Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Δεν παίζεις με την πολιτική ορθότητα

Δεν παίζεις με την πολιτική ορθότητα

Τα τελευταία χρόνια η αγορά των επιτραπέζιων παιχνιδιών έχει εκτιναχθεί, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα που το σπορ ήταν πολύ πίσω και ο πολύς κόσμος ήξερε μόνο την Monopoly, το Taboo και το Trivial. Αν εντός συνόρων η κρίση ευθύνεται για την άνθιση του επιτραπέζιου gaming, διεθνώς αυτό που επέτρεψε τις πολλές νέες εκδόσεις είναι η πρακτική του crowd funding, της συγκέντρωσης δηλαδή χρημάτων μέσω προ-παραγγελιών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της παραγωγής.

Ένα από αυτά τα παιχνίδια που ζήτησαν την οικονομική συνεισφορά των ενδιαφερόμενων ώστε να παραχθεί είναι το Scramble for Africa. Πρόκειται για ένα παιχνίδι της σοβαρής εταιρίας GMT, το οποίο έχει ως θέμα την αποικιοκρατία. Εκεί, μεταξύ άλλων «πόρων» που διαχειρίζονται οι αποικιοκράτες- παίκτες, καλούνται να αποφασίσουν για το πώς θα αξιοποιήσουν τους «σκλάβους» τους.

Για αυτήν την απόφαση, να περιληφθούν στην κατηγορία «πόροι» οι σκλάβοι και να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι, το προσχέδιο του παιχνιδιού  αποσύρθηκε, αν και είχε συγκεντρώσει πολλαπλάσιο από το απαιτούμενο για την έκδοσή του ποσό, αφού δέχθηκε πολλή κριτική για το πόσο εύκολα αναπαράγει απόψεις του παρελθόντος που ήθελαν ανθρώπινες ψυχές να αντιμετωπίζονται σαν άψυχα αντικείμενα και σαν εργαλείο πλουτισμού.

Στα χρόνια της πολιτικής ορθότητας το θέμα έχει αυξημένο ενδιαφέρον. Ένα παιχνίδι επιδιώκει να είναι ιστορικά ακριβές και άρα ορίζει τους σκλάβους όπως τους όριζαν τότε. Έτσι τους έβλεπαν, έτσι έπρεπε να τους βλέπει και ένας αποικιοκράτης στην εποχή του, αν ήθελε να προκόψει. Ιστορική ακρίβεια, λοιπόν; Όχι για όλους. Ο αντίλογος λέει ότι με αυτόν τον τρόπο, αυτό που μένει από ένα τέτοιο μαύρο παρελθόν είναι η παιγνιώδης αίσθηση της αποπροσωποιημένης χρήσης αυτών των ανθρώπων. Η αβασάνιστη χρήση των «σκλάβων», έστω και σε ένα παιχνίδι, θεωρείται ότι βοηθά στην αναπαραγωγή αυτών των λογικών.

Ομολογώ ότι πριν την επέλαση της πολιτικής ορθότητας, όχι μόνο δεν θα το σκεφτόμουν, αλλά θα το θεωρούσα και αδιανόητο σαν επιχείρημα. Σαν κάποιος να τρώγεται με τα ρούχα του. Και αυτό όχι παλιά: Ακόμη και πριν ένα ή δύο χρόνια αυτή τη γνώμη θα είχα. Το πολιτισμικό περιβάλλον αλλάζει όμως και μαζί του αλλάζουμε και εμείς: Αυτά που λαμβάνουμε υπόψη, αυτά που σκεφτόμαστε, αυτά που λέμε. Έτσι δεν μπορώ τόσο αβασάνιστα να απορρίψω τις αιτιάσεις των «υπερευαίσθητων».

Μπορώ όμως να επισημάνω έναν κίνδυνο: Αυτόν της αποϊστορικοποίησης της πληροφορίας και της θεώρησής της μόνο υπό το φως της πολιτικής χρήσης- και φυσικά δεν αναφέρομαι στο παιχνίδι. Όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα περασμένο χωρίς να το επικρίνουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας, ώστε «να ακουστεί», οι ευκαιρίες και οι τρόποι που θα έχουμε για να στηρίξουμε ένα ιστορικό επιχείρημα, ή για να δούμε μια ιστορική ενότητα θα μειωθούν. Θα έχουμε πολυκερματισμένες πληροφορίες όλες συνοδευόμενες από την ταμπελίτσα με τον πολιτικό τους χαρακτηρισμό.

Θα είμαστε εντάξει με την συνείδησή μας, η δημόσια σφαίρα θα είναι «καθαρότερη» από ρατσιστικές αναφορές, αλλά θα χάνουμε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια αλήθειας. Ναι, όντως για πάρα πολλές δεκαετίες δεν υπήρχε κανένα φίλτρο για τον «μικρής έντασης ρατσισμό» που υπήρχε/υπάρχει σε διάφορες αναφορές όλων μας, χιουμοριστικές ή όχι. Και από αυτή την άποψη μια υπερβολή είναι δικαιολογημένη, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έμμεσης βίας. Όμως δεν μπορώ να μην ανυπομονώ να ισορροπήσει το πράγμα, ώστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι εξασφαλισμένα και να μπορεί όποιος θέλει να αναρωτιέται για τους όρους με τους οποίους ξαναγράφονται οι κώδικες διάφορων πολιτισμικών ομάδων. 

 

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY