La champagne Moët & Chandon Grand Vintage 2003 est arrivée!...

Χθες έλαβε χώρα η παρουσίαση της νέας χρονολογημένης ετικέτας της Σαμπάνιας Mo ë t & Chandon, της Grand Vintage 2003. Η παρουσίαση έγινε στην Κέρκυρα, μία όμορφη μέρα η οποία άνετα χαρακτηριζόταν ανοιξιάτικη. Ίσως αναρωτιέστε βέβαια γιατί έπρεπε να πάμε μέχρι την Κέρκυρα για να δοκιμάσουμε τη νέα αυτή Σαμπάνια. Η απάντηση όμως είναι απλή: Πώς αλλιώς θα ταιριάζαμε την νέα αυτή ετικέτα (καθώς και άλλες εξίσου εκλεκτές) με τις α-πί-στευ-τες γαστρονομικές δημιουργίες του εξαιρετικού Ettore Botrini, αν δεν ταξιδεύαμε μέχρι το Etrusco του;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το 2003 δεν ήταν μία εύκολη χρονιά για την Καμπανία. Βασική αιτία ήταν ο αλλοπρόσαλλος καιρός εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας, μετά από ένα κύμα ψύχους μέσα στην Άνοιξη που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα αμπέλια - κυρίως του Chardonnay της περιοχής - ακολούθησε λίγο αργότερα ένας δυνατός καύσωνας που ανάγκασε τους Champenois να τρυγήσουν πολύ πρόωρα - από τις 18 Αυγούστου, κάτι που στην περιοχή συμβαίνει μία φορά στα 150 χρόνια! Για να μην μακρυγορούμε, τα αποτελέσματα όσον αφορά στα κρασιά αυτής της χρονιάς ήταν "ανάμικτα", αφού τα περισσότερα σπίτια της Καμπανίας επέλεξαν να μην κυκλοφορήσουν χρονολογημένες ετικέτες 2003 και ήταν λίγες οι εξαιρέσεις των θαρραλέων που το τόλμησαν. Η
Mo ë t & Chandon ήταν μία από αυτές.

Η
Mo ë t & Chandon Grand Vintage 2003, η 68η χρονολογημένη ετικέτα του οίκου από το 1842, είναι μία Σαμπάνια πολύ ιδιαίτερη, την οποία είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε. Είναι πολύ ευχάριστη, με έντονο αφρισμό που διακρίνεται από επίμονες φυσαλλίδες, με φρέσκα αρώματα μαγιάς, πικραμύγδαλου και lime. Είναι κομψή και δροσιστική, και αφήνει μία όμορφη επίγευση πράσινου μήλου. Το χαρμάνι που χρησιμοποιήθηκε την συγκεκριμένη χρονιά είναι: 43% Pinot Meunier, 29% Pinot Noir και 28% Chardonnay. Θα την παρακολουθήσω με ενδιαφέρον μέσα στην επόμενη 3ετία, γιατί πιστεύω ότι μέσα σε ένα τέτοιο διάστημα θα αρχίσει να εξελίσσεται και να αναδεικνύεται σωστά.

Στον αντίποδα της εξέλιξης η σαφώς πιο ώριμη και έτοιμη
Mo ë t & Chandon Grand Vintage 2000, την οποία δοκιμάσαμε επίσης στο πλαίσιο του όμορφου αυτού γεύματος. Η διαφορά έγκειται στην... ηλικία της, στην πολύ διαφορετική χρονιά, αλλά και στο χαρμάνι, το οποίο βασίστηκε σε πολύ περισσότερο Chardonnay (50%) και πολύ λιγότερο Pinot Meunier (16%).

Το εξαιρετικό χτεσινό μας γεύμα ήταν, εκτός από μία πολύ όμορφη εμπειρία, ακόμα μία επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Σαμπάνια είναι κρασί φαγητού, καθώς μία καλή χρονολογημένη Σαμπάνια μπορεί να υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο ένα ολόκληρο γεύμα πολλών και διαφορετικών πιάτων. Εμείς, για παράδειγμα:
Με την Grand Vintage 2003 συνοδεύσαμε ένα εξαιρετικό amuse bouche που ο Σεφ ονόμασε "Μεσόγειος" γιατί περιελάμβανε χαρακτηριστικές "μπουκίτσες" από διάφορες γωνιές της Mare Nostrum, καθώς και μία κρύα σούπα πράσινων λαχανικών που έφερε το όνομα "Χλωροφύλλη":

Με την Grand Vintage 2000 συνοδεύσαμε μία ιδιαίτερα φίνα κρέμα ρυζιού με αχινούς και βανίλια Ταϊτής, καθώς και κυβάκια σολωμου καπνισμένου στο Etrusco με ξύλο ελιάς, με σορμπέ πράσινου μήλου, lime και βασιλικό:

Με την Grand Vintage 2000 Rosé συνοδεύσαμε ένα εξαιρετικό καρπάτσιο καπνιστού μοσχαριού με σφαιράκια φέτας, φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του Ettore και σως καλοκαιρινής τρούφας, ένα πολύ ιδιαίτερο καπνιστό ριζότο με κεράσια κονφί, Κερκυραϊκές γαρίδες και σοκολάτα με μπαχαρικά, καθώς και ένα θεσπαίσιο γουρουνάκι γάλακτος σιγοψημένο για πολλές ώρες σε vacuum με πουρέ από πατάτα και ξινόμηλο και mango chutney:

Το επιδόρπιο, τέλος, ήταν μία έκπληξη του Σεφ με έντονο το στοιχείο του Passion Fruit, που συνοδεύτηκε τέλεια από την πάντα κομψή ημίξηρη Moët& Chandon Nectar Impèrial.

Για τους φίλους της Σαμπάνιας, η Moët & Chandon Grand Vintage 2003 θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενόψει των Εορτών, σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
Επίσης, το Etrusco, το ορμητήριο της δημιουργικότητας του Ettore Botrini, βρίσκεται στην καταπράσινη Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας. Το τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων είναι το 26610-93342.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v