Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Άμυνα κατά του... εκλογικού κλίματος

Άμυνα κατά του... εκλογικού κλίματος

Οι μάχες των επικοινωνιακών επιτελείων εν όψει εκλογών θα ήταν σχεδόν συγκινητικές, αν δεν ήταν δείγματα έκπτωσης της πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο που κανένα δεν επιβιώνει ουσιαστικά για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες. Εφήμερα και… αέρια διαλύονται σαν σύννεφα στην επόμενη στροφή της επικαιρότητας. Μιας επικαιρότητας κατασκευασμένης βεβαίως- βεβαίως γιατί προς εκλογές οδεύουμε. Έτσι το «κότερο» έγινε «παροχολογία», η παροχολογία έγινε «7ήμερη εργασία» ή 7ήμερη εργασία έγινε «εμείς είμαστε πιο κοντά στον Ιησού» και πάει λέγοντας.

Η ταχύτητα εναλλαγής των θεμάτων δείχνει την λίγη τους ουσία. Η δριμύτητα με την οποία εισέρχονται στον δημόσιο διάλογο όμως δείχνει ότι δεν μένει χώρος για να συζητηθούν τα ζητήματα που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πολίτες για να αποφασίσουν: Τα τοπικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα ευρωπαϊκά, αυτά της μεγαλύτερης κλίμακας, για τις Ευρωεκλογές. Έτσι, μια αντιπαράθεση που δεν μας ανήκει διαχέεται στη ζωή μας και είτε καταλαμβάνει χώρο/χρόνο στην ενημέρωσή μας, είτε μας διώχνει τελείως μακριά από την επικαιρότητα σπρώχνοντάς μας στο ιδιωτεύειν (πρβλ. idiot).    

Έχει νόημα μια κλάψα του στυλ «παλιά ήταν όλα καλύτερα» και στην πολιτική; Κατά τη γνώμη μου μια τέτοια συμπεριφορά δεν έχει πουθενά νόημα. Αυτό που συνέβαινε παλιότερα δεν ήταν ούτε χειρότερο ούτε καλύτερο- ήταν "τότε". Εν προκειμένω για την πολιτική δε, τα χρόνια ας πούμε του ’60 (με τις βασιλικές παρεμβάσεις και τις Χούντες) και εκείνα του ’80 (με τους αυριανισμούς και τα «@ρχιδι@ μιραλέικα» του Μένιου Κουτσόγιωργα) δεν ήταν και ακριβώς… χρόνια δόξας για το πολιτικό ήθος.

Κάθε εποχή ζει αυτό που της αναλογεί και οι άνθρωποι κάθε εποχής έχουν υποχρέωση να προσπαθούν να βελτιώσουν όσα τους περιβάλλουν. Περιφρονώντας, θυμώνοντας, αλλάζοντας, αποφασίζοντας και σκεπτόμενοι. Οι επιλογές για τις εκλογές μας πλασάρονται σαν προϊόντα που καλούμαστε να αγοράσουμε και των οποίων οι συσκευασίες είναι μεν χρωματιστές, αλλά λίγες πληροφορίες δίνουν για την λειτουργία του προϊόντος.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Τα «όλα ίδια είναι» είναι πολύ επικίνδυνες συλλογιστικές για τη δημοκρατία- ήταν άλλωστε ο βασικός λόγος που η Χρυσή Αυγή βρέθηκε από ένα μόρφωμα μερικών εκατοντάδων ηλιθίων να είναι τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο. Άρα, μαζί με την κριτική για το ήθος της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι καλό να προσπαθούμε κάτω από τις λάσπες να εντοπίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στις παρατάξεις που σέβονται το πολίτευμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτή πρέπει να είναι η άμυνά μας στην κενή αντιπαράθεση των εκλογών, ακόμη και αν είμαστε από εκείνους που δεν θεωρούν την ψήφο ιερή και την συμμετοχή στις εκλογές αναμφισβήτητη.

 

"Η Τέχνη είναι το πιο ωραίο από όλα τα ψέματα."

Claude Debussy, 1862-1918, Γάλλος μουσικός

  • 1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.
    1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY