Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η μνήμη που γίνεται… ξενοδοχείο

Η μνήμη που γίνεται… ξενοδοχείο

To ελληνικό κράτος ξεκίνησε την διαδικασία του εκτοπισμού- της εξορίας ντε- των κομμουνιστών ήδη από την περίοδο του «εθνάρχη» Ελευθέριου Βενιζέλου. Στις ιδέες των αρμοδίων για τόπους εξορίας εμφανίστηκε και η Γαύδος. Εκεί μεταξύ άλλων εβδομήντα, στάλθηκε και ο Αθανάσιος Κλάρας, μετέπειτα διάσημος με το παρατσούκλι Άρης Βελουχιώτης.

Κατά την συνήθεια των κομμουνιστών, οργανώθηκαν σε ομάδες εργασίας και κατασκεύασαν ένα πρόχειρο κατάλυμα για να μένουν- μιας και το ελληνικό κράτος δεν είχε φροντίσει για κανενός είδους στέγαση- φούρνο, κήπο λαχανικών και διάφορα άλλα τέτοια. Άγνωστο με ποιον τρόπο, το πρόχειρο κτίριο επιβίωσε ανά τις δεκαετίες, περνώντας προφανώς από διάφορους ιδιοκτήτες και αποκτώντας στην πορεία των χρόνων πιο κανονική μορφή.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι κάποιος το έβαλε προς ενοικίαση στο γνωστό site AirBNB, προτρέποντας τους τουρίστες να μείνουν σε «εκεί που έμεναν οι εξόριστοι». Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη χαρακτηρίσει το κτίσμα μνημείο, άρα δεν ξέρω κατά πόσον η χρήση του επιτρέπεται να είναι τέτοια. Ας πούμε όμως ότι δεν επηρεάζεται από το status quo.

«Ε, όχι ρε γαμώτο» ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα μόλις το διάβασα. Προφανώς η εκμετάλλευση της ιστορικής μνήμης και το πλασάρισμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κουλτούρας για την αποκομιδή κέρδους μου φάνηκαν ανήθικα και ειδεχθή. Είναι όμως πιο ειδεχθή από το να πουλιούνται μπλουζάκια με την φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα ή οι μπλούζες USSR που σημαίνουν ότι αυτός που τις φορά νοσταλγεί εκ τους ασφαλούς βεβαίως, το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης; Ποια τελικά είναι η διαφορά ανάμεσα στις διάφορες ιστορίες των λαών που βγαίνουν στο σφυρί;

Νομίζω η απάντηση είναι το πόσο κοντά είμαστε σε αυτές τις ιστορίες.

Μπορεί, ας πούμε να θεωρούσαμε ωραία ιδέα να μέναμε ένα ή δύο βράδια μέσα στις πυραμίδες, αλλά να κράζαμε αν είχαν τοποθετηθεί μικρά και ελαφριά καταλύματα στον βράχο της Ακρόπολης για «ένα βράδυ στον ιερό βράχο».

Δεν το λες και παράλογο που το αντιμετωπίζουμε διαφορετικά: Κάθε λαός ή καλύτερα κάθε πληθυσμιακή ομάδα με κοινά χαρακτηριστικά, έχει την τάση να προστατεύει την ιστορία της• να περιχαρακώνει την μνήμη της και να αποτρέπει τον κανιβαλισμό της από αξίες που θεωρεί ευτελείς, όπως το χρήμα, το κέρδος ή ό,τι άλλο φοβηθούν τα μέλη της.

Εκείνο που κάποιες φορές φαντάζει λίγο παράταιρο στο κυνικό μυαλό μου είναι η ματαιότητα στην προσπάθεια να διατηρηθούν διάφορες ακεραιότητες ως νησί εν τω μέσω ωκεανού ελεύθερης αγοράς και εκμετάλλευσης. Θα ήταν μάλιστα μόνο ρομαντικό, αν καθένας από εμάς που νιώθει μέλος ενός συνόλου σαν και αυτό που αποδοκιμάζει την μετατροπή του χαμόσπιτου των κουμουνιστών της Γαύδου σε κατάλυμα για τουρίστες, αντί για την ίδρυση π.χ. ενός μουσείου στον χώρο, δεν ήταν ή δεν είναι ταυτόχρονα και μέλος μιας άλλης «ομάδας», που θα έμενε σε κάποιο τέτοιο σπιτάκι, γοητευμένος από την ιστορία του.

 

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY