ΑΠΟΨΕΙΣTELEGOURMETWine

All you need is Merlove...

Καλημέρα και Καλή Χρονιά!
Ποιος θυμάται την ταινία Sideways (Πλαγίως) που έγινε μεγάλη επιτυχία το 2004 και έφτασε μέχρι και τα Oscars; Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι οινόφιλοι ανάμεσά μας το θυμούνται, το έχουν νοικιάσει, το έχουν αγοράσει, κλπ.

Θυμάστε λοιπόν τον ήρωα της ταινίας, τον Miles, που δήλωνε φανατικός λάτρης του Pinot Noir αλλά και ορκισμένος εχθρός του Merlot... Ε, λοιπόν, για όσους δεν πιστεύουν στη δύναμη του Hollywood πρέπει να πούμε ότι η εταιρεία έρευνας αγοράς AC Nielsen κατέγραψε άυξηση 16% στις πωλήσεις Pinot Noir μόνο στην Αμερικάνικη αγορά στους πρώτους μήνες από την προβολή της ταινίας. Μάλιστα το ρεύμα αυτό του Pinot Noir συνεχίζεται ακάθεκτο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η παγκόσμια ζήτηση του Merlot, από την άλλη, έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα...

Μαθαίνω όμως ότι φίλοι του Merlot αποφάσισαν να επαναστατήσουν. Έτσι, ο Rudy McClain, Αμερικανός σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ, έχει ξεκινήσει την παραγωγή της ταινίας-ντοκυμαντέρ "Merlove", που έχει αποστολή να επαναπροσδιορίσει τις αρετές του Merlot, να το δικαιώσει ως μεγάλη ερυθρή ποικιλία και να τονώσει την φθίνουσα δημοτικότητά του. Η ταινία είναι ουσιαστικά ένα εκτεταμένο οδοιπορικό στα μεγάλα οινοποιεία κάποιων περιοχών που φημίζονται για την παραγωγή ποιοτικού Merlot, όπως το Pomerol, η California και η Washington. Η παραγωγή της ταινίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, και μάλιστα ο σκηνοθέτης δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και σε τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να επενδύσουν στην ταινία, την οποία σκοπεύει να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, αλλά και σε DVD.

Τώρα, για να πω κι εγώ την αμαρτία μου, το Merlot - όταν οινοποιείται μονοποικιλιακά - δεν με τρελλαίνει... Τείνω να συμφωνήσω με αυτούς που το θεωρούν "γυναικείο" και βαρετό. Έτσι, ενώ μπορώ να εκτιμήσω τη συμβολή του σε ένα Bordeaux blend, όπου χρειάζεται να εξευγενίσει την συχνά ωμή δύναμη ενός "βαρβάτου" Cabernet Sauvignon, πολύ σπάνια θα το απολαύσω μόνο του.

Εξαιρώ, βεβαίως, κάποια μεγάλα κρασιά από το Pomerol που βασίζονται στο Merlot (και δεν αναφέρομαι μόνο στο Petrus και το Le Pin), αλλά και τον Κοκκινόμυλο του Τσέλεπου, ένα Merlot "αντρίκειο" με τα όλα του και γενικά ένα εξαιρετικό Ελληνικό ερυθρό κρασί.

SPONSORED LINKS

"Εάν πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι επαναλαμβάνουν μια ανοησία, εξακολουθεί να είναι ανοησία."

Ανατόλ Φρανς

  • 1946 - Στην Αργεντινή εκλέγεται πρόεδρος ο Χουάν Περόν

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2