(Μαθαίνουμε πρώτοι) τα Top Ιταλικά κρασιά για το 2010!

Λίγες μόλις μέρες πριν κυκλοφορήσει η φετινή έκδοση του πιο γνωστού οινικού οδηγού της Ιταλίας, το "I Vini d' Italia 2010" από το περιοδικό γαστρονομίας Gambero Rosso, τα βασικά του αποτελέσματα διέρρευσαν σε επιλεγμένα μέσα. Η διαρροή είναι κατά πολλούς εσκεμμένη, για να δημιουργήσει δημοσιότητα γύρω από την επικείμενη έκδοση του οδηγού, ειδικά καθώς δεν αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή των φίλων των κρασιών της Ιταλίας, όπως μέχρι πρότινος. Εγώ πληροφορήθηκα τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας της Jancis Robinson MW και σας τα μεταφέρω.

Οι κορυφαίοι των κορυφαίων για φέτος, λοιπόν, σύμφωνα με το I Vini d' Italia 2010 είναι οι εξής:

Οινοποιείο της Χρονιάς: Bruno Giacosa, Piemonte

Ερυθρό κρασί της Χρονιάς: Antoniolo, Osso San Grato 2005 Gattinara (επίσης από το Piemonte)

Λευκό κρασί της Χρονιάς: Clelia Romano, Colli di Lapio 2008 Fiano di Avellino

Αφρώδες κρασί της Χρονιάς: Cavit, Altemasi Graal Brut Riserva 2002 Trento

Παραγωγός της Χρονιάς: Gianfranco Fino of Puglia

Γλυκό κρασί της Χρονιάς: Barattieri, Albarola Val di Nure Vin Santo 1999 Colli Piacentini

Οι πρώτες παρατηρήσεις είναι ότι Piemonte σάρωσε στις κορυφαίες κατηγορίες, η Τοσκάνη είναι παντελώς απούσα, και οι παραπάνω ετικέτες και παραγωγοί δεν έχουν (αν δεν κάνω λάθος) αντιπροσώπευση στην Ελληνική αγορά.

Επειδή ωστόσο ο οδηγός I Vini d' Italia είναι ένας τεράστιος τόμος και τα παραπάνω είναι ένα ελάχιστο μέρος των κρασιών που περιέχει, καλό είναι να περιμένουμε την επίσημη έκδοσή του για να δούμε ποια κρασιά βαθμολογούνται φέτος με τα περίφημα τρία ποτήρια (tre bicchieri), καθώς οι κρίσεις του είναι σταθερά εύστοχες.

Αξίζει πάντως να σας αναφέρω ότι ο ιδιοκτήτης του Κτήματος που ανακηρύχθηκε Οινοποιείο της Χρονιάς για φέτος, ο ζωντανός θρύλος του Piemonte, Bruno Giacosa, πριν λίγο καιρό είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να μην εμφιαλώσει την εσοδεία 2006 του Κτήματός του. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι η χρονιά αυτή ήταν ιδιαίτερα κακή τόσο για τον ίδιο, καθώς έπαθε ένα σοβαρό εγκεφαλικό μέσα στο 2006, αλλά και για την παραγωγή του, η οποία έκρινε ότι δεν ήταν αντάξια του ονόματος και του επιπέδου του οινοποιείου του. Η απόφαση για έναν παραγωγό να παραλείψει μία ολόκληρη εσοδεία είναι ιδιαίτερα επώδυνη οικονομικά και λίγοι είναι πλέον οι οινοποιοί που έχουν το θάρρος (και τη δυνατότητα) να την πάρουν, απλά και μόνο για λόγους ποιότητας. Έτσι, η κίνηση αυτή προκάλεσε τον θαυμασμό της παγκόσμιας οινικής κοινότητας και επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την φήμη του Giacosa ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς στην Ιταλία και στον κόσμο.

Περισσότερα από το I Vini d' Italia 2010 και τα κρασιά που βραβεύει και μας ενδιαφέρουν άμεσα, όταν με το καλό ο οδηγός έρθει στα χέρια μου...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v