Ο Lionello Marchesi στην Κάβα Λίθοινον

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κάβα είναι χώρος πώλησης κρασιών και ποτών. Και τίποτα άλλο. Όντως, κάποτε αυτό ήταν (ως ένα βαθμό) σωστό. Και ίσως ακόμα κάποιες μικρές συνοικιακές κάβες να δίνουν έμφαση στην πώληση του κρασιού, παράλληλα με την πώληση άλλων προϊόντων, όπως π.χ. ξηρών καρπών, κλπ. Οι σύγχρονες κάβες όμως είναι πλέον (ευτυχώς) πολύ μακριά από αυτό το μοντέλο. Κι αυτό γιατί ανήκουν σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί, που έχουν γνώση και όρεξη, και που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκπαιδεύσουν την αγορά, επενδύοντας χρόνο, κόπο και χρήμα στη διοργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, δοκιμών, κλπ.

Τα (ξανα)λέω όλα αυτά με αφορμή τη χτεσινή παρουσίαση που έγινε στην Κάβα Λίθοινον, στη Σαρωνίδα (Λεωφ. Σαρωνίδας 122 / 22910-60257). Στη συγκεκριμένη κάβα έχω αναφερθεί πολλές φορές, και είμαι σίγουρος ότι θα το ξανακάνω πολλές φορές ακόμα, καθώς το Λίθοινον ανήκει στους "μπροστάρηδες" της παραπάνω μοντέρνας σχολής στον κλάδο της Κάβας.

Χτες λοιπόν, το Λίθοινον φιλοξενούσε τον Lionello Marchesi και τα κρασιά του, που προέρχονται από τα τρία οινοποιεία του στην Τοσκάνη. Ο παραγωγός ήταν ο ίδιος εκεί, και με χαρά υποδεχόταν τους οινόφιλους που έσπευσαν να τον γνωρίσουν. Ήταν ομιλητικός και συμπαθέστατος, αν και φανερά προβληματισμένος για την όχι τόσο μεγάλη επιτυχία της φετινής έκθεσης Vinitaly, αλλά και για την τραγωδία που προκάλεσε πρόσφατα ο Εγκέλαδος μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα μέρη του.

Όλα τα παραπάνω κρασιά εισάγονται και διατίθενται στην Ελλάδα από την εταιρεία New Age Media, που ειδικεύεται στο ποιοτικό κρασί, τόσο από τον παλαιό, όσο και από το νέο κόσμο. Εγώ περιμένω τις επόμενες εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το Λίθοινον - δεν αργεί μάλιστα και ο επόμενος Μαραθώνιος, που ακούγεται ότι θα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, καθότι θα είναι επετειακός - ενώ με τον κύριο Marchesi ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Τοσκάνη, για να γνωρίσω τη φιλοσοφία και τη δουλειά του καλύτερα, εκ των έσω...

Η δοκιμή των κρασιών του Lionello Marchesi είναι από μόνη της ένα ταξίδι στην Τοσκάνη, καθώς τα κτήματά του βρίσκονται σε τρεις πολύ σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες της περιοχής: το Castello di Monastero βρίσκεται στο Chianti Classico, το ColdiSole βρίσκεται στο Montalcino, ενώ το Poggio alle Sughere βρίσκεται στην παραθαλάσσια Maremma.

Δοκιμάσαμε 7 κρασιά (1 λευκό και 6 ερυθρά), τα οποία είναι όλα ιδιαίτερα ποιοτικά και έχουν ως κοινό παρονομαστή την σωστή σχέση ποιότητας-τιμής. Ξεκινήσαμε με το καλοφτιαγμένο Chardonnay 2007, στο οποίο η παρουσία του δρύινου βαρελιού ήταν κομψή και διακριτική, και συνεχίσαμε με το Rosso di Montalcino 2006 - ομολογώ ότι ποτέ δεν ήμουν φαν του Rosso di Montalcino, ίσως επειδή αναπόφευκτα το κρασί αυτό συγκρίνεται (και χάνει) με τον μεγάλο αδερφό του, το Brunello. Ωστόσο, το Rosso του ColdiSole, εν προκειμένω, είναι από τις λίγες εξαιρέσεις που κάνω, καθώς το θεωρώ πολύ αξιόλογο για την τιμή του (€20 λιανική). Μου άρεσε το Castello di Monastero Chianti Classico Riserva 2004, αν και αρκετά κλειστό ακόμα. Βρήκα επίσης το ColdiSole Brunello di Montalcino 2003 όμορφα πληθωρικό, αλλά αρκετά κομψό και ευγενές, σε σχέση με την απίστευτα ζεστή χρονιά του. Απ' ότι μου εξήγησε ο ίδιος ο κύριος Marchesi, λόγω του καύσωνα του 2003 περιόρισαν την παραγωγικότητα των κλημάτων, ενώ τρύγησαν πολύ νωρίς. Κατάφεραν έτσι να φτιάξουν ένα ασυνήθιστα (για την συγκεκριμένη εσοδεία) ευγενές Brunello, έστω κι αν είχαν αισθητά μικρότερη παραγωγή εκείνη τη χρονιά.

Το Brunello di Montalcino Riserva 2001 του ίδιου κτήματος είναι από τα κρασιά που ξεχώρισα από χτες. Γεμάτο, ρωμαλέο και πλούσιο σε όλα του, είναι ένα κρασί αρκετά έτοιμο (ειδικά για μεγάλες κρεατοφαγίες), αν και έχει... όλη τη ζωή μπροστά του. Ολοκληρώσαμε με τα δύο Super Tuscans του Marchesi: το Splendido 2001 από το Poggio alle Sughere στη Maremma, ένα βελούδινο χαρμάνι Sangiovese και Merlot, καθώς και το Infinito 2001 από το Castello di Monastero στο Chianti Classico, ένα στιβαρό χαρμάνι Sangiovese και Cabernet Sauvignon. Το τελευταίο είναι μάλλον το κρασί που ξεχώρισα από όλα της βραδιάς, όχι μόνο λόγω της ποιότητας και της πολυπλοκότητας που βγάζει σε μύτη και στόμα, αλλά και λόγω της καλής του τιμής - η λιανική των €35 είναι εξαιρετική για την κατηγορία και το επίπεδό του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v