Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Και ανθρωπιστικά και τεχνοκρατικά

Και ανθρωπιστικά και τεχνοκρατικά
Reuters/ Yannis Behrakis

Με ανησυχία παρακολουθώ και εγώ την αύξηση των προσφυγικών ροών που το τελευταίο διάστημα επανακάμπτει. Με περισσότερη δε ανησυχία παρακολουθώ την πολιτική της κυβέρνησης έναντι του ζητήματος, η οποία όλο και θυμίζει την σκληρή πολιτική Σαμαρά με κλειστά σύνορα, καθημερινά δεκάδες νεκρούς στις ακτές του Αιγαίου και δημόσιο προβληματισμό.

Ένα από τα πολύ λίγα πράγματα που έκανε η Κυβέρνηση Σύριζα και το οποίο να μπορώ να χαιρετίσω ως ξεκάθαρα θετικό, ήταν ότι άνοιξε τα σύνορα για τις εκατοντάδες των ανθρώπων που έφταναν κυνηγημένοι από την ανατολή. Το να πεθαίνουν οι άνθρωποι στις θάλασσες ενώ η δυτική Ευρώπη αναζητά «λύσεις» στα γραφεία της ήταν μια πρακτική που καταστρατηγούσε τις παραδόσεις του ουμανισμού και καταρράκωνε την εικόνα όλων των «προοδευμένων κρατών».

Έτσι το «φερ’ τους κατ’ αρχάς μέσα να μην πεθαίνουν» και μετά ας αναζητήσουμε τη λύση μου φαίνεται αυτονόητο. Άλλωστε δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαίο το ότι λίγους μήνες μετά επετεύχθη η συμφωνία με την Τουρκία και οι μεγάλες εισροές σταμάτησαν. Ακόμη και προαποφασισμένο να ήταν, γλίτωσαν και εγώ δεν ξέρω πόσες ψυχές, και αυτός σίγουρα είναι «οιωνός άριστος», που λέγαν και οι αρχαίοι ημών.

Ταυτόχρονα βέβαια ο φράχτης στον Έβρο καλά κρατούσε και επί Σύριζα, δίνοντας λίγο την εικόνα του «ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή» αναφορικά με την προσφυγική πολιτική. Αλλά είπαμε: οι ψυχές που δεν είδαμε ως απλές στατιστικές εκείνες τις ημέρες που η ψυχή μας είχε αγριέψει και δεν συγκινούνταν με τις ανακοινώσεις των πνιγμένων, αν αυτοί δεν υπερέβαιναν τους είκοσι- τριάντα, είναι το μεγάλο κέρδος από τις πρακτικές της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Η ανακοινωθείσα αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης των υδάτων, τόσο εκ μέρους των εθνικών δυνάμεων, που υιοθετούν οι ιθύνοντες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και εκ μέρους της frontex, έχει ήδη αρχίσει να παράγει νεκρούς. Και δεν θα σταματήσει.

Η «διεθνοποίηση» του προβλήματος των προσφυγικών ροών αναφέρθηκε τελευταία στη λίστα των αποφάσεων που λήφθηκαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο που έγινε για το θέμα. Επίσης όχι τυχαία, νομίζω, αφού αυτό που φαινόταν και φαίνεται σαν η προφανής λύση, δηλαδή ο αναλογικός καταμερισμός του προβλήματος σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής «οικογένειας», δεν είχε και δεν θα έχει τύχη. Αν υπήρχε τέτοια πιθανότητα άλλωστε δεν θα αποφάσιζαν οι Γερμανοί να δώσουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ στους Τούρκους.

Το θέμα λοιπόν σε μεγάλο βαθμό θα επιστρέψει σε εμάς- ή για να είμαι ακριβέστερος δεν θα φύγει ποτέ. Και εκεί θα πρέπει να αποφασίσουμε, πέρα από την απαραίτητη τεχνοκρατική διαχείριση και την ανθρωπιστική. θα πρόκειται για πολιτική απόφαση και πρέπει να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση- η οποία εξελέγη με μια συντηρητική ατζέντα και έχει τους ακροδεξιούς να την περιμένουν στην γωνία- να δείξει αποφασιστικότητα, παίρνοντας δύναμη από την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό.

Αυτή είναι η καλύτερη «διεθνοποίηση».

"Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναχοί της αστικής κοινωνίας."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

  • 1837-Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    1990- Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
    1999-Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

© 2002-2019 MEDIA2DAY