Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα καμπανάκι

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα καμπανάκι

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Έτσι ξεκίνησε την σύντομη ομιλία της η 16χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία, κατά τη διάρκεια της παγκόσμια συνόδου για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απευθύνθηκε στους ηγέτες του δυτικού αλλά όχι μόνο κόσμου περιέχοντας στις περισσότερες από τις φράσεις της την ερώτηση «πώς τολμάτε…;».

-«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας», είπε χαρακτηριστικά.

-«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;»,

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας», είπε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Και αυτή η τοποθέτηση της νεαρής Σουηδής προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και κριτική κατά των υψηλών και καταγγελτικών τόνων που χρησιμοποιεί η ίδια για να απευθυνθεί στην παγκόσμια ελίτ.

Το φαινόμενο Τούνμπεργκ είναι νομίζω προϊόν του κόσμου των Social Media αφενός, και αφετέρου της ώριμης πλέον οικολογικής συνείδησης του δυτικού κόσμου- την οποία βεβαίως θυμάται μαζικά όταν τα οικονομικά του προβλήματα είναι σε ύφεση. Και λέω «μαζικά», γιατί μικρές ομάδες ανθρώπων που θεωρούν ότι πρώτο μέλημα του ανθρώπου πρέπει να είναι η σωτηρία του πλανήτη υπάρχουν και δραστηριοποιούνται πάντα. Απλώς κατά περιόδους θεωρούνται «ψώνια» και εμμονικοί. Αν η ουσία των όσων λέει η Τούνμπεργκ προκύπτει από το δεύτερο, το ότι η φωνή της φτάνει σε όλη την υφήλιο- πράγμα που μας κάνει να μιλάμε για «φαινόμενο» έχει να κάνει αποκλειστικά με το πρώτο.

Ο τρόπος που έκανε τη φωνή της να ακουστεί προδιαθέτει για επιφυλάξεις. Γιατί όμως; Μήπως μένοντας εκεί χάνουμε το δάσος; Υπάρχει μια νεανική φωνή, συγκροτημένη, που μεταφέρει μια ιδεολογία οικουμενικής αυτοσυντήρησης περισσότερο, και δευτερευόντως μια «αντικαπιταλιστική» πρόταση. Η νέα γενιά θα είναι διαφορετική, πιο άτεγκτη σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, λέει η Τούνμπεργκ και καλώς κάνει και απευθύνεται σε αυτή τη γενιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την βοηθούν άλλωστε να μιλά σε παγκόσμια κλίμακα, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αν και όχι πολλές, όπως όλες οι μεμονωμένες προσπάθειες.

Και εδώ ακριβώς είναι ο «κίνδυνος» που έρχεται με τέτοιου είδους προσπάθειες: να επαναπαυθούμε σε τέτοια χάιλαϊτς και να λησμονήσουμε ότι… για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή και, κυρίως, από πολλούς.

"Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναχοί της αστικής κοινωνίας."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

  • 1837-Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    1990- Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
    1999-Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

© 2002-2019 MEDIA2DAY