Στα ράφια της κάβας του σούπερ μάρκετ...

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο οινογνωσίας που παρουσιάζω, ξέρουν ότι προσπαθώ πάντα να μιλάω για την αγορά του κρασιού στην κάβα ή το σούπερ μάρκετ όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, παρουσιάζοντας και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία και στις δύο περιπτώσεις.

Πήγα όμως χτες για ψώνια στο ΑΒ Βασιλόπουλος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (στο νοτιότερο δυνατό άκρο της Εκάλης), εννοείται ότι επισκέφτηκα την κάβα, και πρέπει να σας πω ότι αποκόμισα μία πολύ θετική γνώμη.


Γιατί; Να σας πω. Αφ' ενός βρήκα ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία ετικετών από τον Ελληνικό αμπελώνα, ακόμα και αρκετές που νόμιζα ότι δεν πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Αφ' ετέρου βρήκα φιάλες magnum με τα ξυλοκιβώτιά τους, από πολύ καλά Ελληνικά οινοποιεία, για όσους θέλουν να τα προσθέσουν στη συλλογή τους, ή να κάνουν ένα όμορφο δώρο. Βρήκα επίσης μία αρκετά καλή ποικιλία λευκών και ροζέ κρασί σε ειδικό ψυγείο, για κάποιον που θέλει να αγοράσει κρασί για άμεση κατανάλωση. Σημειωτέον, όλα αυτά τα βρήκα σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές.


Ανέκαθεν είχα ένσταση σχετικά με την επιλογή, την ανανέωση, αλλά και την κατανάλωση των ξένων ετικετών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Χτες όμως είδα κρασιά από τον παλαιό και νέο κόσμο επιλεγμένα με κριτήριο το να είναι εύκολα, καθημερινά και προσιτά, έτσι ώστε να φεύγουν γρήγορα και να μην... αργοπεθαίνουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι το Νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc που αγόρασα χτες (Mount Riley 2007, απευθείας εισαγωγή των ΑΒ στην Ελλάδα) ήταν αρκετά αξιόλογο. Εντάξει, δεν ήταν... Cloudy Bay, αλλά με τιμή λιανικής €8.80 (στο 1/4 δηλαδή της τιμής του μεγάλου αυτού κρασιού που έβαλε το Νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc στο χάρτη) είναι μία πολύ συμφέρουσα και αρκετά αντιπροσωπευτική πρόταση για τους φαν του είδους.


Βεβαίως το θέμα της εξυπηρέτησης παραμένει άλυτο για τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή ενώ χτες υπήρχε stand by ένας συμπαθέστατος αλλοδαπός υπάλληλος που μπορούσε να πληροφορήσει τον πελάτη σχετικά με το που βρίσκονται τα ροζέ ή τα λευκά κρασιά, αυτό δεν συγκρίνεται βεβαίως με την κουβέντα και την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων που μπορεί να γίνει στην κάβα. Βεβαίως δεν μπορώ να μη θυμηθώ πρόσφατη εμπειρία μου σε σούπερ μάρκετ στην Αγγλία (στο Waitrose, του οποίου ο διευθυντής για τις κάβες όλων των καταστημάτων είναι Master of Wine...), όπου ο υπεύθυνος της κάβας του καταστήματος ήξερε και με είχε βοηθήσει επακριβώς να βρω το single-vineyard νεοκοσμίτικο λευκό που έψαχνα...


Έχω συνεχώς το νου μου στο θέμα κάβα και σουπερ μάρκετ, και θα σας κρατήσω ενήμερους για ό,τι εξελίξεις παρατηρώ. Αν έχετε σχετικές εμπειρίες να μοιραστείτε ή παρατηρήσετε κάτι σημαντικό, θα περιμένω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v