγείται την ιστορία της εταιρείας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο επισκέπτης ξεναγείται στο παλιό τμήμα του οινοποιείου (που έχει και λίγο μουσειακό χαρακτήρα), καθώς και στις υπόγειες κάβες παλαίωσης. Στη συνέχεια οι επισκέπτες επιβιβάζονται σε ειδικό τραινάκι, με το οποίο θα περάσουν μέσα από την γραμμή παραγωγής του καινούριου οινοποιείου, όπου όλα είναι αυτοματοποιημένα, με μηχανήματα ρομποτικής τεχνολογίας. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με δοκιμή διαφορετικών τύπων cava Freixenet, καθώς και με μία (αρκετά εκτενή) ματιά στο μαγαζί του οινοποιείου, το οποίο πουλάει ό,τι αξεσουάρ, ρούχο ή άλλο αντικείμενο μπορεί κανείς να φανταστεί, με λογότυπο Freixenet.

Στην Ελλάδα έρχονται σήμερα (προς το παρόν, τουλάχιστον) μόνο δύο ετικέτες cava Freixenet: η ξηρή Cordon Negro και η ημίξηρη Carta Nevada. Ελπίζω όμως ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει, καθώς το οινοποιείο παράγει πολλές άλλες, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η υπέρξηρη Brut Nature, η παλαιωμένη και πολύπλοκη Reserva Real, η κομψή Brut Rose, η αρωματική Malvasia - που προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία - και πάει λέγοντας.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η cava είναι το διάσημο Ισπανικό αφρώδες κρασί. Προκύπτει από παραδοσιακή οινοποίηση (όπως η Σαμπάνια) γηγενών ποικιλιών του Penedes, όπως η Parellada, το Macabeo και το Xarel-lo. Μία καλή cava αποτελεί έναν εξαιρετικό αντικαταστάτη της Σαμπάνιας, σε ένα κλάσμα της τιμής της τελευταίας.

|ig:7-12|

Που κατευθυνόμαστε αφού ολοκληρώσουμε την όμορφη επίσκεψη στο οινοποιείο της Freixenet. Δεν ξέρω για τους άλλους, εμείς πάντως πήγαμε (συστημένοι) για μεσημεριανό σε ένα εκπληκτικό εστιατόριο στο επόμενο χωριό, το οποίο είναι το κρυμμένο μυστικό της περιοχής (ο οδηγός Michelin το' χει βούκινο κι εμείς κρυφό καμάρι!...). Εκεί απολαύσαμε εξαιρετικές ντόπιες γεύσεις, συμπεριλαμβανομένου κι ενός πιάτου με άγρια μανιτάρια και αλλαντικά, την απίστευτη γεύση του οποίου ούτε μπορώ, αλλά και ούτε θέλω να ξεχάσω, μετά από τόσες μέρες. Πως λέγεται; Α, αυτό θα το ανακαλύψετε από πρώτο χέρι όσοι είστε μαζί μας στο επόμενο ταξίδι που θα κάνουμε στην Καταλονία, του χρόνου το Μάρτιο.

Αν πάντως θέλετε να μάθετε παραπάνω για την cava και την Freixenet, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον Οινοχόο πέρυσι τέτοια εποχή, μετά από την προηγούμενη επίσκεψή μου στο οινοποιείο. Θα το βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v