Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η Μάχη του Χαλβά και το... σχέδιο Google

Η Μάχη του Χαλβά και το... σχέδιο Google

Καμιά φορά ακόμη και τα μεγαλύτερα διλήμματα στην πολιτική χρειάζονται απλώς μια άλλη θεώρηση για να αποδομηθεί αμέσως ο χαρακτήρας τους και να δείξουν το πραγματικό τους μέγεθος. Αυτά τα μικρά που μετά κείτονται στο έδαφος, μπορεί μάλιστα να έχουν στο παρελθόν προκαλέσει μεγάλες τριβές και πλείστες όσες εθνικές συμφορές.

Αυτός είναι όμως ο ρόλο του ηγέτη: Να μπορεί στο σύνθετο να βλέπει το απλό· στο αδιέξοδο την έξοδο· στο σκοτάδι το προφανές. Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έλυσε στην πράξη τις διαφορές που προκύπτουν από τη συμβίωση με τους βορειομακεδόνες γείτονές μας.  

Το πρόβλημα είναι χρόνιο: Πώς θα ξεχωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης από τα βορειομακεδονικά; Τελικά, μέσω ενός οικονομικού προτάγματος, όπως αυτό της πώλησης των ΠΟΠ προϊόντων, αυτό που καλείται να ρυθμιστεί είναι η προς τα έξω ταυτότητα των όσων παράγονται εκεί και εδώ. Πώς θα συστήνονται αυτά στον κόσμο πέρα των διακρατικών σχέσεων που έχουμε εμείς και εκείνοι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε το ξίφος του και έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό. Πώς; Μα, το γκούγκλαρε! Ρώτησε τον «Θεό» και ο Θεός απάντησε. Τι απάντησε; Πώς το MaKedonia (με K) αναφέρεται περισσότερο σε ελληνικά αποτελέσματα, ενώ το MaCedonia (με C) σε αποτελέσματα που σχετίζονται με την Βόρεια Μακεδονία. Άρα; Άρα, θα κρατήσουμε εμείς για τα ελληνικά προϊόντα το Makedonia και θα δώσουμε στους άλλους το Macedonia!

Ίσως «η διπλωματία της μηχανής αναζήτησης» να είναι η κατάλληλη για να λήξει «Τον πόλεμο του Χαλβά». Αν μάλιστα με ρωτάτε, πιστεύω ότι είναι. Όμως, έτσι γίνονται τα πράγματα σε αυτό το επίπεδο; Με γκουγκλαρίσματα; Σκέφτομαι, ας πούμε: Ο αλγόριθμος της Google είναι κάτι μεταβαλλόμενο. Το τι εμφανίζει πρώτο ή δεύτερο η μηχανή αναζήτησης, το σε ποιον όρο επιστρέφει πόσα (και ποια) αποτελέσματα δεν είναι κάτι σταθερό· αλλάζει ανάλογα με τις αποφάσεις της εταιρίας για το πώς θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους χρήστες της. Με το πώς θα τους επιστρέψει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αποτελέσματα που να αντιστοιχούν στην αναζήτησή τους. Άρα σε τι έδαφος θα σταθεί μια τέτοια ρύθμιση;

Ίσως βέβαια πίσω από αυτήν την απόφαση που φαίνεται να πάρθηκε «στο πόδι», υπάρχει ένα βαθύτερο σχέδιο. Ποιος μπορεί να το αποκλείσει. Εγώ πάντως, προτιμώ να κρατήσω την εκδοχή του Γόρδιου Δεσμού. Για ευνόητους λόγους.

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY