Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ψάρι ψημένο στα χείλη

Ψάρι ψημένο στα χείλη

Η διαδικασία της μαθητείας είναι μια δημιουργική και ίσως λίγο επώδυνη περίοδος για εκείνον που φιλοδοξεί να προοδεύσει και να αυξήσει τις περγαμηνές και τις γνώσεις του. Οι ακραίες μέθοδοι εκπαίδευσης ή/και η υπερβολική αυστηρότητα κατά την διαδικασία δεν είναι κάτι καινοφανές. Ίσως μάλιστα να είναι μια πρακτική που σταδιακά γίνεται ηπιότερη, επηρεασμένη από τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας και τις αρχές του ανθρωπισμού- τουλάχιστον σε αυτό που αναγνωρίζουμε ως δυτικό κόσμο.


Το περιστατικό με τον εκπαιδευόμενο μάγειρα στην Κέρκυρα είναι σοβαρό γιατί δείχνει πόσο κοντά μας, πόσο κοντά στον αστραφτερό κόσμο των επιφανών της οθόνης, είναι εργασιακές συνθήκες που ταιριάζουν σε μεσαιωνικές εποχές. Η αυστηρότητα με την οποία πιθανότητα είναι δομημένη η ιεραρχία στην κουζίνα στα καταστήματα αυτά, δεν είναι το τέλος μιας συζήτησης για τα πως και τα γιατί. Είναι η αρχή της.

Ως κοινωνία οφείλουμε να προστατέψουμε τον εργαζόμενο που εκτίθεται σε αδιανόητα σκληρές συνθήκες ώστε να είναι «αποδοτικός» και να αποφεύγει τα λάθη. Ως πολίτες πρέπει να μποϋκοτάρουμε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την εργασία όχι ως μια κοινωνική λειτουργία στην οποία μετέχουν εξίσου με τους εργαζόμενους, αλλά ως ένα τσιφλίκι ανομίας και «τοπικών κανόνων» που δικαιούται να υπάρχει λόγω της κερδοφορίας του (ίσως) ή της έξωθεν καλής μαρτυρίας.

Ωστόσο, τέτοιες αντιδράσεις εκ μέρους του κοινού, αν και ευκταίες, μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο μετά την κοινοποίηση των συνθηκών εργασίας που αντίκεινται στη νομοθεσία. Το σημαντικό είναι να έρθει αυτή η παραβατικότητα στο φως και σε αυτό ένα πράγμα- ίσως το μόνο- που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά είναι ο συνδικαλισμός. Η αίσθηση ότι υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που ξέρει το τι υφίστανται οι συνάδελφοι δίνει ασφάλεια στους εργαζόμενους και περιορίζει τις απαιτήσεις και τη συμπεριφορά των εργοδοτών.

Όσα και αν μπορεί κανείς να καταλογίσει στον συνδικαλισμό, στις μικρές αυτές κλίμακες, όπως και σε άλλες περιπτώσεις με κακομεταχείριση ντελιβεράδων, αποτελεί ίσως τη μόνη λύση για τον αδύναμο, όπως έδειξε η περίπτωση του εργατικού κέντρου Κέρκυρας που ανέλαβε την υπόθεση.

Πρέπει κάποια στιγμή για τέτοια φαινόμενα να ενοχοποιηθεί η «κοινωνία του αποτελέσματος»• η συλλογική πρακτική που επιβραβεύει αυτόν που βγάζει το μέγιστο κέρδος, που «πετυχαίνει», που «μπορεί να προχωρήσει» και που βρίσκει τον τρόπο να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους διαθέσιμους πόρους. Είναι η ίδια κοινωνία που καρυδώνει την παιδεία και την υποβαθμίζει στο επίπεδο της εξειδίκευσης και που συμβιώνει με την παντός είδους ανηθικότητα.

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY