ΑΠΟΨΕΙΣΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ

Κάπου φτάνει λίγο με τον Αρκά, όμως

Κάπου φτάνει λίγο με τον Αρκά, όμως

του Θοδωρή Διάκου

Ναι, ο Αρκάς έχει δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Ο Αρκάς είναι δεξιός. Ο Αρκάς είναι φασίστας. Ο Αρκάς είναι ένα ακατάσχετο σκουπίδι που πυροβολάει στο ψαχνό και τα σκάγια του είναι φτιαγμένα από αγνή βλακεία.

Καμία διαφωνία σε αυτό. Είναι ένας από τους πολλούς. Κάπου λίγο το χάσαμε, όμως, νομίζω. Επειδή τώρα βγαίνουν κείμενα https://parallaximag.gr/parallax-view/einai-arkas-foni-tis-alt-right-stin-ellada που αναρωτιούνται αν ο Αρκάς είναι το πρόσωπο της alt-right στην Ελλάδα και… αλήθεια τώρα; Δεν μάθαμε τίποτα; Δεν μάθαμε ότι όσο ανακατεύεσαι με τα πίτουρα, έρχονται και σε τρώνε οι κότες;

Και δεν είναι καν ότι ο Αρκάς, μέσα από τα ανεκδιήγητα σκίτσα που φτιάχνει πλέον, προσπαθεί να περάσει καμία τρελή ρητορική. Αλήθεια, αν πάρεις ένα-ένα και δεις τα ποστ του από τους τελευταίους μήνες, θα δεις ότι τα αστεία του γίνονται με γεωμετρική πρόοδο όλο και πιο προβλέψιμα και απλά. Μισεί την πολιτική ορθότητα, αλλά δεν φαίνεται να γνωρίζει τι είναι η πολιτική ορθότητα. Θέλω να πω, αν γουστάρεις να φας τον χρόνο σου στο ίντερνετ μαλώνοντας με κόσμο που θεωρείς “φασίστα” (ό,τι στο διάολο κι αν σημαίνει αυτή η λέξη πια), δεν θα ήταν καλύτερο να χτυπήσεις κι εσύ έναν λιγότερο εύκολο στόχο;

Και εντάξει, θα σου το δώσω, έχεις άποψη πάνω στο θέμα και θες να την εκφράσεις. Βλέπεις αδικία και θες να επέμβεις, επειδή η αδικία σε ενοχλεί. Μαζί σου. Αλλά, ρε γαμώτο, δε μπορώ να βλέπω τριάντα (και σαράντα, και – ακόμα χειρότερα – είκοσι) χρονών γαϊδάρους να προσπαθούν αλήθεια να κάνουν συζήτηση ή να αλλάξουν τα μυαλά ενός ανθρώπου που γελάει με αυτό:"Είναι απέναντί μας, άρα είναι ηλίθιοι, άρα θα τους παρουσιάσω όσο πιο ηλίθιους γίνεται. Στο διάολο η λογική." Έτσι λειτουργεί σχεδόν όλο το κράξιμο στο ίντερνετ, αλλά αυτό δεν είναι debate. Είναι δύο άτομα να στέκονται αντικριστά και να κάνουν ήχους από κλανιές το ένα στο άλλο.

Το ηλίθιο μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Στο ίντερνετ αποκτά και μεγαλύτερο κοινό. Και όταν εσύ, ναι εσύ, δεν μπορείς να κλείσεις την σελίδα και απλά πρέπει να μπεις σε διάλογο με τον κάθε πιθανό ηλίθιο, έχεις χάσει το παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, ο αλγόριθμος του Facebook (που χέστηκε για την οργή θεού σου) βλέπει απλά ότι τα ποστ του Αρκά πάνε γ#μιώντας και τα προωθεί περισσότερο. Στο ίντερνετ, αν ασχολούνται μαζί σου, κέρδισες.

Και θα πω ότι θα δεχτώ κι αυτό. Το να θες να ασχολούνται μαζί σου. Στα social media είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της ύπαρξής μας να έχουμε εχθρούς που μας θέλουν εξόριστους και στρατιές από θαυμαστές που θα πέσουν για εμάς στην φωτιά—ή θα προκαλέσουν κάποιον να τους κάνει μπλοκ, το ίδιο κάνει. Αλλά και πάλι. Ο Αρκάς περνάει την καλύτερη φάση της καριέρας του. Δεν χρειάζεται άλλο να δουλεύει. Κάνει ένα σκίτσο του ποδαριού, γράφει μια προκλητική και χιλιοειπωμένη σαχλαμάρα και αφήνει τα όρνια να βρίζονται. Αυτός βγάζει λεφτά, εσύ βγαίνεις απ’ τα ρούχα σου. Σκέψου λίγο και την ψυχική σου υγεία.

Και, επίσης, βγες λίγο απ’ το ίντερνετ. Φίλους δεν έχεις;


"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY