Η μικρή Μαρία

Ξαφνικά, είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από το πώς οι Ρομά δηλώνουν εφτά και οχτώ και τριάντα παιδιά για να παίρνουν επιδόματα.
Η μικρή Μαρία
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Είπα στον εαυτό μου πως δεν θα έφτανα εκεί. Όχι, Θοδωρή, είναι αναίσθητο, μου έλεγα. Αλλά σ’ αυτό το σημείο, οι διαφημίσεις του Πρίτι Μπρα μου φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες. Όλη η Ελλάδα ασχολείται με ένα παιδί που βρέθηκε να ζει με μια οικογένεια Ρομά. Ξαφνικά, είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από το πώς οι Ρομά δηλώνουν εφτά και οχτώ και τριάντα παιδιά για να παίρνουν επιδόματα. Ουάου. Αν έφτιαχνα επιτραπέζιο με ερωτήσεις, που δεν φτιάχνω, αλλά αν έφτιαχνα, αυτή η πληροφορία θα ήταν στις γενικές γνώσεις. Όπως, πόσα χαρτιά έχει μια τράπουλα; Τι στολίζουμε τα Χριστούγεννα; Ποια φυλή είναι γνωστή για τις κομπίνες της στα ληξιαρχεία;

Όποιο κανάλι κι αν ανοίξεις, ακούς την φράση "ξανθό αγγελούδι". Από πότε όλοι οι στυγνοί δημοσιογράφοι στις ειδήσεις μεταμορφώθηκαν στην Βέφα Αλεξιάδου; Το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα στην όραση, ο δημοσιογράφος θα πει "Η οικογένεια των Ρομά δήλωσε πως το ξανθό αγγελούδι έχει πρόβλημα στα ματάκια του, κι αυτό φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, όπου η μικρή Μαρία μοιάζει να δυσανασχετεί από το φλας". ΟΥΑΑΑΑΑΟΥ.

Και οι ειδήσεις δεν αγγίζουν ποτέ πιο σοβαρά θέματα. Τα τεστ DNA που έγιναν απέδειξαν ότι το μικρό πλασματάκι τελικά δεν έχει συγγένεια με το ζευγάρι Ρομά που ισχυριζόταν πως ήταν γονείς του. Αυτό κι αν ήταν σοκ. Γιατί η μικρή Μαρία, που μοιάζει σαν το αθώο παιδάκι της Πολωνής γειτόνισσας της κολλητής μου, θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι παιδί Ρομά. Ίσως σ’ αυτήν να έπιασαν καλύτερα οι ανταύγειες, δεν είναι απίθανο!

Δεύτερη δήλωση των τελικά-όχι-γονιών: η μητέρα του παιδιού ήταν μια Βουλγάρα που δεν είχε λεφτά να θρέψει κι άλλον απόγονο, άρα τον παρέδωσε σε οικογένεια Ρομά, γιατί αυτό είναι το πιο φυσιολογικό που μπορείς να κάνεις. Μπορεί να είναι πιο φτωχοί, αλλά έχουν πολλά παιδιά, και ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό από αυτά επιβιώνει, άρα γιατί όχι; Καμία αναφορά στο όνομα αυτής της Βουλγάρας. Επίσης βγάζει νόημα, γιατί αν είναι να μεγαλώσεις ένα παιδί απ’ την αρχή, δεν μπορείς να ξέρεις το όνομα της μάνας του, θα σου καίει τη γλώσσα κάθε μέρα να μην το αναφέρεις. Σκέψου τι θα γινόταν στην εφηβεία:
-Μου καταστρέφεις τη ζωή! Δεν είσαι η αληθινή μαμά μου!
-Ναι, ξέρεις τι; Δεν είμαι, η μάνα σου λέγεται Σβετλάνα Βέλιτσκοφ, να πας στο διάολο και να την βρεις να σε ταΐσει αυτή, βρωμόπαιδο!

Ας περάσουμε σε δηλώσεις της φερόμενης ως αδερφής της μικρής Μαρίας: "Εμείς την Μαρία όταν την πήραμε, την αγαπήσαμε (λυγμός) την είχαμε σαν δικιά μας και η Μαρία ήταν χαρούμενη μ’ εμάς". Την ίδια στιγμή, εικόνες της δύσμοιρης τετράχρονης εμφανίζονται σε μια οθόνη πίσω, και η αδερφή της ξεσπάει σε ουρλιαχτά και μοιρολόγια. Μην γελάς, είναι αναίσθητο. Έχει καλό λόγο να κλαίει, ξέρεις πόσα λεφτά φέρνει ένα όμορφο κοριτσάκι σαν την Μαρία όταν πουλάει χαρτομάντιλα;

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία έχει κατακλύσει τις τηλεφωνικές γραμμές στο Χαμόγελο του Παιδιού, λέγοντας πως είδαν κι αυτοί το παιδάκι στις πόλεις τους. Όχι, δεν το είδες. Ήταν παιδί τουριστών. Όταν τελείωσαν οι διακοπές του, γύρισε σπίτι και τώρα λογικά βλέπει την νέα σεζόν του Σουηδία έχεις ταλέντο. Αλλά η υπόθεση μεταφέρθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Το CNN τρέχει εικόνες της Μαρίας να κοιτάει με τα ελαττωματικά ματάκια της την κάμερα και μας ειρωνεύεται για την ανικανότητά μας. Η μητέρα του μικρού Μπεν, που χάθηκε είκοσι χρόνια πριν και τώρα –αν ζει– δεν θα θυμάται απολύτως τίποτα, πιστεύει πως η υπόθεσή της συνδέεται με την μικρή Μαρία. Και μιας που πιάσαμε το θέμα, πρέπει να κοιτάξουμε την σπείρα και για άλλα εξαφανισμένα πρόσωπα. Πάντα πίστευα ότι η Αμήλια Έρχαρτ δεν "χάθηκε απλά".

Μετά από μερικές μέρες, ο εξειδικευμένος ανθρωπολόγος του ιδρύματος στο οποίο φιλοξενείται το ξανθό αγγελούδι δηλώνει πως "Η Μαρία είναι πιο ήρεμη, γελάει και παίζει". Τι άλλο περίμενες να κάνει; Είναι τεσσάρων. Το μυαλό της είναι πελτές. Μπορείς να της αλλάξεις σπίτι και σε είκοσι μέρες θα έχει αναδομήσει ολόκληρο το σύμπαν της. Και, σε τελική ανάλυση, δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο και θα ήταν πιο απλό να περιμένουμε δέκα χρόνια, που η νεαρή Μαρία θα ψάξει την βιολογική της μητέρα στο Πάμε Πακέτο, που θα το παρουσιάζει η ακόμα νέα Βίκυ Χατζηβασιλείου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v