Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ευνομία vs αλληλεγγύη: Σημειώσατε 1

Ευνομία vs αλληλεγγύη: Σημειώσατε 1

Η επέμβαση της αστυνομίας στις καταλήψεις των Εξαρχείων και η απομάκρυνση των μεταναστών από εκεί είναι εύκολα εξηγήσιμη με όρους «ευνομούμενου κράτους». Οι περιουσίες των ιδιοκτητών σχολάζουν και άρα αυτοί φέρονται  αδικούμενοι, ενώ οι συγκεκριμένες μορφές φιλοξενίας δεν υπόκεινται σε θεσμική παρακολούθηση και μένουν ανεξέλεγκτες.

Στην διακυβέρνηση όμως πρέπει να υπάρχει κάτι σημαντικά ευρύτερο από το «ευνομούμνεο κράτος» και την ανάγκη να τηρούνται οι νόμοι. Πρέπει να υπάρχει αυτό που η νομική λέει «επιείκεια», όρος που δεν σημαίνει ανοχή ή ελαστικότητα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά περιγράφει την ανάγκη προσέγγισης κάθε περίπτωσης με τον τρόπο που είναι φυσικός, που τής αρμόζει (εικώς).

Η περίπτωση των προσφύγων που απομακρύνθηκαν από τις καταλήψεις μπορεί να επενδυθεί με διάφορα "λογικά" επιχειρήματα που κυρίως χρησιμεύουν στο να κρατήσουν τα προσχήματα της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά στην πραγματικότητα αποκαλύπτει τις προτεραιότητες της τρέχουσας διοίκησης. Και στην λίστα με αυτές, η ευταξία είναι πιο πάνω από την αλληλεγγύη, όπως άλλωστε έδειξε και το απαράδεκτο ξήλωμα των προσφύγων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Προφανώς και κάποιες καταλήψεις στέγης δεν είναι το ιδανικό μέρος για να μένουν εκτοπισμένοι άνθρωποι (143 τον αριθμό) ανάμεσά τους και (35) παιδιά. Οι καταλήψεις όμως και αυτός ο τρόπος ακτιβιστικής αλληλοβοήθειας είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν ορισμένοι άνθρωποι για να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη προνοιακή φροντίδα εκ μέρους του κράτους. Οπότε, όποιος θέλει να πλήξει αυτό το αυτοσχέδιο σύστημα αλληλεγγύης ως ανεπαρκές, το αντικαθιστά με κάτι μονιμότερο και σταθερότερο. Δεν δημιουργεί δεύτερους και τρίτους εκτοπισμούς σε αυτές τις κατατρεγμένες ψυχές, χωρίς να έχει τίποτα να προσφέρει και περνώντας τους εκ νέου από την κρησάρα των εγγράφων παραμονής.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο κοινωνιολόγος Θανάσης Αλεξίου στην σελίδα του στο Facebook, η εξασφάλιση οριζόντιων προνοιακών δράσεων για όσους λαμβάνουν με οποιονδήποτε τρόπο μέρος στις διαδικασίες της ελληνικής κοινωνίας, είναι αδήριτη ανάγκη, αφού οι ανισότητες δεν σπανίζουν και ανάμεσα σε εμάς, τους γηγενείς. Μέσω αυτής της λογικής, η συμπαράσταση στους πρόσφυγες είναι μέρος της λύσης και του δικού μας προβλήματος. Αυτό για όσους δεν βρίσκουν αρκετό το δράμα εκείνων που μένουν για μία ακόμη φορά ανέστιοι και έρμαιο της ανασφάλειας και της αστάθειας.

Η σύνθεση του ζεύγους Μητσοτάκη μπροστά στην διάσημη φωτογραφία προσφυγικού δράματος του Γιάννη Μπεχράκη και της εικόνας των προσφυγόπουλων, καθώς απομακρύνονται από τις καταλήψεις, η οποία κυκλοφόρησε στα social media, μου δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Προσπαθώ να καταπολεμήσω το θυμικό μου που θέλει να εκνευριστεί με την φαινόμενη ανακολουθία στις πράξεις του Πρωθυπουργού. Είναι όμως πραγματικά ανακολουθία; Ή μήπως- αντίθετα- είναι επίδειξη συνέπειας και συνέχειας από ένα κράτος που δεν έχει μάθει να νοιάζεται και να φροντίζει;

Τα λόγια μίσους και η κακαντρεχής πλάκα δεν θα αλλάξουν αυτά τα δεδομένα- όπως δεν έφεραν και ουσιαστικό αποτέλεσμα με την προηγούμενη κυβέρνηση που απλώς… άφησε τους πρόσφυγες ανενόχλητους να εξακολουθούν την αμφίβολης ποιότητας διαβίωσή τους σε καταλήψεις.

Όχι στον ακτιβισμό του like ή του dislike. Όχι στις φωτοβολίδες της προσωπικής αυτοτοποθέτησης. Αλλά ψύχραιμες και τεκμηριωμένες φωνές αντιπαράθεσης στα όσα συμβαίνουν. Μόνο έτσι.  

 

"Πρέπει να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις τους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή γίνεται ανυπόφορη."

Άντον Τσέχωφ

  • 1909 - Γεννιέται ο Φερδινάνδος Πόρσε, ιδρυτής της ομώνυμης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    1940 - Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

© 2002-2019 MEDIA2DAY