Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Σαν ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες…

Σαν ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες…

Η Σαμοθράκη απέχει από την Αλεξανδρούπολη δυόμιση ώρες. Όσο περίπου κάνεις μια μέρα με κίνηση να πας από το σπίτι στη δουλειά σου. Ωστόσο, θεωρείται άγονη γραμμή. Ξέρεις γιατί; Γιατί «άγονη γραμμή» δεν είναι τα νησιά που βρίσκονται πολύ μακριά από την κοντινότερη στεριά. Είναι τα νησιά που δεν αποφέρουν κέρδη.

Το αφήνω αυτό να κάτσει λίγο μέσα σου, αγαπητέ αναγνώστη.

Το κριτήριο με το οποίο αποφασίζονται τα δρομολόγια που θα φέρνουν στους κατοίκους του κάθε νησιού τα απαραίτητα για να ζήσουν, είναι το πόσους τουρίστες εξυπηρετούν οι κάτοικοι του νησιού αυτού. Πόσα εισιτήρια κόβουν.

Όσοι δεν θέλουν να κάνουν τον τόπο τους μια γιγαντιαία επιχείρηση, βολεύονται με επιδοτούμενες από τα λεφτά όλων των ελλήνων φορολογουμένων συνδέσεις, τις οποίες ο εκάστοτε εφοπλιστής είναι ελεύθερος να κόψει αν κρίνει ότι «δε βγαίνει, μάνα μου».

Αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Σαμοθράκη.

Η εταιρεία που συνδέει το νησί με την Αλεξανδρούπολη είναι μία, τα πλοία της χαλάνε συχνά, και στη συμφωνία που έχει κάνει με το ελληνικό δημόσιο δεν γράφει πουθενά πως είναι υποχρεωμένη να βρει άλλα, ή γενικώς να κάνει οτιδήποτε για να αντικαταστήσει τα δρομολόγια.

Το πολύ-πολύ, αν είσαι τυχερός, θα βρεθεί μια άλλη εταιρεία να στείλει ένα καραβάκι να μαζέψει τον κόσμο που έχει στοιβαχτεί μερόνυχτα στο λιμάνι σου. Με το αζημίωτο, φυσικά. Και ο Δήμαρχός σου θα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους ευχαριστήσουμε καθώς άφησαν μια γραμμή στις Κυκλάδες -προφανώς πιο συμφέρουσα» γιατί έχει φτάσει να είναι αυτονόητο πως η μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια και εξαρτάται από τον ισολογισμό του κάθε εφοπλιστή. Και όλα αυτά, κάπου απ’ όπου δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φύγεις.

Η μετακίνηση, όμως, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όπως λέει εύστοχα η Φύλλια Πολίτη στο Press Project

"Πρέπει να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις τους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή γίνεται ανυπόφορη."

Άντον Τσέχωφ

  • 1909 - Γεννιέται ο Φερδινάνδος Πόρσε, ιδρυτής της ομώνυμης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    1940 - Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

© 2002-2019 MEDIA2DAY