Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Εμπρός, Κυριάκο Βελόπουλε!

Εμπρός, Κυριάκο Βελόπουλε!

Η πτώση της Χρυσής Αυγής, όπως καταγράφηκε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής συνοδεύτηκε από την άνοδο ενός νέου ακροδεξιού μορφώματος, αυτού του Κυριάκου Βελόπουλου που συγκέντρωσε το 4% των ψήφων.

Η εικόνα του τηλεπωλητή που πουλούσε… αυθεντικές επιστολές του Ιησού Χριστού να εισέρχεται στην Ευρωβουλή ως αντιπρόσωπος των Ελλήνων είναι από μόνη της θλιβερή, δείχνει το χαμηλό επίπεδο των ψηφοφόρων, όπως και την επίδραση του εθνικιστικού λόγου στην κοινή γνώμη.

Όμως δεν είναι Χρυσή Αυγή, δεν είναι μαχαιροβγάλτες. Για να το θέσω διαφορετικά, είναι οι οπαδοί του χώρου που σωστά εντόπισε ο Καρατζαφέρης ότι δημιουργήθηκε δεξιότερα της ΝΔ όταν αυτή άρχισε ξεκάθαρα να φλερτάρει με το κέντρο- εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80- μπας και σπάσει το αντιδεξιό μέτωπο που έχτισε ο Ανδρέας για να τσιμπάει τις ψήφους της Αριστεράς. Αυτοί οι λίγο βασιλικοί, λίγο φιλοχουντικοί τύποι σιγά σιγά έδωσαν τη θέση τους σε ακόμη λιγότερο ιδεολόγους που όμως έτειναν ευήκοα ώτα στην «ελληνική ανωτερότητα» και στην «ιερότητα των εθνικών συμβόλων» και σε καμιά μ…..α (σαν και αυτές που λέει ο λαγός στο σχετικό ανέκδοτο) για «να πάρουμε πίσω τα εδάφη του Βυζαντίου» και λοιπά τέτοια.

Πρόκειται για χώρο που… τρύγησε και ο Καμμένος, αναρριχώμενος έτσι στον υπουργικό θώκο και κατακρημνιζόμενος στη συνέχεια στο 0,8%.

Η μάζα αυτή των ψηφοφόρων, αν και δεν «έφαγε» τους κυβερνητικούς συνεταιρισμούς κανενός εκ των δύο ελληνολεβεντών, δεν φαίνεται να διαλύεται ως ομάδα με προσδιορισμένες πολιτικές προτιμήσεις. Για αυτό και επιστρέφει επιλέγοντας έναν «νέο» υποψήφιο με αυτά τα χαρακτηριστικά, ελπίζοντας προφανώς ότι θα φανεί πιο ακέραιος στην ιδέες από τους προηγούμενους πολιτικούς του συγγενείς.

Όμως πιστεύω ότι ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος δεν έχει καμιά τέτοια πρόθεση και αυτό είναι που τον διαφοροποιεί θετικά από την Χρυσή Αυγή, η οποία έχει ποντάρει πολιτικά σε έναν συμπαγή λόγο μίσους ως διαφοροποιητικό στοιχείο από τους «άλλους». Ο κ. Βελόπουλος θα προσπαθήσει να πάρει ό,τι μπορεί από το πολιτικό σύστημα, επιδιώκοντας να παίξει με τους όρους του και, αν σταθεί δυνατόν, να απορροφηθεί από κάποιον μεγαλύτερο σχηματισμό, όπως τη Νέα Δημοκρατία, με καλύτερους όρους από το αν ήταν ένας απλός βουλευτής στις λίστες της.

Με την άνοια αυτή δεν είναι επικίνδυνος, αφού στο πρώτο κόκκαλο εξουσίας θα ανταποκριθεί με ευγνωμοσύνη. Φάνηκε νομίζω το ποιόν του και από τον τρόπο που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα των τηλεπωλήσεων με τις «αυθεντικές επιστολές του Ιησού» που «θα είστε οι μόνοι που θα τις έχετε», λέγοντας ότι υπέπεσε σε γλωσσικό λάθος.   

Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η ύπαρξη τόσο χαμηλών κριτηρίων εκ μέρους του εκλογικού σώματος που δίνει σε τέτοιους τύπους θέση και φωνή σε θεσμούς εκπροσώπησης. «Επικίνδυνο» είναι ακόμη γιατί προκαλεί ικανοποίηση σε κάποιους που, όπως εγώ, χαίρονται και στηρίζουν ό,τι αφαιρεί δύναμη από τους εγκληματίες του Μιχαλολιάκου. Και αν μάθεις να ικανοποιείσαι με ημιαθλιότητες, πώς θα διεκδικήσεις ουσιαστικά κάτι καλύτερο;

"Η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά."

Louis Pasteur, 1822-1895, Γάλλος επιστήμονας

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY