Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποχρέωσή μας

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποχρέωσή μας

Μοιάζει πραγματικά θλιβερό το ότι η ελληνική Βουλή εν έτει 2019 απέτυχε να υπερψηφίσει τη διεύρυνση της συνταγματικής προστασίας σε μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα. Και από μόνο του το γεγονός ότι οι κατηγορίες αυτές των ανθρώπων δεν είναι ήδη μέρος των διατάξεων του Συντάγματος είναι ανησυχητικό. Την Δευτέρα 178 έλληνες  βουλευτές αρνήθηκαν να δώσουνε την συναίνεσή τους για να αρθεί αυτή η ντροπή.

Επίδικο ήταν η υπάρχουσα σήμερα διάταξη του άρθρου 5 παράγραφος 2 («Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο») να αναθεωρηθεί και στα «χωρίς διάκριση…» ζητούμενα να περιλάβει ακόμη τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου.

Για να το ξέρετε και εσείς λοιπόν, η πλειοψηφία των ελλήνων βουλευτών δεν θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε ανθρώπους με συγκεκριμένη σεξουαλική ταυτότητα και συγκεκριμένες σεξουαλικές προτιμήσεις και σε άλλους. Γιατί, σου λέει. Μια χαρά δεν είμαστε έτσι;

Μα, θα μπορούσε να πει κάποιος, τι χρειάζονται οι εξειδικεύσεις όταν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια καλύπτονται ούτως ή άλλως από την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων τους; Συνεχίζοντας το επιχείρημα αυτό, μπορεί η συγκεκριμένη αναφορά να ερμηνευτεί αρνητικά ως περιλαμβάνουσα πεδία που είναι αμφισβητούμενα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Πρώτον, δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τα πολιτικά δικαιώματα γίνεται στο υπάρχον σύνταγμα αναφορά και σε άλλα (εθνικότητα, φυλή, γλώσσα και θρησκεία). Αυτό θα πει ότι οι ρητές αναφορές δεν θεωρούνται περιττές. Δεύτερον, είμαστε σε φάση κατά την οποία τα δικαιώματα των συγκεκριμένων μειονοτήτων βρίσκονται σε κομβικό σημείο και η στήριξή τους έχει αυξημένη σημασία προκειμένου να καθιερωθεί η πλήρης ισότητά τους στην κοινωνία.

Σκεφτόμουν τους βουλευτές αυτούς που καταψήφισαν την αναθεώρηση της διάταξης αυτής. Βασικά πρόκειται για βουλευτές τη Νέας Δημοκρατίας και της ελληνικής Λύσης. Αφήνω στην άκρη το ΚΙΝΑΛ που δεν πήρε θέση- βέβαια η αρχηγός του ήξερε να ποζάρει για φωτογραφίες στο Athens Pride. Αυτοί λοιπόν οι βουλευτές κοιτάζοντας το συμφέρον τους μπορεί να έπραξαν άριστα σκεπτόμενοι το εκλογικό τους ακροατήριο.  Και τότε σκέφτηκα ότι αυτό το γεγονός είναι το πιο λυπηρό.

Το ότι οι βουλευτές αυτοί ξέρουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει αυτή την έωλη και συντηρητική άποψη που υποστηρίζει την ύπαρξη πολιτών δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων. Από αυτό πώς ξεμπερδεύουμε αν όχι μέσω αλλαγών «από πάνω», όπως η συνταγματική αναθεώρηση;

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY