Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τι έχουν τα έρμα και ψηφίζουν Χρυσή Αυγή;

Τι έχουν τα έρμα και ψηφίζουν Χρυσή Αυγή;

Οι κύριες πολιτικές διαμάχες με φόντο την εξουσία έχουν βέβαια το ενδιαφέρουν τους, αλλά κατά τη γνώμη μου εκπέμπουν λιγότερα συμπεράσματα από όσα μπορούν να βρεθούν στα επιμέρους στατιστικά δεδομένα που έρχονται στο φως με αφορμή τις εκάστοτε εκλογές.

Έτσι βασικότερο από το φαντεζί ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πρώτο» ήταν το «τι γίνεται με τη Χρυσή Αυγή». Η πτώση του ποσοστού της πρέπει να μας δίνει μικρή μόνο ικανοποίηση. Και αυτό γιατί πρώτον η πτώση ήταν μικρή για ένα κόμμα που είναι ημι-παράνομο και υπό δικαστική δίωξη με τον αρχηγό του να μπαινοβγαίνει στη φυλακή και αρκετά μέλη του υπόδικα. Δεύτερον γιατί δείχνει, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες να κρατά έναν συμπαγή πυρήνα ψηφοφόρων 4-5% που έχουν πολύ καλά καταλάβει τι είναι και τι πιστεύει η Χρυσή Αυγή και θέλουν να την δουν να ενισχύεται. Δεν είναι δηλαδή οι ευκαιριακοί ακροατές του εθνικιστικού λογυδρίου, αφελείς αγοραστές του δεξιού «νέου προϊόντος» που πηγαίνουν από εδώ και από εκεί- αυτοί που προτιμούσαν τον Καρατζαφέρη και τον Άδωνι και που τώρα αγαπούν τον Κυριάκο Βελόπουλο.     

Το 13% που, σύμφωνα με τα exit polls παίρνει η Χρυσή Αυγή στις ηλικίες 17-24 είναι εξάλλου μια ηχηρή υπενθύμιση για όσους φάνηκαν πρόθυμοι να επαναπαυθούν στην υποχώρηση του ποσοστού. Λέει επίσης αρκετά για το πολιτικό μέλλον, μια που οι άνθρωποι αυτοί, το ποσοστό αυτό, έχει μπροστά του δεκαετίες ολόκληρες να ψηφίζει, και ξεκίνησε να το κάνει πιστεύοντας ότι κάτι τύποι με τατουάζ τον αγκυλωτό σταυρό αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Όπως σωστά διάβασα, πρόκειται για μια «φουρνιά» νέων που μεγάλωσαν βλέποντας το 2012 την Χρυσή Αυγή να μπαίνει στη Βουλή με 7% και το 2015 με την δολοφονία Φύσσα να είναι τρίτο κόμμα- εν ολίγοις μεγάλωσαν βλέποντας την Χρυσή Αυγή να αποτελεί κανονικό μέλος του μέηνστρημ πολιτικού συστήματος. Πόσο εύκολο θα ήταν για αυτά τα παιδιά να αμφισβητήσουν ως «εγκληματικό» αυτό που έβλεπαν στις τηλεοράσεις;  αναρωτιέται ο Κώστας Μανιάτης.      

Τα χρόνια πέρασαν και η Χρυσή Αυγή εγκαταστάθηκε- αυτό είναι το πιο ανησυχητικό του 13% των νέων 17-24% που δήλωσαν ότι την ψήφισαν. Δεν θα αποτελέσει κάτι παροδικό, πιθανότατα ακόμη και αν κηρυχθεί παράνομη από αυτή τη δίκη που ποτέ δεν τελειώνει. Αν απαγορευτεί η δράση της θα πάρει 5-6 μήνες στους ιθύνοντες να στήσουν τη «Νέα Αυγή» ή το «Μπακιρένιο σούρουπο» ή κάτι αντίστοιχο. Όσο υπάρχουν οι κοινωνικές εντάσεις που δημιουργούν φαινόμενα Χρυσής Αυγής, οι απαγορεύσεις δεν θα κάνουν τίποτα· θα είναι απλή ασπιρίνη.

Είναι πολύ πιθανό ότι για να την ξε(πε)ράσουμε ως κοινωνία και να επιστρέψει στα ποσοστό του 0,5-1%, θα πρέπει να βρεθεί σε κάποιου είδους εξουσία, οπότε οι πολίτες θα διαπιστώσουν για τι κουμάσια μιλάμε και θα ξεμπερδέψουμε και με την υποτιθέμενη αντισυστημικότητά τους.  

Μέχρι τότε τι μπορούμε να κάνουμε; Να εξασφαλίσουμε ότι η σχολική εκπαίδευση θα είναι ουσιαστικά αντιφασιστική. Να εξαφανίσουμε οποιαδήποτε διδαχή «ελληνικής υπεροχής» από την Ιστορία, να μειώσουμε τον ελληνοκεντρισμό της και να δώσουμε τις διεθνείς διαστάσεις της Ιστορίας των απλών ανθρώπων, της ιστορίας της ανθρωπότητας. Και να δείξουμε στα πιτσιρίκια όλα τα υπέροχα πράγματα που θα μπορούσε να σημαίνει σήμερα το να έχεις ελληνική ταυτότητα και να μένεις σε αυτή την περιοχή. Γιατί αν τα δείξουμε σωστά, αποκλείεται να μάθουν να μισούν.

"Ο ιδεαλιστής περπατά στις μύτες των ποδιών του, ο υλιστής στις φτέρνες του."

Malcolm de Chazal, Φιλόσοφος

  • 480 π.Χ. – Ναυμαχία του Αρτεμισίου: Ο ενωμένος ελληνικός στόλος υπό το Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη εξαναγκάζει σε υποχώρηση τον περσικό στόλο στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας.
    1933 - Στην Ινδία αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.
    1939 - Υπογραφή Συμφώνου μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY