Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Δεν έγινε «φασίστας» ο Αρκάς

Δεν έγινε «φασίστας» ο Αρκάς

Είναι εντυπωσιακό με πόση ζέση διεξάγονται τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις που αφορούν τον Αρκά, την στροφή του προς την πολιτική γελοιογραφία και τις πολιτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες υποθέτουμε ότι εσχάτως άλλαξαν (και λέω «υποθέτουμε», γιατί ποτέ δεν τις ξέραμε, αλλά μόνο τις φανταζόμασταν).

Προσωπική μου άποψή μου είναι ότι η πολιτική του δουλειά δεν είναι στο επίπεδο των προηγούμενων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην χυδαιότητα που (αναγκαστικά) έχει σε ένα βαθμό το πολιτικό σκίτσο ως σκίτσο επικαιρότητας, αλλά και στην ίδια την ποιότητα του αστείου. Πιθανόν ό,τι δεν αγγίζει συνολικότερα χαρακτηριστικά (μας), όπως συνέβαινε με τις παλιές δουλειές του που ήταν σχόλια πάνω στις πτυχές της ύπαρξης, τοποθετημένα σε α-χρονικό και α-τοπικό περιβάλλον, να συνεπάγεται εξ ορισμού μειωμένες προσδοκίες. Ίσως είναι και η έμπνευση που κάποτε σε εγκαταλείπει και η «μέθοδος παραγωγής» που έρχεται να την αντικαταστήσει, να μην παράγει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Νέο επεισόδιο στον «Πόλεμο του Αρκά» ξεκίνησε με το σκίτσο του, στο οποίο μιλά ένα μέλος της «μεσαίας τάξης» και εξιστορεί όλα αυτά τα οποία υποτίθεται ότι υπέστη η τάξη του επί Σύριζα- ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι τα υπέστη εξ αιτίας αυτού.Σημείο- φωτιά, λόγω του οποίου ο Αρκάς δέχθηκε σφοδρή κριτική για το συγκεκριμένο σκίτσο-κείμενο είναι εκείνο στο οποίο αναφέρεται στον χαρακτηρισμό «νοικοκυραίος» για να προσδιορίσει το πώς άδικα χαρακτηρίστηκε εκείνος που διαμαρτυρήθηκε γιατί του  έσπασαν το κατάστημα. Η βασική αιχμή ήταν ότι ανακατεύοντας αυτό μαζί με άλλα, υποβάθμισε το λυντσάρισμα- δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου σε ένα από τα άσχημα που συνέβησαν σε αυτή την εισοδηματική τάξη, ξεπλένοντας τους δολοφόνους του.

Ο ίδιος, μέσω της επίσημης σελίδας του στο facebook, απάντησε ότι «ο Ζακ δεν έσπασε κανένα μαγαζί» και ότι το σκίτσο αναφερόταν στα σπασίματα μαγαζιών στα Εξάρχεια και αλλού στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτών που λένε ότι «εδώ φάνηκε ο φασισμός του (νέου) Αρκά». Αν ήθελε να πάρει τέτοια θέση θα την έπαιρνε νωρίτερα και σαφέστερα. Άσε που δεν θα υπερασπιζόταν μια άλλη θέση, δίνοντας- έστω λιτές- διευκρινήσεις. Αυτό που πιστεύω ότι έγινε και ότι δείχνει αυτό το κείμενο του σκίτσου είναι η εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει πολυκαταλάβει πως για ένα μέρος της ελληνικής δημόσιας γνώμης, εκείνο του αριστερού/ εναλλακτικού, ο «νοικοκυραίος» δεν ειπώθηκε απλώς, αλλά έγινε πολιτισμικό trademark, «σημαίνον» που θα έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο για ασαφή  κατηγορία ανθρώπων που φέρεται να ενδιαφέρεται για τα προσωπικά της συμφέροντα πιο πολύ από ό,τι για σημαντικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ανοχή και η κατανόηση.

Ο Αρκάς δεν ήξερε ότι και μόνο η αναφορά του «νοικοκυραίος» θα παρέπεμπε σε αυτό τον συμβολισμό. Και δεν το ήξερε γιατί έχει φύγει από αυτή την «φάση», είτε αυτό συνέβη λόγω ηλικίας, λόγω συντηρητικοποίησής του ή δεν ξέρω λόγω ποιας άλλης αιτίας. Θα πει κάποιος, και επειδή μπορούμε να φανταστούμε πώς οδηγείται σε κάποιες κακόγουστες αναφορές, δεν θα πρέπει να τις κριτικάρουμε;                     

Δεκτό. Όμως είναι άλλο πράγμα να μην τον συμπαθούμε, ακόμη και να λέμε ότι έγινε  μ@λ@κ@ς, και άλλο να τον κράζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε για ξεπούλημα, για φασισμό, για ακροδεξιά αισθήματα, για ξέπλυμα δολοφόνων και τέτοια ωραία. Πίσω από τις περσόνες κρύβονται άνθρωποι και μόνο και μόνο για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο… τι κατασπαράζουμε και με ποιους όρους.     

"Η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά."

Louis Pasteur, 1822-1895, Γάλλος επιστήμονας

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY