Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Το πρόβλημα του "άλλου"

Το πρόβλημα του

Το γυμναστήριο που πηγαίνει ένας φίλος ανακοίνωσε μια πολύ καλή προσφορά για όλο το έτος, η οποία αντιστοιχούσε σε μηνιαία συνδρομή περίπου 18 ευρώ. Ο φίλος επωφελήθηκε και ανανέωσε την συνδρομή του με την αίσθηση ότι έκανε μια καλή συμφωνία- και μάλλον έτσι είναι.

Όχι πολλές μέρες μετά, δύο από τους καλύτερους και πιο συμπαθείς γυμναστές αποφάσισαν να φύγουν, αν και δεν είχαν βρει κάποια άλλη απασχόληση. Καθώς ο φίλος είχε καθημερινά προγράμματα γυμναστικής είτε με τον έναν είτε με τον άλλον, ήρθε κοντά και με τους δύο. Έτσι, έμαθε το σχέδιό τους για αποχώρηση, πριν το μάθει η διοίκηση. Απορημένος και απογοητευμένος έσπευσε να ρωτήσει τα παράπονά τους. Ήταν μέρη μιας μακράς σειράς αποχωρούντων γυμναστών που δύσκολα κάθονταν περισσότερο από ένα χρόνο στην συγκεκριμένη εργασία.

Με αυτούς τους δύο όμως το πράγμα ήταν διαφορετικό. Εργάζονταν αρκετά χρόνια εκεί και, κυρίως, φαίνονταν να είχαν σταθεροποιηθεί. Γιατί έφευγαν; Βρήκαν κάπου δουλειά με καλύτερα χρήματα;

Όχι, του είπε ο καθένας τους ξεχωριστά. Δεν είχαν βρει τίποτα. Απλώς βαρέθηκαν να παίρνουν 4 και 4,5 ευρώ την ώρα, χωρίς να έχουν καμία προοπτική και μάλιστα με τον προϊστάμενο- έναν που παίρνει 7 ευρώ την ώρα- να τους κακομιλάει.

Αντιμέτωπος με την απώλεια δύο καλών συνεργατών και, το σημαντικότερο, φιλικών και συμπαθών προσωπικοτήτων ο φίλος άρχισε να σκέφτεται την δική του «ευθύνη» στο όλο ζήτημα. Δεν επρόκειτο προφανώς για προσωπική ευθύνη με την καθαρή έννοια του όρου, αλλά για την ευθύνη που θα μπορούσε να έχει ο φίλος ως ένας από τούς πελάτες του γυμναστηρίου.

Για να προσφέρει η εταιρία μηνιαία συνδρομή18 ευρώ από κάπου πρέπει να περικόπτει έξοδα. Και αυτό το από κάπου ήταν (και) οι δύο φίλοι γυμναστές του. Έτσι, χωρίς ποτέ να το πουν ή να το υπονοήσουν, τα δύο μέρη πιθανότατα συνειδητοποίησαν ότι μοιάζει να  βρίσκονται «απέναντι», παρά την ειλικρινή τους ευχή να συνέχιζαν να συνεργάζονται και την μελαγχολική διάθεση που έχει ένας αποχωρισμός, ακόμα και αν είναι τόσο… light όσο με αυτόν που λες απλώς «καλημέρα».

Τι νόημα έχουν τέτοιες σκέψεις, θα ρωτήσει κάποιος. Μήπως ο φίλος ή ο κάθε φίλος θα λύσει τα προβλήματα που συνεπάγεται το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρίας ή το πρόβλημα των υποαμοιβόμενων νέων ανθρώπων;  Προφανώς ούτε το ένα ούτε το άλλο. Έχουμε καπιταλισμό και ελεύθερη αγορά και οι πολλές επιλογές δεν υπάρχουν.

Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μην έχουμε συνείδηση και ευαισθησία για το πώς οι ίδιοι, άκοντες, παίζουμε τον ρόλο μας στην εξυπηρέτηση αυτού του συστήματος. Ως ανώνυμοι καταναλωτές, ως καλοπροαίρετοι πελάτες, ως υποψιασμένοι πολίτες. Η συνείδηση αυτή δεν θα ωφελήσει μόνο την σωτηρία της ψυχής μας. Αν δεν γίνουν κατανοητές οι δυσλειτουργίες του συστήματος και οι κοινωνικές επιπτώσεις, αν δεν νιώσει ο καθένας από εμάς τέτοιες μικρές ήττες, τα πράγματα δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάζουν προς το καλύτερο.

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY