Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ο συμβολισμός και γιατί να τον προσέχετε

Ο συμβολισμός και γιατί να τον προσέχετε

Οι συμβολισμοί είναι μπαμπέσικο πράγμα.

Κατ ‘ αρχάς είναι πάντα σχετισμένοι με την επικοινωνία και την προβολή, αλλιώς δεν έχουν νόημα. Τι να κάνεις την συμβολική χειρονομία αν δεν την ξέρει κανείς; Οπότε τον συμβολισμό τον υιοθετείς για να σε δουν. Κατά δεύτερον, αν ποντάρεις στους συμβολισμούς, είναι δύσκολο να ξεφύγεις όταν θεωρείς ότι πια το συμβολικό επίπεδο δεν σε εξυπηρετεί.

Η απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα να παραστεί στην πορεία του Πολυτεχνείου, είχε σαφώς ένα συμβολικό πρόσημο, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε και από τον τρόπο που ο ίδιος και ο Σύριζα επέλεξαν να προωθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παρουσία του («για πρώτη φορά πρώην πρωθυπουργός πάει στην πορεία» κλπ). Αφού λοιπόν ο Πρόεδρος του Σύριζα τέθηκε μετά βαΐων και κλάδων επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος ξεκίνησε την πορεία.

Κάπου εκεί όμως μετά το Σύνταγμα, εξαφανίστηκε. Έκρινε ότι δεν θα ήταν πρέπον εκ του θεσμικού του ρόλου να φανεί ότι διαμαρτύρεται για τις παρελθούσες πράξεις της φίλης και συμμάχου χώρας των ΗΠΑ. Των ΗΠΑ με τις οποίες, θυμίζω, «μας συνδέουν κοινές αξίες», όπως είχε εκτιμήσει ως Πρωθυπουργός τότε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πιο αντιπαθή αμερικανό πρόεδρο όλων των εποχών.  

Μπορώ να καταλάβω γιατί ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιας μικρής χώρας δεν είναι δυνατόν να φωνάζει αντιαμερικανικά συνθήματα έξω από την πρεσβεία μιας υπερδύναμης με τους αξιωματούχους της οποίας έχει πολλάκις συνεργαστεί. Μπορώ ακόμη να καταλάβω ότι λόγω του κυβερνητικού παρελθόντος αν έφτανε εκεί θα γινόταν στόχος έντονων αποδοκιμασιών, σε μεγάλο βαθμό από πολιτικούς του αντιπάλους, όπως το ΚΚΕ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κ.ο.κ. Οπωσδήποτε θα ήταν δυσάρεστο και… λαϊκίστικο.

Τότε όμως γιατί αποφάσισε να πάει; Τον υποχρέωσε άραγε κανείς;

Γιατί καβάλησε τον συμβολισμό του «πρώην πρωθυπουργός πηγαίνει στην πορεία…» χωρίς να μπορεί να τον φέρει σε πέρας; Φοβάμαι ότι με τον τρόπο αυτό εκπέμφθηκε και ένας ακόμη συμβολισμός. Αυτός του «συστηματικού» πολιτικού που, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, πειθαρχεί στις επιθυμίες των αμερικανών και δεν χαλάει τις σχέσεις του με την πρεσβεία.

Θα μου πείτε τους ψηφοφόρους που θα τον ξαναβγάλουν, αν τον ξαναβγάλουν, Πρωθυπουργό δεν τους αφορά αυτή η κριτική. Σωστό, αλλά τότε δεν τους «αφορά» ούτε η παρουσία του στην πορεία του Πολυτεχνείου. Οπότε;           

  

"Όπου πας, να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά."

Κομφούκιος

  • 1912 - O Ελληνικός Στρατός κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο καταλαμβάνει την Κορυτσά.

    1941 - Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ από την Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύσσουν πόλεμο εναντίον της.

© 2002-2019 MEDIA2DAY