Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Απασφάλισαν

Απασφάλισαν

Το θέμα της ασφάλειας σκαρφαλώνει στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με διάρκεια. Στην αρχή θεωρούσα ότι μεγάλο μέρος της ατζέντας αυτής διαμορφώνεται από τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Στο κάτω- κάτω οι «νοικοκύρηδες» που ανησυχούν για την ασφάλειά τους παραδοσιακά είναι αυτό που λέμε συντηρητικοί και δικαιούμαι να θεωρήσω ότι ένα μεγάλο μέρος τους είναι στην κεντροδεξιά.

Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που το θέμα  απασχολεί μεγάλο μερίδιο κοινής γνώμης με έκανε να καταλάβω ότι για πολύ κόσμο το θέμα όντως είναι σημαντικό και δεν έχει να κάνει με τις κινήσεις της αντιπολίτευσης αφού οι επικοινωνιακές της δυνατότητες είναι πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Η συνεχής δράση του Ρουβίκωνα και άλλες κινήσεις που σχετίστηκαν με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, όπως και το θέμα με τα Εξάρχεια και την αδυναμία της αστυνομίας να έχει παρουσία εκεί, κάνουν την «ασφάλεια» εκλογικό μοχλό.       

Και βάζω την ασφάλεια σε εισαγωγικά γιατί δεν πιστεύω ότι ο κόσμος που ζητά να γίνει κάτι σχετικά νιώθει «ανασφαλής», ούτε ότι ανησυχεί για την ζωή ή την περιουσία του. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν παράπονα από την κυβέρνηση Σύριζα για θέματα ασφάλειας έχουν παράπονα από το πώς (δεν) εφαρμόζεται ο νόμος και από το πώς η εξουσία χαρίζεται σε ορισμένους.

Αυτό που δεν φαίνεται πρόθυμη να καταλάβει η Κυβέρνηση είναι ότι απαξιώνοντας μια θέση, δεν εξαφανίζει το πρόβλημα που την γεννά. Σε κανέναν από το ακροατήριό της δεν αρέσει η έννοια της ασφάλειας, καθώς έχει ταυτιστεί με την περισσότερη αστυνομία, με την αυστηρότερη παρακολούθηση και άλλα τέτοια που ενεργοποιούν αντιαυταρχικά αντανακλαστικά της ευρύτερης αριστεράς.

Όταν όμως η συντριπτικά μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης θα ήθελε να βλέπει λιγότερα τέτοια περιστατικά, μοιάζει αλλαζονικό να την αγνοείς και να απαντάς με επιχειρήματα του τύπου «αυτό είναι το πρόβλημά μας; Τα Εξάρχεια;». Σίγουρα μεγαλύτερο πρόβλημα από τα Εξάρχεια είναι το πρόβλημα της συμβολικής εφαρμογής των νόμων, που για όσους πιστεύουν στην αξία του κρατισμού, είναι θεμελιώδης. Ας μην φέρνουμε στο μυαλό την εικόνα ενός στριμμένου γηραιού κυρίου με ρεπούμπλικα που ζητά «να έρθει κάποιος πόλισμαν για να επιβάλει την τάξη». Οι πραγματικότητες του σήμερα δεν αποτελούνται (μόνο) από γραφικότητες, αλλά και από την βούληση ενός κόσμου που απλώς θέλει να ξέρει ότι η ελευθερία του δεν θα καταπιέζεται από την ελευθερία του άλλου.

Και αν ο καθένας από εμάς έχει την πολυτέλεια να περιφρονεί αυτή τη θέση, κανένας κρατικός θεσμός δεν την έχει, όπου και αν θέλει να είναι συμπαθής. Ούτε πρακτικά, ούτε ηθικά.  

Και να το δούμε και αλλιώς για να απομακρυνθούμε από την φαινομενική ηθικολογία; Όσο δεν ασχολείσαι με κάτι που σου ζητούν οι πολίτες, φροντίζοντας να συγκεράσεις τις διαφορετικές θέσεις (π.χ, και να μειωθούν οι δράσεις παραβατικότητας και να μην υπάρξουν μαζικές διώξεις, συλλήψεις και λοιπά), τόσο σπρώχνεις τον κόσμο προς πιο απόλυτες "λύσεις" και συλλογιστικές, ενώ δημιουργείς τον χώρο για πραγματικά αυταρχικές νομοθεσίες.   

 

"Ο ιδεαλιστής περπατά στις μύτες των ποδιών του, ο υλιστής στις φτέρνες του."

Malcolm de Chazal, Φιλόσοφος

  • 480 π.Χ. – Ναυμαχία του Αρτεμισίου: Ο ενωμένος ελληνικός στόλος υπό το Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη εξαναγκάζει σε υποχώρηση τον περσικό στόλο στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας.
    1933 - Στην Ινδία αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.
    1939 - Υπογραφή Συμφώνου μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY