Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ο Κυριάκος το θηρίο

Ο Κυριάκος το θηρίο

Ακούω πολλές φωνές τρομαγμένες για την εκλογική προέλαση της Νέας Δημοκρατίας και την επανόρθωση της οικογένειας Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο. Είναι φωνές που προέρχονται από ψηφοφόρους του Σύριζα παραδοσιακούς και… όψιμους, αλλά όχι μόνο από αυτούς. Αρκετοί πιο αριστεροί από ό,τι ο Σύριζα, στον χώρο που θα μπορούσε να αποκληθεί «άκρα αριστερά», ανησυχούν πραγματικά για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

Αν και δεν ήμουν ποτέ ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας νομίζω ότι οι φόβοι είναι αναμφίβολα υπερβολικοί. Θυμάστε άραγε το κλίμα το 2004 όταν το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε από την εξουσία και ο Κώστας Καραμανλής (ο «Βούδας») ερχόταν καλπάζοντας; Η ανησυχία ήταν η ίδια. Διάφορος κόσμος φανταζόταν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων, σκληρό δεξιό κράτος και κοινωνική αναλγησία. Αν και η διακυβέρνηση Καραμανλή αποδείχθηκε καταστροφική στην οικονομία, φέρνοντας μας στο κατώφλι του ΔΝΤ, άλλο τίποτα δεν έγινε. Τουλάχιστον όχι κάτι που θα δικαιούταν να μείνει στην συλλογική μνήμη ως «γεγονός αναφοράς».

Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση δεν φιλοδοξεί πραγματικά να κυβερνήσει εφαρμόζοντας τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που επικαλείται, αν αυτά είναι αντίθετα με αυτό που θα ήθελε- ή που νομίζει ότι θα ήθελε- η πλειοψηφία. Δεύτερον γιατί τα κόμματα εξουσίας δεν κάνουν πράγματα που να διαφοροποιούνται ουσιαστικά μεταξύ τους. Στις περιπτώσεις που το ελληνικό κράτος εμφανίζεται απρόθυμο «να έχει συνέχεια», την απαραίτητη αυτή αρετή εξασφαλίζουν θεσμοί όπως το ΝΑΤΟ η ΕΕ και λοιπά.

Ή, με άλλα λόγια, η διακυβέρνηση στην Ελλάδα είναι μια αστική διακυβέρνηση. Αυτό θα πει ότι όπως μια Κυβέρνηση με επαναστατικό λόγο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τις αλλαγές που εξαγγέλλει, έτσι και η εκτίμηση για μια ζοφερή κατάσταση ακραίας συντηρητικοποίησης  πρέπει να αποκλείεται. Εκ του αστικού χαρακτήρα της εξουσίας στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχει «ταβάνι» στις προσδοκίες, αλλά και «πάτωμα» στις ανησυχίες.

Αυτά όσον αφορά την διασπειρώμενη ανησυχία και όχι οποιαδήποτε χρήση της ως μέσο συσπείρωσης του Σύριζα, που νομίζω ότι θα λειτουργήσει ικανοποιητικά για την σημερινή κυβέρνηση στο τέλος.

Τα «ακροδεξιά στοιχεία» που λέγεται ότι περιέχει η Νέα Δημοκρατία στις τάξεις της δεν νομίζω ότι λειτουργούν ως τέτοια, αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν στελέχη με ανάλογο παρελθόν. Θεωρώ όμως ότι, όπως λέγαμε και τις προάλλες με αφορμή τον Βελόπουλο και την άνοδό του, ακόμη και οι συγκεκριμένοι, όπως ο Βορίδης και ο Άδωνις, μια χαρά έχουν καταλάβει ότι ο αστικός δρόμος προς την εξουσία σου κάνει την δουλειά πιο εύκολη, αν έχεις… τρυπώσει. Και αυτοί έχουν τρυπώσει μια χαρά. Θα ήταν αστείο να κλωτσήσουν την καρδάρα με το γάλα για να θυμηθούν τις ακραίες ρητορικές τους προ 10ετίας ή 20ετίας, όταν προσπαθούσαν να βρουν μεσ’ τον ήλιο (πολιτική) μοίρα.

Νηφαλιότητα λοιπόν γιατί ποιος ξέρει τι θα δουν τα μάτια μας μέχρι τις κάλπες, αν και η σημερινή εικόνα του αποτελέσματος που «έχει κριθεί» ίσως δώσει την ευκαιρία να δούμε έναν πολιτικό αγώνα που θα θυμίζει περισσότερο ουσιαστικό και λιγότερο πολωμένο.

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY