Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Οι γυναίκες με τις μπάλες

Οι γυναίκες με τις μπάλες

Δυστυχώς πίσω από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις βρίσκεται η επιθυμία για περισσότερο κέρδος ή για δύναμη ή, τις περισσότερες φορές και για τα δύο. Και λέω δυστυχώς γιατί θα ήταν ωραία στην θέση της επιθυμίας για κέρδος να βρισκόταν πιο συχνά μια ευγενής ιδέα ή μια αλτρουιστική σκέψη. Τα σκεφτόμουν αυτά, καθώς διάβαζα την είδηση ότι η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να αγοράσει μια σουηδή ποδοσφαιρίστρια, μια και ιδρύει γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, την Real Madrid Feminino. Πρόκειται για την πρώτη σχετική μεταγραφή της ισπανικής ομάδας.

Τι είναι αυτό που άλλαξε την γνώμη του Πέρεθ, του προέδρους της Ρεαλ Μαδρίτης, ο οποίος, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφερόταν για την ίδρυση γυναικείας ομάδας; Αφενός ήταν οι επιτυχίες των γυναικείων ομάδων των αντιπάλων Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης. Αφετέρου είναι ο αριθμός των εισιτηρίων που κόβονται σε γυναικείους αγώνες, ο οποίος έχει πάρει την ανιούσα. Όπερ μεθερμηνευόμενον, εκεί υπάρχει ψωμί.

Η επαγγελματοποίηση του αθλητισμού είναι μια επιθυμία για όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά. Είναι η ελπίδα τους να ασχοληθούν στα σοβαρά με το χόμπυ τους και να βγάλουν κανένα φράγκο. Επαγγελματοποιηση του αθλητισμού όμως σημαίνει ότι έχεις πια να κάνεις με εταιρίες, άρα με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, μια σκέψη εντελώς αντίθετη από την ουσία του αθλητισμού, με την οποία, κατά τη γνώμη μου, η αγνή του εκδοχή δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξει.

Τα γράφω αυτά για να σώσω το… γυναικείο ποδόσφαιρο από την λαίλαπα του χρήματος; Προφανώς και όχι. Βλέποντας όμως το κλίμα γύρω από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στην Ελλάδα να είναι όλο και πιο νοσηρό, να γίνεται μέρος μάλιστα της ίδιας της πολιτικής αντιπαράθεσης (!) νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας να σκεφτούμε καλά τους όρους με τους οποίους αυτά τα θεάματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και να αποκλιμακώσουμε τη σημασία τους- ίσως ωθώντας τους μεγαλοϊδιοκτήτες εκτός των ομάδων και ανοίγοντας τον δρόμο για συλλογικές διοικήσεις και άλλα τέτοια.

Ο αθλητισμός που μένει ερασιτεχνικός είναι κερδισμένος αθλητισμός για την κοινωνία. Δεν είναι όμως αυτή η τάση. Η τάση είναι ό,τι μπορεί να γίνει θέαμα, να παράξει κέρδος και να φτιάξει οπαδούς να προχωρά. Πρόσφατα έμαθα ότι η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ που αποτελείται από παίκτες του NBA μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την συμφωνία κανείς από τους παίκτες της να μην υποβάλλεται σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ. Κοροϊδευόμαστε άραγε;
Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι μια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πως γεννιέται μια οπαδική αγορά. Πώς χτίζεται το προϊόν, πώς προωθείται μέσω του μάρκετινγκ και πως οδηγούνται οι θεατές στο να παθιαστούν με αυτό. Ένα ενδιαφέρον case study για το πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες.

"Η συνήθεια είναι το εκτροφείο των σφαλμάτων."

Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

  • 1282 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Η'
    1922 - Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
    1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

© 2002-2019 MEDIA2DAY