Brunello di Montalcino - Εμπιστευτικό

Σας είχα αναφέρει προ καιρού ότι η (πολύ αγαπημένη μου) πόλη του Montalcino στην Τοσκάνη, η πατρίδα του περίφημου Brunello, δοκιμάστηκε πρόσφατα από ένα σκάνδαλο, το οποίο μάλιστα ξέσπασε στην κυριολεξία από το πουθενά! Σήμερα λοιπόν που έχω λίγο χρόνο, θα σας αναπτύξω την ιστορία με κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες.

Κάποια στιγμή λοιπόν, στις αρχές του χρόνου, έλεγχοι έδειξαν ότι η ποικιλιακή σύνθεση ορισμένων κρασιών Brunello di Montalcino DOCG, αντί να είναι 100% Sangiovese, όπως ορίζει η νομοθεσία που του δίνει την ανώτατη πιστοποίηση προέλευσης DOCG, περιείχε και ένα μικρό ποσοστό (κατά μέσο όρο 1%) άλλων, διεθνών ποικιλιών, όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Εικάζεται ότι, όπου έγινε αυτό, το κίνητρο ήταν η ικανοποίηση των "γούστων" της Αμερικάνικης αγοράς, που προτιμάει τα κρασιά πιο στρογγυλά και βελούδινα από ένα τυπικό Brunello που συνήθως είναι αρκετά άγριο, ατίθασο κρασί. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η Ιταλική αστυνομία έχει ειδικές ομάδες αξιωματικών που έχουν περάσει από σχολές sommelier, ακριβώς για να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή νοθείας στο κρασί, που δεν είναι τελείως ασυνήθιστες στη γειτονική μας χώρα.

Ως εδώ καλά. Καλά, από την άποψη ότι δεν χάλασε πια και ο κόσμος. Σε μία τέτοια περίπτωση, που παραβιάζεται η οινική νομοθεσία σε κρασί υψηλής ποιότητας, τρία πράγματα μπορούν να συμβούν: Α) οι παραβάτες να συμμορφωθούν και να επιστρέψουν στην ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού που ορίζει ο νόμος. Β) Αν σώνει και καλά κάποιοι κρίνουν ότι μία διαφορετική ποικιλιακή σύνθεση αναδεικνύει το κρασί τους καλύτερα, το αποχαρακτηρίζουν - χάνει δηλαδή την πιστοποίηση ποιότητας/προέλευσης DOCG - και κυκλοφορεί στην αγορά ως τοπικός, ή ακόμα και ως επιτραπέζιος οίνος (έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με πολύ καλά Ιταλικά κρασιά). Γ) Αν είναι τόσο εμφανές ότι ο νόμος είναι ξεπερασμένος, οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει, η αγορά έχει προχωρήσει, κλπ, τότε αλλάζει ο νόμος, ή τουλάχιστον γίνεται πιο εύκαμπτος/ευέλικτος, και οι οινοποιοί αποκτούν νέες επιλογές, δυνατότητες, αλλά και δυναμική στην αγορά.

"Που είναι το σκάνδαλο λοιπόν", θα μου πείτε. Εδώ η πλοκή αλλάζει... Επειδή - σε ορισμένα πράγματα, όπως οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες και τα περίεργα συμφέροντα - είμαστε όντως "ούνα φάτσα-ούνα ράτσα" με τους γείτονες, φαίνεται ότι κάποιοι (μάλλον οι περίφημοι "γνωστοί άγνωστοι") αποφάσισαν ότι αρκετά διήρκεσε η επιτυχία του Brunello στην διεθνή (και ειδικά στην Αμερικάνικη) αγορά, ας πάρει σειρά και κάποιο άλλο κρασί... Έτσι λοιπόν μία ωραία πρωία άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Η πρωία μάλιστα δεν ήταν μία απλή και συνηθισμένη, αλλά το Σάββατο 3 Απριλίου 2008, στα εγκαίνια ουσιαστικά της διεθνούς οινικής έκθεσης Vinitaly στη Verona, όταν τα μάτια όλου του (οινικού) κόσμου ήταν στραμένα στην Ιταλία και τα κρασιά της. Εκείνη την ημέρα λοιπόν, η σκανδαλοθηρική εφημερίδα L' Espresso αποφάσισε να αποκαλύψει μία ιστορία νοθείας κάποιων σεσημασμένων και χαμηλής ποιότητας Ιταλικών κρασιών στο πρωτοσέλιδό της.

Δεν το έκανε όμως έτσι απλά. Ο τίτλος της πρώτης σελίδας ήταν "Velenitaly" - λογοπαίγνιο που αντικαθιστά τη λέξη vino-κρασί ως πρώτο συνθετικό της διεθνούς έκθεσης, με τη λέξη veleno, που σημαίνει δηλητήριο! Επιπλέον, ο υπότιτλος αναφερόταν σε μία μεγάλη έρευνα που αναφερόταν στην εντυπωσιακή νοθεία που είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά 70 εκατομύρια λίτρα κρασιού που περιείχαν τοξικές ουσίες, σε παρεμφερή κρούσματα και με άλλα Ιταλικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το ψωμί, καθώς και στις "απάτες" που αποκαλύφθηκαν στο Brunello (εννοώντας τις ξένες ποικιλίες που βρέθηκαν στο κρασί). Κάπως έτσι, αναφέροντας δηλαδή στον ίδιο τίτλο τα νοθευμένα με τοξικές ουσίες φτηνά Ιταλικά κρασιά με το Brunello που περιείχε 1% Merlot, ξεκίνησε το επεισόδιο της χρονιάς για το συγκεκριμένο κρασί, που γρήγορα πήρε αρκετά ακραίες διαστάσεις, ειδικά όταν το Αμερικάνικο ΤΤΒ (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) απείλησε να απαγορεύσει τελείως την εισαγωγή Brunello στην Αμερικάνικη αγορά, μέχρις ώτου να έχει ικανοποιητικές αποδείξεις ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ένα τέτοιο (παραλίγο) πλήγμα θα ήταν τεράστιο για το Brunello, το 25% της συνολικής παραγωγής του οποίου απορροφάται από την Αμερικάνικη αγορά.

Τελικά φαίνεται πως θα έχουμε "τέλος καλό-όλα καλά" με την υπόθεση αυτή. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσε να αποφανθεί ότι (προφανώς) δεν τίθεται θέμα ακαταλληλότητας ή επικινδυνότητας στην κατανάλωση του Brunello, και αυτό φαίνεται να καθησύχασε τις Αμερικάνικες αρχές. Παράλληλα οι οινοποιοί, μέσω της Ένωσής τους (το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino), συσκέπτονται πυρετωδώς για να αποφανθούν τι μέλλει γενέσθαι με την επιτρεπόμενη ποικιλιακή σύνθεση του Brunello.

Δεν είναι παράδοξο πάντως το γεγονός ότι μία καταγγελία για νοθεία Ιταλικού κρασιού με τοξικές ουσίες δημιουργεί τέτοια αίσθηση στην Ιταλική και τη διεθνή αγορά... Στην Ιταλία είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της συγκλονιστικής υπόθεσης νοθείας κρασιού που είχε γίνει το 1986, όταν βρέθηκε μεθανόλη στα κρασιά ενός οινοποιείου που βρίσκεται λίγο έξω από τη Verona. Εκείνη τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά, καθώς 26 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και πολύ περισσότερα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης (αρκετοί και με τύφλωση)!

Τέλος, ορισμένοι φαν του Brunello ίσως να άκουσαν ότι μία σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές στους αμπελώνες γύρω από το Montalcino τον Δεκαπενταύγουστο και να ανησύχησαν. Προσωπικές μου πηγές στην περιοχή με πληροφορούν ότι το χαλάζι περιορίστηκε σε μία μικρή σχετικά έκταση αμπελώνων, στις περιοχές του Sant'Angelo in Colle και του Castelnuovo dell'Abate, ώσπου τελικά άλλαξε φορά και κατευθύνθηκε σε μία δασώδη περιοχή, όπου και εκτονώθηκε. Έτσι, δεν αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες στον φετινό τρύγο του Brunello, ο οποίος θα ξεκινήσει την εβδομάδα που μας έρχεται.

Πιστεύω ότι, μετά από αυτό το χορταστικό post για το Brunello και το Montalcino, η επόμενή μου σχετική ενημέρωση (αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό στο μεταξύ) θα είναι στα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου, όταν θα βρεθώ στην εκδήλωση Benvenuto Brunello, προσκεκλημένος από το προεδρείο του Consorzio των οινοποιών της περιοχής. Εκεί θα έχω τη χαρά να δω από κοντά τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου, να διαπιστώσω δοκιμάζοντας την εξέλιξη των τελευταίων εσοδειών, καθώς και να συνομιλήσω με τους οινοποιούς για το παραπάνω αλλά και για άλλα τρέχοντα θέματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v