Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Σωστοί χειρισμοί στο θέμα Τουρκία

Σωστοί χειρισμοί στο θέμα Τουρκία

Ένα από τα πράγματα, στο οποίο θα συμφωνούσαν όλοι οι έλληνες ψηφοφόροι είναι οι πολιτικοί αρχηγοί «να συνεννοούνται και να συνεργάζονται στα σημαντικά θέματα». Πολλώ μάλλον όταν «σημαντικά» σημαίνει «εθνικά». Με όσο περισσότερο πάθος επιθυμούν αυτές τις «εθνικές συνεννοήσεις» οι συμπολίτες μας, με τόσο μεγαλύτερο πάθος τα κόμματα τις αποφεύγουν, καθώς τους χαλάει την συνταγή, σύμφωνα με την οποία πρέπει να παρουσιάζονται ως «διαφορετικά προϊόντα».

Η πρόσφατη ένταση με την Τουρκία που προκύπτει από την απόφασή της γειτονικής χώρας να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στα ανοικτά της Κύπρου, πυροδότησε μια σειρά από δράσεις και συζητήσεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Αν δεν είχε φάει το ευρωεκλογο-χαστούκι ο ΣυΡιζα, οι τόνοι θα παρέμεναν υψηλοί, και οι αντιδικίες τόσο γενικώς όσο και επί του προκειμένου- θα ήταν στα όρια της υστερίας, ένθεν και ένθεν. Από την άποψη αυτή, το ότι ο εκλογικός αγώνας δεν μοιάζει να είναι ντέρμπυ έχει κάνει καλό στην ποιότητα της αντιπαράθεσης.  

Η απόφαση της Κυβέρνησης Τσίπρα να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, αλλά και να προχωρήσει σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, προκάλεσε την κριτική του Κ. Μητσοτάκη για «ανεύθυνη δραματοποίηση» της έντασης εκ μέρους της κυβέρνησης.  

Εκτός από το να απασχολούν την κοινή γνώμη με τρόπο που τείνει να την κάνει να ομοθυμεί, τα εθνικά θέματα δεν διαφέρουν στην διαχείρισή τους από οποιοδήποτε άλλο θέμα απασχολεί τους πολίτες. Απλώς έχουν προμετωπίδα τους  αυτή την «ελληνικότητα»- την πιο ευπώλητη λεζάντα της τελευταίας δεκαετίας (και βάλε). Το ερώτημα εδώ είναι «ήταν υπερβολική η αντίδραση της Κυβέρνησης ώστε να μπορεί να κατηγορηθεί για θεατρινισμό. Κατά τη γνώμη μου, όχι. Δεν έκανε δα και επιστράτευση. Ένα συμβούλιο συγκάλεσε. Και αν το συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου αντί για τη Βουλή όπου πραγματοποιούνται συνήθως τα ΚΥΣΕΑ, δεν είναι και μεγάλη η διαφορά.

Το σημαντικό νομίζω είναι βλέπουμε πίσω από τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις και να καταλάβουμε πως η διπλωματία διεξάγεται στο περιθώριο όλων αυτών των δημόσιων αντιπαραθέσεων με τρόπους και διαδικασίες που είναι εξαιρετικά βαρετά για να δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ είναι εντελώς αντιεπικοινωνιακοί και στο εξής: αργούν πάρα πολύ να παράξουν αποτελέσματα.             

Αν και το πανηγύρι δεν έχει τελειώσει, νομίζω ότι έχουμε έναν θετικό χειρισμό και από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Γιατί σωστή η ψύχραιμη και ταυτόχρονη (εντός και εκτός συνόρων) αντίδραση της Κυβέρνησης, ανακουφιστική όμως και η στάση Μητσοτάκη που δεν ζήτησε υπερβολική αντίδραση ανεβάζοντας τους τόνους και κραυγάζοντας για την Ελλάδα, τον κακό Τούρκο και λοιπά τέτοια.

Και ας μην εμφανίζονται «ομόθυμοι».    

     

"Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό."

August Strindberg, 1849-1912, Σουηδός θεατρικός συγγραφέας

 • 1919 - Υπογράφεται η συνθήκη του Νεϊγύ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας μεταξύ των Συμμάχων (Αντάντ) και της Βουλγαρίας.
  1920 - Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές
  1926 - Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  1935 - Οι Φιλιππίνες αποκτούν την ανεξαρτησία τους απο τις ΗΠΑ
  1960 - Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
  1963 - Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY