Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Μιας δήλωσης (Βορίδη), μύριες έπονται

Μιας δήλωσης (Βορίδη), μύριες έπονται

Με δυσαρέσκεια είδα τον υπουργό Βορίδη να δηλώνει προ ημερών και με την άνεση της εξουσίας ότι: 

«Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας –το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

Δεν νομίζω να υπάρχει η λέξη «αναγκαστικότητα». Άραγε ο υπουργός με το ακροδεξιό ακτιβιστικό παρελθόν να εννοούσε τον εξαναγκασμό; Την ανάγκη; Ποιος ξέρει; Με κίνδυνο να αυθαιρετήσω θα ερμηνεύσω τον όρο «επιβολή» ως «άνωθεν επιβαλόμενη πειθαρχία». Ακόμη και έτσι, δεν γίνεται κρατικός λειτουργός να λέει ότι το ξύλο είναι κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο μέρος της έννομης τάξης.

Το ξύλο και εν γένει η βία, της οποίας το μονοπώλιο-ως γνωστόν- έχει το κάθε κράτος, είναι καταστάσεις μη κανονικές. Είναι καταστάσεις τις οποίες η δημοκρατία απεύχεται να πρέπει να διαχειριστεί. Με αυτή την έννοια, οι δηλώσεις Βορίδη είναι απρέπεια: μας καλούν να δεχθούμε εκ προοιμίου σαν αναπόφευκτο το μέτρο της καταστολής που εξετάζεται όταν όλες οι άλλες συνεννοήσεις αποτυγχάνουν.

Είναι περίπου η λογική του άλλου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, του Κ. Μαρκόπουλου που μας κάλεσε προ ημερών να μην παραπονεθούμε «αν τρέξει λίγο αιματάκι [από] μπαχαλάκια».    

Την αντιπαράθεση για την «τάξη» θα την δούμε αρκετές φορές τα χρόνια που έρχονται, καθώς αποτελεί προνομιακό πεδίο και για τις δύο παρατάξεις. Για τη μεν Νέα Δημοκρατία η τάξη, όπως έχουμε ξαναπεί, ήταν προεκλογική της εξαγγελία, για τον δε Συριζα η υπεράσπιση του «κινηματικού» είναι το πολιτική του αφετηρία και το μέρος στο οποίο νιώθει πιο άνετα από οπουδήποτε αλλού.

Αυτό που πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους οι της Κυβέρνησης, αν μη τι άλλο για λόγους θεσμικούς, είναι ότι όσο περισσότερο ασκεί ένα κράτος το μονοπώλιο της βίας, τόσο περισσότερο αποδυναμώνει την ίδια την εξουσία του, περίπου όπως τα παιδιά που τα χτυπούν οι γονείς τους και τελικά αυτά αποθρασύνονται, μη έχοντας τίποτα να χάσουν.

"Όπου πας, να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά."

Κομφούκιος

  • 1912 - O Ελληνικός Στρατός κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο καταλαμβάνει την Κορυτσά.

    1941 - Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ από την Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύσσουν πόλεμο εναντίον της.

© 2002-2019 MEDIA2DAY