Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Λέξεις λανθάνουσες

Λέξεις λανθάνουσες

Κοιτάζω εδώ και χρόνια με ενδιαφέρον το πώς εξελίσσεται η γλώσσα μας στη συγχρονία, δηλαδή σε αυτό που συμβαίνει τώρα, και πώς καταγράφονται στο σώμα της οι πολλαπλές αλλαγές που συμβαίνουν σε πληθυσμιακό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Λίγα χρόνια πριν οι σειρήνες… ήχησαν επισημαίνοντας τον κίνδυνο να αλλοτριωθεί η γραφή μας από την χρήση των greeklish, των ελληνικών δηλαδή λέξεων και φράσεων που όμως γράφονται με λατινικό αλφάβητο. Τότε είχε κατηγορηθεί ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας των νέων, η έλλειψη γλωσσικής κουλτούρας στο σχολείο, η πολιτισμική μας ένδεια και διάφορα τέτοια. Σήμερα ο κίνδυνος των greeklish φαίνεται να εκλείπει και αυτό το ξέρουν καλά όσοι είναι στην ηλικία που καταλαβαίνουν τι είναι «cool» (κουλ) και τι όχι στις διαδικτυακές επικοινωνίες, εντός ή εκτός των social media (σόσιαλ).

Γιατί όμως στην προηγούμενη φράση οι αγγλικές φράσεις ακολουθούνται από μια ελληνόφωνο εκδοχή τους μέσα σε παρένθεση; Γιατί τον τελευταίο καιρό η τάση έχει αλλάξει. Αν και το αγγλικό λεξιλόγιο είναι περισσότερο από ποτέ ενσωματωμένο στην σκέψη των μαθητών-νέων από μεσοαστικές οικογένειες, η ίδια η εκφορά των αγγλικών όρων θεωρείται λίγο ψωνίστικη ή εν πάση περιπτώσει, «πασέ».

Έτσι, στον ανεπίσημο λόγο- αυτόν που διαμορφώνει ουσιαστικά την γλωσσική συνείδηση,  οι αγγλικές λέξεις είναι πολύ συχνά να γράφονται στα ελληνικά ή/και να προφέρονται επίτηδες χωρίς προφορά.

Το πιθανότερο είναι το θέμα να είναι πρακτικό. Η αλλαγή του πληκτρολογίου από ελληνικό σε αγγλικό είναι χρονοβόρα για εκείνον που πληκτρολογεί αρειμανίως. Ίσως να φαινόταν  επιτηδευμένο το να κάνει stop στο γράψιμο για να βάλει την λέξη στο λατινικό αλφάβητο. Άρα, δεν ισχυρίζομαι ότι ο θάνατος των greeklish ή η αναγραφή ακόμη και των αγγλικών λέξεων στα ελληνικά σηματοδοτεί κάποια άνθιση του γλωσσικού μας ενστίκτου.

Λέω όμως ότι αν δεν καταπιέζουμε τη γλώσσα με πολλούς κανόνες και πολλές απαγορεύσεις, αν την αφήσουμε να ακολουθήσει και εκείνη το ποτάμι της ιστορίας, αυτή θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να εκφράσει και να μεταφέρει τις πρακτικές και τις σκέψεις των ανθρώπων. Και το να βρίσκεις την γλώσσα σου αλλαγμένη, αλλά χρηστική για διάφορους λαούς, για διάφορες τάσεις και σε διάφορες εποχές, σημαίνει ότι αυτή είναι ζωντανή και ότι ο πολιτισμός σου- όποιος και αν είναι αυτός- έχει ακόμη ελπίδα να μην αφομοιωθεί.

"Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις."

John Sculley

  • 1909 - Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY