Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Να εΞαφανιστούν αυτοί οι τύποι γίνεται;

Να εΞαφανιστούν αυτοί οι τύποι γίνεται;

Αν και γενικώς οι προθέσεις αυτού που θα ονομάζαμε «αριστερή σκέψη» με βρίσκουν περισσότερο σύμφωνο για το πώς θα γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος, τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι μπορώ να κατανοήσω πως και η άλλη πλευρά, οι «δεξιοί», που λέμε, έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα το οποίο καταλήγει επίσης σε οφέλη για την κοινωνία και σε εύρυθμη λειτουργία. Εν ολίγοις, αν και η μαρξιστική λογική μού φαίνεται πιο δίκαιη, δεν κακίζω όσους διαφωνούν, ούτε μπορώ να καταλογίσω σε όλους ότι κίνητρό τους είναι το προσωπικό τους συμφέρον- αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που δεν νιώθω πανικόβλητος με την επικείμενη έλευση Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία.

Όμως «Ο τζίτζικας και ο Μέρμηγκας: Η Νέα εκδοχή», το κείμενο της Μιράντας Ξαφά, για την οποία ορισμένοι προβλέπουν ότι θα είναι η επόμενη υπουργός οικονομικών της χώρας, ομολογώ πως με έκανε να ανατριχιάσω. Το κείμενο δεν είναι ρεβανσιστικό, δεν είναι «βίαιο», δεν είναι αυτό που θα λέγαμε εκτός του φάσματος του πολιτικού πολιτισμού. Και όμως το βρήκαν ανατριχιαστικό.

Στην διήγηση της κ. Ξαφά ο εργατικός μέρμηγκας και ο ράθυμος τζίτζικας διευρύνονται ως έννοιες και αντιστοιχούν στον «προνομιούχο» και στον μην προνομιούχο. Μετά το κείμενό της στρέφεται κατά όσων επιτίθενται στις κοινωνικές ανισότητες και όσων δεν τις βλέπουν σαν κάτι φυσιολογικό. Λοιδορεί τις σχετικές αντιδράσεις, λίγο ως πολύ ανάγοντάς τις στην «μόδα» του Σύριζα. Στην διήγηση, η κακουχία του τζίτζικα γίνεται αφορμή για να ξεσπάσει μια ολόκληρη κοινωνική αναταραχή στην οποία υποτίθεται ότι συμμετέχουν όλοι όσοι δεν αγαπούν τον νεοφιλελευθερισμό της κ. Ξαφά: O Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ, στην οποία δηλώνει ότι ο μέρμηγκας πλούτισε εις βάρος του τζίτζικα και εισηγείται διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος για να ενισχυθεί η «δίκαιη ανάπτυξη» με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για αναδρομική αύξηση του φόρου εισοδήματος, που υπερψηφίζεται από τη Βουλή. Συγχρόνως διπλασιάζει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, εξαιρώντας τις λαϊκές περιοχές και τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.067 κατοίκων, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των «πολλών» με τις «ελίτ».       

Για να καταλήξει το κείμενό της με την ολοκλήρωση της καταστροφής του τζίτζικα που αντί να προσπαθήσει να ανελιχθεί, αναλώθηκε σε διαμαρτυρίες για το ότι οι άλλοι είχαν περισσότερα από εκείνον: «Μερικούς μήνες αργότερα, ο τζίτζικας βρίσκεται νεκρός από ναρκωτικά στο Πεδίον του Άρεως».

Αφήνω στην άκρη την άθλια αποικιοκρατική αντίληψη για το ποιοι είναι οι χρήστες ναρκωτικών ή ποια κατάληξη έχουν όσοι δεν κοιτάζουν την καριέρα τους και μένω στο γενικότερο πνεύμα του κειμένου. Είναι δυνατόν ένας μορφωμένος και κατά τεκμήριο έξυπνος άνθρωπος, όπως η κ. Ξαφά να μην λαμβάνει υπόψη της ότι δεν ξεκινούν όλοι οι άνθρωποι με τις ίδιες ευκαιρίες; Ότι δεν είναι η ζωή για όλους το ίδιο εύκολη ή το ίδιο δύσκολη; Ότι αν βλέπεις αδικία είναι υποχρέωσή σου και όχι δικαίωμά σου να φωνάξεις και να διαμαρτυρηθείς; Ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να γίνει καλύτερος όχι για «να την κάνουμε ταράτσα», αλλά για να υπάρχουν λιγότερα δυστυχισμένα παιδιά στο μέλλον;

Δεν ξέρω για ψήφο στον Σύριζα, αλλά κανα-δυό τέτοια κείμενα ακόμη να πετύχω, με βλέπω να κρεμάω την εικόνα του Μαρξ στο σαλόνι.   

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY