Gewurztraminer is "in"

 

Λοιπόν έχω παρατηρήσει ότι τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας το Gewurztraminer στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κανείς να πει (με ύφος Παπαγιαννόπουλου από παλιά μαυρόασπρη Ελληνική ταινία): "Αλσατία έχουμε γίνει!...

Θα γνωρίζετε ότι το Gewurztraminer είναι μία κομψή και ιδιαίτερα αρωματική λευκή ποικιλία με Βορειο-Ευρωπαϊκή καταγωγή (Γερμανία - Αλσατία). Για να φανταστείτε, είναι κάτι αντίστοιχο με το δικό μας Μοσχάτο. Διακρίνεται για την υψηλή του οξύτητα και τα έντονα αρώματα τριαντάφυλλο και περγαμόντο που βγάζει σε μύτη και στόμα. Πίνεται φρέσκο και δεν "κάνει χωριό" με το βαρέλι, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις γλυκών οίνων όψιμου τρύγου. Πίνεται δροσερό και είναι απίστευτα ξεδιψαστικό και απολαυστικό, είτε σαν απεριτίφ είτε με το φαγητό. Και μιλώντας για φαγητό, συνδυάζεται με πιάτα που έχουν πολλά και έντονα μυρωδικά, καθώς και με τυριά με έντονα αρωματικά στοιχεία.

Παρεμπιπτόντως, προφέρεται - ουσιαστικά - όπως ακούγεται: Γκεβουρζτράμινερ, και πουλάει τρελλά σε παλαιό και νέο κόσμο. Και, όχι τίποτα άλλο, αλλά κάτι τέτοια είναι που με κάνουν και δεν θέλω να ξανακούσω ότι οι Ελληνικές ποικιλίες (βλ. Μοσχοφίλερο) δεν πουλάνε στο εξωτερικό επειδή τάχα μου έχουν δύσκολα ονόματα!...

Πώς μου ήρθε και άρχισα να μιλάω για το Gewurztraminer; Μόλις κυκλοφόρησαν 2 ολοκαίνουριες ελληνικές ετικέτες της ποικιλίας αυτής: Μία από τον Αποστόλη τον Μούντριχα (Κτήμα Αβαντίς), η οποία μάλιστα φέρει και το όνομα της γλυκύτατης συζύγου του (Λένγκα), όπως και άλλη μία από το Κτήμα Σεμέλη του Γιώργου Κοκοτού, για την οποία όμως στη φάση αυτή δεν έχω περαιτέρω πληροφορίες. Θα τα δοκιμάσω πάντως και τα δύο πολύ σύντομα, και δεσμέυομαι να σας ενημερώσω με την πρώτη ευκαιρία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v