Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Όχι θυμός για την επιείκεια σε Κορκονέα

Όχι θυμός για την επιείκεια σε Κορκονέα

Ο δεύτερος βαθμός απονομής δικαιοσύνης ωφέλησε την πλευρά Κορκονέα. Ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου είδε την ποινή του να μειώνεται από ισόβια σε δεκατρία χρόνια κάθειρξης και πρακτικά να μένει ελεύθερος, ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης της υπόθεσης και συνυπολογιζομένου του "πρότερου σύννομου βίου του".

Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε αρκετούς από εμάς που θεωρήσαμε φρικτή την δολοφονία του 15χρονου μαθητή και απεχθή την υπερασπιστική γραμμή της σφαίρας που «εξοστρακίστηκε», των προβλημάτων υγείας του κατηγορούμενου και λοιπά τέτοια. Αρκετοί εξ ημών δήλωσαν οργισμένοι ότι αντιτάσσονται στην ελάφρυνση της ποινής και ευχήθηκαν διάφορα σκοταδόψυχα για τους δικαστές, τους συνηγόρους υπεράσπισης, το σύστημα και λοιπά. Δεν το βλέπω έτσι. 

Είναι συντηρητικοί οι δικαστές και συμπαθούν περισσότερο έναν αστυνομικό από έναν αντιεξουσιαστή; Προφανώς. Ένστικτο αυτοσυντήρησης των θεσμικών οργάνων λέγεται. Η αστυνομία στηρίζει το ίδιο το σύστημα εξουσίας, ενώ οι άλλοι το αντιστρατεύονται. Ποιον θα υποστηρίξουν; Εδώ όμως υπάρχει και ένα θέμα δικό μας, του καθενός μας. Και κατά τη γνώμη μου, είναι πιο σημαντικό από το αν ο Κορκονέας κυκλοφορεί ελεύθερος: Πώς αντιμετωπίζουμε τον ένοχο και ποιος θα πιστέψουμε ότι είναι ο ρόλος της ποινής; 

Ο ρόλος της ποινής, λοιπόν, δεν γίνεται να αλλάζει ανάλογα με το ποιον έχουμε απέναντί μας.

Γιατί η θεώρησή μας πρέπει να βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού και όχι στην εκδίκηση, που είναι εύκολο να την ποθήσεις όταν θεωρείς ότι αυτός που βλάφθηκε ήταν και ο αδικημένος.
Η ποινή έχει αφενός σωφρονιστικό χαρακτήρα και αφενός παραδειγματικό. Ο παραδειγματικός χαρακτήρας είναι μια επικίνδυνη λειτουργία της, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την οικονομία που κάνει στο κράτος, καθώς αποτρέπει επίδοξους παραβάτες, γλιτώνει τις δαπάνες της απονομής δικαιοσύνης και σωφρονισμού, αλλά και την αναταραχή της κοινωνικής αναστάτωσης.

Τι θέλω να πω; Δεν έχει- δεν πρέπει να έχει- μεγάλη διαφορά αν ο Κορκονέας καθίσει στη φυλακή δεκατρία χρόνια ή είκοσι. Μπορεί να ωφελήθηκε από την μία διάταξη ή την άλλη και να είναι νωρίτερα έξω. Ας μην ξεχνάμε πόσο απάνθρωπο πράγμα είναι η φυλακή, ε; Και είναι για όλους- όχι μόνο για εκείνους που συμπαθούμε.

Εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιάσει η πολιτεία, και είναι κάτι που μπορεί να γίνει, είναι να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι και η κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να μην ξαναϋπάρξουν Κορκονέηδες και νεκροί Γρηγορόπουλοι. Αυτή θα είναι η πραγματική καταδίκη του συστήματος που παρήγαγε τον δολοφόνο-αστυνομικό, Και όσοι πιστεύουν ότι αυτό θα επιτευχθεί με την αυστηρότερη ποινή, παίζουν το ίδιο το παιχνίδι της συντήρησης που αποστρέφονται.

Υ.Γ. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προϊόν συμψηφισμών ή συνεξετάσεων. Δεν μπορεί κανείς να παραβάλει την αδικία που συνέβη στην Ηλιάνα με την επιεική αντιμετώπιση που νιώθει ότι το δικαστικό σύστημα επεφύλαξε στον Κορκονέα. Ή τις άδειες που ορθά παίρνει ο Κουφοντίνας με την επιθυμία για σκληρότερη ποινή στον δολοφόνο. Η δικαιοσύνη- και δνε αναφέρομαι στους μηχανισμούς της, αλλά στην ίδια την έννοια- δεν λειτουργεί σε στυλ «αν έδωσες ένα λάθος πέναλτι, δώσε άλλο ένα λάθος να πατσίσεις». Αλίμονο.

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY