Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Το δεξιό "ψάρεμα" ψήφων έχει κινδύνους για όλους

Το δεξιό

Ότι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσουν να απευθυνθούν σε πιο συντηρητικές ομάδες πολιτών δεν ήταν δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Όπως και ότι αυτές οι ομάδες θα περιλαμβάνουν και θρήσκους ή απλώς ανθρώπους που επηρεάζονται και πολιτικά από το θρησκευτικό τους αίσθημα. Εκείνο που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς όμως ήταν το πόσο «κίτρινα» μπορούν ορισμένα από τα στελέχη αυτά να γίνουν προκειμένου να προσεγγίσουν τα συγκεκριμένα ακροατήρια.

 Αναφέρομαι στο άρθρο που δημοσίευσε η Έλενα Ράπτη σε ιστοσελίδα θρησκευτικού περιεχομένου. Εκεί, χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο την προσπάθεια «αποχριστιανοποίησης της ελληνικής κοινωνίας», ενώ θρηνεί για την «αποκαθήλωση της εικόνας του Χριστού από τις αίθουσες των δικαστηρίων και των σχολείων» και στηλιτεύει την υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, «με την μετατροπή του από θεολογικό σε θρησκειολογικό», αλλά και τον «με όλο και μικρότερη συχνότητα εκκλησιασμό των μαθητών». Πριν καταλήξει λέγοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μια προσευχή πριν κοιμηθούμε, να ζητούμε τη βοήθεια της Παναγίας για τα παιδιά μας, να ανάβουμε ένα κερί για όσους έφυγαν και να ακολουθούμε το Σχέδιο του Θεού»- και προκαλώντας αναγούλα για την φθηνή ψηφοθηρία, στρέφεται κατά της «νομοθέτησης προκλητικών ελευθεριών». Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά από τις προθέσεις της κ. Ράπτη.

Σε τι άραγε αναφέρεται η συγγραφέας της παρέμβασης; Στις εξελίξεις στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και η δυνατότητά τους να αποκτήσουν παιδί; Θα πω κάτι που λέγεται εύκολα αλλά που εν προκειμένω έχει τη σημασία του: θα σχολιάσει η Νέα Δημοκρατία τις τοποθετήσεις αυτές ή επειδή είναι… υπονοητικές δεν συντρέχει τέτοιους λόγος;

Η τοποθέτηση Ράπτη κλείνει το μάτι στην οπιασθοδρόμηση και το μεσαιωνικό κράτος, και προστίθεται στις προσπάθειες αυτών που θέλουν να ακυρώσουν όσα βήματα- έστω και καθυστερημένα- γίνονται στην κατεύθυνση της συνταγματικής επιταγής που θέλει όλους τους Έλληνες πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ορισμένες απόψεις προσβάλλουν τον κοινοβουλευτισμό και εμάς τους ίδιους. Τι προσδοκίες δημιουργούν στην κοινωνία δηλώσεις σαν και αυτές για την επόμενη διακυβέρνηση; Γίνεται αντιληπτό ότι εμμέσως τέτοιες δηλώσεις οδηγούν και υποθάλπουν ρατσιστικές συμπεριφορές;

Η αφαίρεση ων θρησκευτικών εικόνων από τις αίθουσες των σχολείων και των δικαστηρίων είναι αυτονόητη εξέλιξη των πραγμάτων στο πλαίσιο μια πολυπολιτισμικής ευρωπαϊκής κοινωνίας σύγχρονου τύπου. Το σύμφωνο συμβίωσης το ίδιο. Από την άλλη καμμιά κοινωνία και ποτέ δεν ωφελήθηκε από την άμεση ή έμμεση καλλιέργεια της περιθωριοποίησης. Και το κυριότερο: Δεν κατάφερε ούτε να διατηρήσει τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που επεδίωκε.

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY