Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ούτε η Athens Voice είναι ο Βελζεβούλης

Ούτε η Athens Voice είναι ο Βελζεβούλης

Όλα τα Μέσα ενημέρωσης έχουν καλές και κακές στιγμές. Στιγμές για τις οποίες καμαρώνουν και στιγμές για τις οποίες δεν είναι υπερήφανα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η σχετικιστική αντιμετώπιση αφορά τα ίδια και όχι τους άλλους που τα παρατηρούν απέξω- αυτοί δεν θα διστάσουν να τα καταπιούν ή να αδιαφορήσουν αν κάποιος άλλος τα καταπιεί. Και γιατί να το κάνουν, άλλωστε;

Την Κυριακή που μας πέρασε η Athens Voice ανάρτησε ένα άθλιο ποστ στο οποίο έκανε έναν αντικυβερνητικό χαβαλέ με αφορμή την αυτοκτονία της αποκλειστικής νοσοκόμας στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Έκτοτε τρώει ένα απίστευτο κράξιμο, λόγω της απρονοησίας της και της πολιτικής της στράτευσης. Οι followers της στα social media αποχωρούν μαζικά, ενώ και ανταγωνιστικά της μέσα φροντίζουν να πολλαπλασιάσουν το εφέ, ενώ η ίδια η Athens Voice από την επόμενη ημέρα κάνει ότι δεν έγινε τίποτα.  

Επιθετική ήταν όμως και η έκφραση συγγνώμης, που από ό,τι θυμάμαι, πρέπει να είναι η μόνη περίπτωση συγγνώμης που αυτό το οποίο απέπνεε ήταν κάτι του στυλ «αχ ρε ηλίθιε κοίτα να δεις που πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από κάτι βλάκες σαν και εσένα. Άτιμη πολιτική ορθότητα που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα τάρταρα».

Ήθελε στα αλήθεια ο συγγραφέας του ποστ να σαρκάσει την νεκρή; Δεν το πιστεύω. Πρέπει κανείς να είναι ο βελζεβούλης για να κάνει μια πλάκα εναντίον κάποιου που μόλις αυτοκτόνησε, και νομίζω ότι θα είναι τραβηγμένο να προσάψουμε τέτοια ιδιότητα στο συγκεκριμένο Μέσο, παρασυρμένοι από την απροκάλυπτα νεοφιλελέ του κλίση. Εκείνο που νομίζω ωστόσο πως συνέβη είναι ότι η Athens Voice στην φούρια της να πει κάτι αντισυριζαίικο μπέρδεψε το ουσιαστικά σημαντικό της ιστορίας- τον θάνατο ενός ανθρώπου από απόγνωση- με το ουσιαστικό για τις δικές της σκοπιμότητες ή εν πάση περιπτώσει της ιδιοκτησίας της, της διεύθυνσής της ή ό,τι άλλο. Και αυτό συνιστά σημαντική ευθύνη, ειδικά αν είσαι Μέσο Ενημέρωσης.

Η διασπορά μιας τέτοιας ποιότητας λόγου σαν εκείνη του ποστ μπορεί να θεωρηθεί ότι τρέφει λογικές σαν της Χρυσής Αυγής; Ναι, οποιασδήποτε λόγος προσβάλει και δεν δείχνει κατανόηση της θέσης του πιο αδύναμου, ενώνει την φωνή του με τις φωνές του φασισμού και του ναζισμού. Επί της αρχής είναι έτσι και όχι κάπως αλλιώς. Αλλά το ένα ποστ της Athens Voice- από τα 40 που κάνει καθημερινά- δεν στοιχειοθετεί «συνεχή παραγωγή τέτοιου λόγου». Νομίζω ότι το να βάζουμε τα πράγματα στις φυσιολογικές τους διαστάσεις- ακόμη και προεκλογικά μπορούμε, με λίγη προσπάθεια- θα μας κάνει οπωσδήποτε καλύτερους πολίτες και, νομίζω, και αποτελεσματικότερους αντιφασίστες.

Η καλύτερη προειδοποίηση για όσους ξεχνούν να βάλουν το φίλτρο της λογικής ανάμεσα στην επικαιρότητα και στις προεκλογικές τους στοχεύσεις είναι ό,τι έπαθε το Mega, που αφού βίαζε την αλήθεια για αρκετούς μήνες βρέθηκε ολομόναχο απέναντι στις δυσμενείς περιστάσεις, εγκαταλειμμένο και από όσους στην 25ετία της ζωής του είχαν πολλάκις ενημερωθεί από το δημοσιογραφικό του προσωπικό. Γιατί η αξιοπιστία παίρνει πολύ καιρό για να χτιστεί, αλλά πολύ λίγο καιρό για να γκρεμιστεί, που λέγανε και οι παλιοί δημοσιογράφοι.

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY