Tips για τις Γιορτές από το Waitrose

Για το Αγγλικό σούπερ-μάρκετ Waitrose σας έχω ξαναμιλήσει στο παρελθόν - και σίγουρα θα σας ξαναμιλήσω στο μέλλον. Κι αυτό γιατί - ειδικά σε θέματα τροφίμων και κρασιού - δεν έχει καμία σχέση με τα σούπερ μάρκετ όπως τα ξέρουμε, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα. Το (ξανα)θυμήθηκα τώρα που ήμουν στο Λονδίνο και ψώνισα από τα εντυπωσιακά ράφια της κάβας του...

Έτσι λοιπόν και ο φετινός Χριστουγεννιάτικος κατάλογος του Waitrose δεν θυμίζει σε τίποτα εορταστικό κατάλογο σούπερ μάρκετ - δηλαδή κάποιο φυλλάδιο που να περιλαμβάνει προσφορές τύπου στα 3 μπουκάλια το ένα δώρο, εκπτωτικά κουπόνια και διάφορα τέτοιου είδους πράγματα.

Ο κατάλογος. βλέπετε, έχει γραφτεί από τους 7 ειδικούς του κρασιού που εργάζονται στο Waitrose, τρεις από τους οποίους είναι Masters of Wine, ενώ (και) οι υπόλοιποι έχουν τεράστια πείρα στο κρασί, τα αποστάγματα και την οινογαστρονομία. Ίσως γι αυτό ο φετινός Χριστουγεννιάτικος κατάλογος του Waitrose διανεμήθηκε με το Decanter του Δεκεμβρίου και αποτελεί "must" για όσους ετοιμάζουν εορταστικά τραπέζια, καλέσματα και δεξιώσεις.

Η ύλη του καταλόγου βασίζεται σε πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενή αρθρογραφία, και μόνο στα περιθώρια των σελίδων ή σε συγκεκριμένα, διακριτικά σημεία εμφανίζονται προϊόντα προς πώληση. Όσο για τα άρθρα, αυτά είναι απόλυτα χρηστικά και προσεγγίζουν ενδιαφέροντα θέματα όπως "Τα κρασιά του γιορτινού τραπεζιού", "Συμβουλές για το τέλειο πάρτυ", "Διαφορετικά κοκτέιλ για διαφορετικούς τύπους καλεσμένων (από γκρινιάρηδες και gourmet τύπους μέχρι κουλτουριάρηδες και οικολόγους)", "Οι Σαμπάνιες και τα αφρώδη της παραμονής", αλλά και "Συμβουλές των ειδικών" σε ερωτήσεις πελατών του σούπερ μάρκετ σχετικά με το budget των κρασιών στα καλέσματα που ετοιμάζουν, τα δώρα που θέλουν να χαρίσουν στις γιορτές, καθώς και τους συνδυασμούς με τα εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού.

Ενδιαφέρον όμως έχει το τελευταίο, τρισέλιδο άρθρο του βραβευμένου οινογράφου Anthony Rose με τίτλο "Άγνωστες Απολαύσεις" (Unknown Pleasures). Το άρθρο εστιάζει στα κρασιά από τις λιγότερο γνωστές (εμπορικά) για την Αγγλική αγορά οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης: την Πορτογαλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σικελία, την Ουγγαρία και (πάνω που ήμουν έτοιμος να παραπονεθώ ότι ολόκληρος κατάλογος δεν λέει ούτε λέξη για εμάς) την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι για την Αγγλική αγορά, που είναι από τις πιο δυνατές και αξιόλογες του κόσμου, το Ελληνικό κρασί είναι ακόμα άγνωστο - ευτυχώς, γιατί τόσα χρόνια κάποιοι επιτήδειοι στα νησιά μας έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να δυσφημίσουν το κρασί μας στους Άγγλους τουρίστες... Σας μεταφράζω πιστά το κείμενο του Anthony Rose για την Ελλάδα:

"Οι οινόφιλοι που επισκέπτονται τα Ελληνικά νησιά σήμερα έχουν καταλάβει ότι οι μέρες της Ρετσίνας, του ρετσινάτου Ελληνικού κρασιού του παρελθόντος, έχουν περάσει. Ανάμεσα στα ονόματα που οι νέοι ναοί της γαστρονομίας σερβίρουν στους κοσμοπολίτες πελάτες τους υπάρχει το ξηρό λευκό κρασί που γίνεται από το σταφύλι Ρομπόλα, στην Κεφαλονιά του Λοχαγού Κορέλι. Και τα ψηλά, πεζουλάτα αμπελοτόπια της Σάμου, που βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία, το μυρωδάτο Μοσχάτο έχει μεταμορφωθεί σε ένα ακαταμάχητο, πλούσιο, γλυκό νέκταρ. Φανταστείτε ότι διασχίζετε το Αιγαίο με σκάφος και μπροστά σας εμφανίζεται το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη, η οποία ανήκει στις Κυκλάδες, είναι η πατρίδα του Ασύρτικου, ενός αρχαίου λευκού σταφυλιού, τα κλήματα του οποίου μεγαλώνουν στο αφιλόξενο έδαφος του νησιού. Το Ασύρτικο, μία αρωματική ποικιλία που συγγενεύει με το Semillon και το Riesling, συχνά επιδεικνύει ένα χαρακτηριστικό γαργαλιστικό λεμονάτο χαρακτήρα, αλλά και την ικανότητα να παλαιώνει καλά χωρίς τη βοήθεια της δρυός.

Περισσότερο από κάθε άλλο οινοποιό, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης καλλιεργεί το ηφαιστειογενές αμπέλι του και παράγει το μεταλλικό του Ασύρτικο που θυμίζει Chablis. Στην εσοδεία του 2007 οι ποικιλίες Αϊδάνι και Αθήρι παίζουν επίσης μικρούς ρόλους στο μοντέρνο αυτό Ελληνικό δραματικό αριστούργημα". Ακολουθεί μία υποσημείωση που μας υπενθυμίζει διακριτικά ότι η Σαντορίνη ΟΠΑΠ 2007 του Κτήματος Χατζηδάκη κοστίζει £9.19 (ή €10.60) και διατίθεται από τα πιο μεγάλα καταστήματα Waitrose.

Δυστυχώς δε νομίζω ότι ο Χριστουγεννιάτικος οδηγός του Waitrose υπάρχει στο Internet. Ωστόσο, η ιστοσελίδα του έχει μία πολύ πλούσια ενότητα αφιερωμένη στα Χριστούγεννα. Αξίζει να τη δείτε, όχι μόνο για να καταλάβετε την προσέγγιση του Waitrose στην οινογαστρονομία και τις Γιορτές, αλλά και επειδή διαθέτει πλούσια ύλη με συνταγές και tips για το Εορταστικό τραπέζι. Θα την βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v