Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η επιβράβευση του λάθος ανθρώπου

Η επιβράβευση του λάθος ανθρώπου

Οι θεσμοί μιας πολιτείας δεν γίνεται να μην λειτουργούν με περίσκεψη και έχοντας υπόψη τους το αίσθημα του δικαίου, αφού ως εκ της θέσεώς τους συγκεντρώνουν τα βλέμματα και την προσοχή της κοινής γνώμης.

Δηλαδή, όχι πάντα. Όχι τουλάχιστον τις φορές που επιλέγουν να λειτουργήσουν… κρυφίως. Όπως για παράδειγμα έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγόρευση του απαράδεκτου Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα. Ίσως οι ιθύνοντες να σκέφτηκαν ότι έτσι, στη… ζούλα, θα παρέμεναν πιο συμβατοί με τον ρόλο ενός πανεπιστημιακού θεσμού, ο οποίος κατά κοινή ομολογία είναι να διαφωτίζει τα πλήθη και όχι να τα συσκοτίζει.

Έτσι, αντίθετα με το πρωτόκολλο, δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση πριν την τελετή αναγόρευσης προφανώς λόγω της επιθυμίας του πανεπιστημίου να περάσει όσο το δυνατόν αβρόχοις ποσί η επονείδιστη πράξη του, η οποία- σημειωτέον- είχε αναβληθεί το 2017, κατόπιν αντιδράσεων, με την πρόφαση της ανάγκης να υπάρξει «καλύτερη οργάνωση» της εκδήλωσης.

Οι βραβεύσεις έχουν πάντα ιδεολογικό και επικοινωνιακό πρόσημο για αυτό και είναι δημόσιες ή, έστω, «δημόσιες» στον κύκλο των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται. Το ΑΠΘ, ένα δημόσιο ίδρυμα που τροφοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει, έστω και κατόπιν εορτής, να εξηγήσει τους λόγους οι οποίοι το οδήγησαν στην απόφασή του να επαινέσει δημόσια έναν οπισθοδρομικό ιεράρχη και κήρυκα μίσους.

 Η παρουσία του Πρύτανη του ΑΠΘ στο Επισκοπείο τής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση, δίνει κύρος στην διαδικασία και ταυτόχρονα υποχρεώνει ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο σε εξηγήσεις. Η πρόθεση του ΑΠΘ να τα «έχει καλά με την εκκλησία» και τον Μητροπολίτη που στην συμπρωτεύουσα έχει το κοινό του, δεν αθωώνει το ίδρυμα.

Δεν γίνεται να βραβεύονται δημόσια και δημοσία άνθρωποι που διχάζουν και διαστρεβλώνουν τα νοήματα ενός θρησκευτικού δόγματος για να εξυπηρετηθούν οι εμμονές τους και οι προσωπικές τους απαρέσκειες.

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY