Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ο μικρός Ραφαήλ και η μεγαλύτερη εικόνα

Ο μικρός Ραφαήλ και η μεγαλύτερη εικόνα

Η περίπτωση του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ είναι αναμφισβήτητα μια πολύ οδυνηρή ιστορία για τους δικούς του ανθρώπους και για τον ίδιο, που ελπίζω να μην εξελιχθεί σε τραγική. Η προσπάθεια που κάνουν οι γονείς του παιδιού για να συγκεντρώσουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να υποβληθεί στην πειραματική θεραπεία είναι πραγματικός αγώνας ζωής και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας.

Οι περιπτώσεις των βαριών παιδικών ασθενειών δεν είναι λίγες. Κάθε τόσο δε, μία από αυτές έρχεται στην επικαιρότητα, κυρίως μέσω του θέματος της έλλειψης πόρων για κάποια θεραπεία. Μέσω της δημοσιοποίησης του προβλήματος το περιβάλλον του παιδιού επιχειρεί να ξεπεράσει το πρόβλημα απευθυνόμενο στους κυβερνώντες ή στο κοινό.

Δικαίωμα και υποχρέωσή τους είναι στο πλαίσιο αυτού του αγώνα τους να απευθυνθούν σε όποιον υπάρχει και δεν υπάρχει. Και εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα. Θα έκανα επίσης πιθανότατα και διάφορες κακές πράξεις, αν μέσω αυτών θα είχα καλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώσω τα χρήματα. Ελάχιστες ηθικές αναστολές θα είχα σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό από την πλευρά της οικογένειας.

Ωστόσο, όσον αφορά την ίδια την ελληνική κοινωνία, δεν συμφωνώ με την παρότρυνση «να βοηθήσουμε όλοι» τον μικρό ασθενή. Φυσικά και να σωθεί το παιδί, αλλά εδώ έχουμε ένα ευρύτερο ζήτημα ως κοινωνία. Τα χρήματα που πιθανώς θα συγκεντρωθούν για τον Παναγιώτη Ραφαήλ, από όπου και αν προέρχονται, πιθανότατα να μην υπάρχει η πολυτέλεια να κατευθυνθούν σε μία και μόνη περίπτωση. Γιατί την ίδια ώρα που μια σπάνια πάθηση απαιτεί τρία εκατομμύρια ευρώ για να θεραπευτεί η δημιουργία π.χ. μονάδων εντατικής θεραπείας για ασθενείς- παιδιά σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία θα έσωζε ίσως -όχι μόνο άμεσα, αλλά και σε βάθος χρόνου- πολύ περισσότερες ζωές.

Επίσης, η συνδρομή κάθε ενός από εμάς σε μια μεμονωμένη περίπτωση, όπως αυτή του μικρού πιθανότατα εκτονώνει την ανάγκη μας να προσφέρουμε και να νοιαστούμε. Είναι σπασμωδική και θα θυμίζει λίγο φιλανθρωπία, όπου η προσοχή του βοηθούντος  συγκεντρώνεται σε ό,τι ξεχωρίζει μέσα από ποικίλα συστήματα δημοσιότητας και όχι σε ό,τι θα μπορούσε να αποτελεί μια καθολικά οργανωμένη δομή, η οποία θα λειτουργεί με αυτοματισμούς και διαδικασίες, άσχετες με το πόσο δημοφιλές καταφέρνει ο καθένας να κάνει το πρόβλημά του.

Να το πω και αλλιώς: Έχει καιρό να απασχολήσει την κοινή γνώμη, τα κανάλια κλπ περίπτωση σαν του Παναγιώτη Ραφαήλ, για αυτό και το θέμα της βοήθειας προς την οικογένεια είναι πολύ ενεργό. Ας πούμε ότι το ίδιο θα γίνει και στο επόμενο παιδάκι που θα χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Θα γίνει το ίδιο και στο παρα-επόμενο αν η περίπτωσή του δημοσιοποιηθεί πολύ κοντά στην προηγούμενη; Και με το παιδάκι μετά από αυτό τι θα γίνει;

Εκείνο που εννοώ είναι ότι η πρόνοια δεν γίνεται να εναπόκειται στην καλή διάθεση των πολιτών η οποία μοιραία διαμορφώνεται και με όρους «μάρκετινγκ», ακόμη και αν δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια διάθεση από κανέναν εκ των εμπλεκομένων. Αν θέλουμε να βρούμε τρόπο να νιώσουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι, ας πιέσουμε να αυξηθούν οριζόντια και διαχρονικά τα κονδύλια για την υγεία και η φροντίδα όσων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Και βέβαια να επαναλάβω πως εύχομαι ολόψυχα να βρεθούν τα χρήματα και ο μικρός να έχει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.  

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY