Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Εμείς και το Κουρδιστάν

Εμείς και το Κουρδιστάν

Το δράμα του κουρδικού λαού δεν είναι καινοφανές στη σύγχρονη ιστορία. Τηρουμένων των αναλογιών μοιάζει, επί παραδείγματι, με την περίπτωση των εβραίων, οι οποίοι αν και διέθεταν αρκετά συμπαγή εθνοτική ομάδα, δεν είχαν το έδαφος για να στεγάσουν την εθνικότητά τους.

Εδώ στην Ελλάδα συμπονάμε ιδιαίτερα τον κουρδικό λαό και αυτό δεν είναι νέο. Το δυσάρεστο είναι ότι τον συμπονάμε όχι από κάποια αντίθεση στην αδικία, ούτε παρακινημένοι από κάποια πανανθρώπινη αξία που σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απλώς οι Κούρδοι είναι «εχθροί του εχθρού» μας και άρα γίνονται… φίλοι μας με έναν μάλλον κυνικό και ελληνοκεντρικό τρόπο.

Στο μεταξύ στην τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζουμε το ότι υπερασπίζει τα συμφέροντά της με ωμό τρόπο- όπως έκανε και κάνει κάθε κράτος που έχει την ισχύ και την ευκαιρία. Βολεύει περισσότερο να την θεωρούμε έναν απολίτιστο και αδηφάγο βάρβαρο, μια αραγή πολιτική οντότητα που σκέφτεται ό,τι ακριβώς ο Ερντογάν και οι άνθρωποί του. Και "γιατί επιτέλους οι άλλοι δεν κατααλαβαίνουν πόσο κακό παιδί είναι ώστε να την τιμωρήσουν;". Η Τουρκία όμως είναι μια πραγματικότητα της σημερινής διεθνούς πολιτικής και όχι αυτό που θέλει το εθνικό μας φαντασιακό: Μια φτωχή χώρα 100 εκατομμυρίων που για να μείνουν ήσυχοι χρειάζονται ένα όραμα. Και (το ξέρουμε καλά και εμείς εδώ) το ευκολότερο όραμα να δώσεις στον φτωχό, είναι ο εθνικισμός.        

Από την άλλη λοιπόν, απέναντι στην ευκαιριακή και αναγκαστική για αυτούς συμμαχία με τους Αμερικανούς ο ελληνικός κινηματικός «χώρος» έμεινε ελαφρώς αμήχανος μια που είδε έναν από τους αγαπημένους του κατατρεγμένους να προσεγγίζουν τον μεγάλο ιμπεριαλιστή.

Σκεφτόμουν ότι καθήμενοι στον καναπέ μας παρακολουθούμε ως κοινή γνώμη τις εξελίξεις της διεθνούς πολιτικής και έχουμε μέσα από αυτές την ευκαιρία να δηλώσουμε τις προσωπικές-συλλογικές μας προτιμήσεις· έχουμε την ευκαιρία να θηρεύσουμε likes και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με τους όρους του δυτικού ανθρώπου.

Δεν είμαι οπαδός των τύψεων που πιθανότατα δεν μας ανήκουν. Ούτε πιστεύω ότι δεν πρέπει να εκδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας επειδή δεν υποφέρουμε αληθινά το ίδιο με τον δέκτη της αλληλεγγύης. Αυτό που θα ήθελα να ισχύει, είναι να έχουμε υπόψη μας τι ακριβώς κάνουμε και με ποιον τρόπο: δεν είναι κάτι πολύ πιο επιδραστικό από μια αντίδραση που θα είχαμε παρακολουθώντας μια ταινία που το περιεχόμενό της μας εξοργίζει.

Αυτό είναι όμως θα πει να στέκεσαι στο βορειοδυτικό τεταρτημόριο του κόσμου. Ακόμη και αν ως έλληνες δεν θα πρέπει να θεωρούμε τα πράγματα αυτά δεδομένα. Δεν είμαστε δα και στο Βέλγιο.  

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY