Ta Kioupia - part Deux

Ξαναπήγα στα Κιούπια, σας το είπα; Είπαμε, με μία φορά (και μάλιστα όταν ένα μέρος έχει πρωτοανοίξει) δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.

Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι κάποιες μικρο-ατέλειες της αρχής έχουν σαφώς βελτιωθεί. Όσο για το service, αν και προς στιγμήν ήταν λίγο "μουδιασμένο" τελικά "ρόλλαρε" μία χαρά. Καθ'όλη τη διάρκεια της βραδιάς μας, πάντως, ήταν φιλικό, χαμογελαστό και απόλυτα επαγγελματικό.

Ήμασταν μεγάλο τραπέζι (ήταν επαγγελματική η περίσταση) με διάφορες ηλικίες, κάποιους ξένους προσκεκλημένους, αλλά και κάποιους επώνυμους. Όλοι έκαναν θετικότατα σχόλια και πιστεύω πραγματικά ότι πέρασαν καλά. Φάγαμε καλά και πολύ, κατά το γνωστό μοντέλο που πρωτο-λανσάρανε τα Κιούπια, όπου δεν παραγγέλνεις, αλλά τρως ένα γενναιόδωρο μενού με τιμή φιξ. Πρέπει να πω ότι τα φαγητά εκτός από μπόλικα ήταν και πολύ καλά παρουσιασμένα, και οι γεύσεις αρκετά πρωτότυπες. Δικό μου φαβορί πάντως παραμένει η σπεσιαλιτέ Μελιτζανοσαλάτα του καταστήματος. Κάτι τελευταίο: πήγαμε νωρίς, κατά τις 8 γιατί είχαμε και ξένους, και το μέρος είχε ήδη κόσμο. Στην πορεία, παρότι καθημερινή, γέμισε και ξαναγέμισε. Α, και επειδή καλό είναι να τα γνωρίζετε όλα, η φιξ τιμή του μενού είναι €52 κατ'άτομο. Περιλαμβάνει αρκετά πρώτα πιάτα, ποικιλία ψητών κρεάτων για κυρίως και ποικιλία γλυκών στο τέλος. Με λογική κατανάλωση κρασιού - από την αρκετά περιεκτική, αυστηρά Ελληνική και με εύλογη έμφαση στον Ροδίτικο αμπελώνα λίστα - πρέπει να υπολογίζετε τελικό λογαριασμό κοντά στα €70 το "κεφάλι".

Επειδή όμως σας είπα για τη φοβερή αυτή μελιτζανοσαλάτα - από τις ατραξιόν του μαγαζιού είναι ότι φτιάχνεται μπροστά σας - βρήκα σε ένα blog τη συνταγή της και σας την παραθέτω παρακάτω. Και παρότι υποτίθεται ότι λείπει επίτηδες κάποιο μυστικό συστατικό της, φαίνεται, παρά ταύτα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα:

ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 κόκκινη πιπεριά Φλώρινας
1 μικρό κομμάτι φέτας
1 λεπτή ροδέλα σκόρδου
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού γιαούρτι
1 κουταλιά του γλυκού λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Και λίγο αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ
* Ψήνετε στα κάρβουνα μια μεγάλη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει αρκετά και μέχρι το χρώμα της φλούδας της μελιτζάνας να δείχνει σαν να είναι ελαφρώς καμένο.
* Ψήνετε στα κάρβουνα και μια κόκκινη πιπεριά Φλώρινας και την ξεφλουδίζετε.
* Επίσης στα κάρβουνα ψήνετε τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο ένα μικρό κομμάτι τυρί φέτα, 1 λεπτή ροδέλα σκόρδου, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ψημένη πιπεριά και λίγο βούτυρο για να μην κολλήσει το τυρί στο αλουμινόχαρτο.
* Αφού ψηθεί η μελιτζάνα, χρησιμοποιείτε 2 κουτάλια, την ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το εσωτερικό της και την βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο.
* Βάζετε την ψημένη φέτα και πιπεριά στο ίδιο πιάτο, προσθέτετε 1 κουταλιά του γλυκού γιαούρτι, 1 κουταλιά του γλυκού λευκό ξύδι, 1 κουταλιά του γλυκού της μυστικής σάλτσας *, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
* Με τα 2 κουτάλια ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, κόβοντας παράλληλα την μελιτζάνα (με τα κουτάλια) σε μικρά κομμάτια.
[* Αυτή τη μυστική σάλτσα δεν αποκαλύπτουν πως την φτιάχνουν! Μην ανησυχείτε όμως, η μελιτζανοσαλάτα σας θα είναι εύγευστη και χωρίς αυτήν έτσι και αλλιώς.]


Και κάποιες συμβουλές…
* Καλό είναι όταν ψήνετε την μελιτζάνα να την τρυπήσετε με ένα πιρούνι να βγει ο αέρας της έξω και να μην σκάσει, αλλιώς κάνει μια εντυπωσιακή έκρηξη που μπορεί να σας κάψει.
* Μπορείτε επίσης την μελιτζάνα να την ακουμπήσετε και πάνω στα κάρβουνα ή τα ξύλα στο τζάκι και όχι απαραίτητα πάνω σε σχάρα, δεν παθαίνει τίποτα.
* Εάν δεν θέλετε να τυλίξετε το τυρί και τα υπόλοιπα σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να τα βάλετε σε ένα τηγάνι και να τα ζεστάνετε μέχρι να μαλακώσουν πάνω στη σχάρα (όχι στο γκάζι).
* Μπορείτε αν σας αρέσει η γεύση, να προσθέσετε μέσα στο πιάτο που ανακατεύετε την μελιτζανοσαλάτα λίγη από την καμένη φλούδα της μελιτζάνας.

Για να μην ξεχνιόμαστε, Τα Κιούπια βρίσκονται ψηλά στο Κολωνάκι, στη διεύθυνση Δεινοκράτους & Αν. Πολέμου 22. Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το 210-7400150

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v