Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ε, δεν είναι και ο σατανάς ο Μαστοράκης

Ε, δεν είναι και ο σατανάς ο Μαστοράκης

Η συλλογική μνήμη είναι ένα πράγμα περίεργο. Και όταν λέω περίεργο εννοώ ότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει ή που δεν αλλάζει. Για παράδειγμα, η συλλογική μας μνήμη για την Χούντα. Ως πολύ υγιές αντανακλαστικό, ό,τι έχει σχέση με την Δικτατορία το περιφρονούμε και το κατατάσσουμε στα ανεπιθύμητα. Ειδικά όσοι παροικούν την αριστερά . Η υπόθεση του Νίκου Μαστοράκη, μια εκπομπή του οποίου έγινε αιτία να συλληφθούν φοιτητές από την αστυνομία της Χούντας, τον κατέταξε στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης ως «χαφιέ» και «άνθρωπο της Χούντας».

Του πήρε μάλιστα πολλά χρόνια για να επιστρέψει από το εξωτερικό- κάτι που έγινε στη δεκαετία του 1990 όταν ανέλαβε ένα μεταμεσονύχτιο talk show- νομίζω λεγόταν «Αργά». Θυμάμαι την εκπομπή με καλεσμένη την Έλλη Στάη, η οποία δεν δίστασε να του απευθύνει αντιπάθεια προκύπτουσα από το γνωστό θέμα. Τέλος πάντων, ο Νίκος Μαστοράκης εντάχθηκε εκ νέου στην ελληνική show business και το παλιό του αμάρτημα αν και ποτέ δεν συγχωρέθηκε (και δικαίως), δεν ήταν πάντα μπροστά του ως εμπόδιο.

Η εμφάνισή του στην εκπομπή του Αντώνη Κανάκη, το Βινύλιο και τα χαριεντίσματά του με τον ίδιο και τους υπόλοιπους συντελεστές έφεραν εκ νέου το θέμα της χουντο-συνέντευξης στο προσκήνιο- κυρίως των social media και εγώ αναρωτιέμαι το γιατί. Όπως σωστά επεσήμανε ένας φίλος, ο Μαστοράκης πιθανότατα είναι κρετίνος, όμως δεν υπήρξε και κανένας βασανιστής της Χούντας. Το να τον ψέγουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο, πρώτον είναι σαν να του αναγνωρίζουμε σημασία που δεν έχει και, δεύτερον, έχει μάλλον να κάνει με εμάς τους ίδιους. Και εννοώ την ανάγκη μας να «σφάζουμε» κόσμο στην αρένα των social media, ακόμη και αν ως θηράματα είναι ανάξια λόγου.

Το point του αντιχουντισμού δεν μπορεί να είναι ο Μαστοράκης, ούτε ο Κανάκης που φιλοξένησε έναν διάσημο σε μια μέτρια εκπομπή. Έχουμε πολύ σοβαρότερους αντιπάλους ως αντιφασίστες από την ξανά-μανά εμφάνιση του Μαστοράκη και την υπόθεση τη εκπομπής. Έχουμε ακόμη πολύ σοβαρότερους αντιπάλους και από τον Κανάκη και την χαλαρότητα με την οποία ίσως αντιμετωπίζει το παρελθόν των καλεσμένων του.

Αν αυτό που έχει σημασία είναι να δείξουμε πόσο πολύ μισούμε τη Χούντα και συλλήβδην τον φασισμό που… ανθίζει παντού γύρω μας, ας το διαχωρίσουμε από τα απλά «dislikes».

 

"Η Τέχνη είναι το πιο ωραίο από όλα τα ψέματα."

Claude Debussy, 1862-1918, Γάλλος μουσικός

  • 1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.
    1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY