Wine Spectator's "Best Restaurants for Wine"

Στο τελευταίο του τεύχος, το Αμερικάνικο περιοδικό οίνου Wine Spectator είναι αφιερωμένο στα Καλύτερα Εστιατόρια για Κρασί στον Κόσμο. Σχεδόν 4000 "Best Restaurants for Wine" βραβεύονται από το περιοδικό, και 5 από αυτά είναι στην Ελλάδα. Ας τα δούμε:

 - Στην κατώτατη κατηγορία (Award of Excellence), με ένα ποτηράκι βραβεύονται τα 3131 εστιατόρια στον κόσμο που διαθέτουν λίστα τουλάχιστον 100 ετικέτες, ευρεία γκάμα από ετικέτες και παραγωγούς, και σωστή αντιστοίχιση των κρασιών με τα πιάτα του μενού, σε διαφορετικές κατηγορίες τιμών. Στην κατηγορία αυτή λοιπόν το ένα ποτηράκι παίρνουν το εστιατόριο Θάλασσα στο ξενοδοχείο Elounda Bay Palace, στην Κρήτη, και το εστιατόριο Matsuhisa Mykonos, στο ξενοδοχείο Belvedere, στη Μύκονο.

- Στη μεσαία κατηγορία (Best of Award of Excellence), με δύο ποτηράκια βραβεύονται τα 748 εστιατόρια στον κόσμο που προσφέρουν πάνω από 400 ετικέτες, με έμφαση στην σωστή παρουσίαση και ιδιαίτερο βάθος σε χρονιές, παραγωγούς και οινοπαραγωγικές περιοχές ανά τον κόσμο. Στην κατηγορία αυτή, τα δύο ποτηράκια λαμβάνουν το εστιατόριο Blue Lagoon, στο ξενοδοχείο Elounda Beach Hotel, το εστιατόριο Διόνυσος, επίσης στο ξενοδοχείο Elounda Beach Hotel (μπράβο η Κρήτη!...), και το εστιατόριο Sale & Pepe στο Κολωνάκι.

- Στην υψηλότερη κατηγορία (Grand Award) με τρία ποτηράκια βραβεύονται τα 76 εστιατόρια στον κόσμο που επιδεικνύουν απαράμιλλο πάθος και αφοσίωση στην ποιότητα και την παρουσίαση του κρασιού, η λίστα τους διαθέτει πάνω από 1500 ετικέτες, προσφέρουν φιάλες μεγαλύτερων μεγεθών (πχ Magnum) και η κάλυψή τους σε βάθος εσοδειών, παραγωγών, ποικιλιών, αλλά και γευστικών συνδυασμών με το μενού θεωρείται κορυφαία. Στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχουν (ακόμα) Ελληνικές συμμετοχές.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχουν πολλά ακόμα εστιατόρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, που θα μπορούσαν να φιγουράρουν στις λίστες των βραβείων του Wine Spectator. Δυστυχώς όμως δεν είμαι (ακόμα) στην κριτική επιτροπή... Έτσι, δεν έχω παρά να συγχαρώ τους βραβευθέντες και να τους ευχηθώ "και σ'ανώτερα"! Και να ευχηθώ και σε όλα τα (πολλά) ελληνικά εστιατόρια που ξέρω ότι αγαπούν και προσέχουν το κρασί, να βρεθούν σύντομα στην λίστα του Wine Spectator και όχι μόνο.

Για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν την πλήρη λίστα, αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού, στο link www.winespectator.com/restaurants.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v