Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τι νόμιζες Κωστάκη (Γαβρά); Χαϊβάνια είμαστε;

Τι νόμιζες Κωστάκη (Γαβρά); Χαϊβάνια είμαστε;

Η συζήτηση για το εάν δικαίως ή αδίκως επικρίνεται ο Κώστας Γαβράς για την επιλογή του να γυρίσει ταινία για τον Βαρουφάκη είναι βάσιμη, στον βαθμό που η τέχνη είναι διασυνδεδεμένη με τη ζωή και τα όσα συζητά η κοινωνία.   

Ο Κώστας Γαβράς έπρεπε να ξέρει ότι αφού επέλεξε ένα πολιτικό σενάριο θα είχε να αντιμετωπίσει και πολιτικές επιπτώσεις. Μάλιστα η ιστορία που επέλεξε να αφηγηθεί αφορά ακριβώς την πιο αμφιλεγόμενη περίοδο της διακυβέρνησης Συριζα, εκείνο το εξάμηνο κατά το οποίο η ελληνική Κυβέρνηση πίστευε ότι όντως θα μπορέσει να δημιουργήσει κάτι σαν νησίδα σοσιαλισμού σε ένα πέλαγος «ελεύθερων αγορών». Είναι το ίδιο εξάμηνο για το οποίο οι άλλοι ωρύονται ότι χάλασε την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια που- ηλίου φαεινότερον!- θα ερχόταν λιιιιιιίγο μετά. Αρκεί βέβαια να μην είχε βγει ο Σύριζα.

Βέβαια αυτό που δεν όφειλε να ξέρει ο σημαντικός έλληνας καλλιτέχνης είναι το με ποιον τρόπο θα απασχολούσε η ταινία του την ελληνική κοινή γνώμη και με ποιο ύφος θα «συζητούσαν» για αυτήν ελληνικά μίντια. Δεν μπορούσε να ξέρει πως, εδώ και 4 χρόνια «ό,τι πετάει πυροβολείται», ότι οι πολιτικώς ευνοούμενη δημοσιογραφία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, και ότι τελικά θύμα είναι η δεοντολογία και ο σεβασμός στην πραγματική ενημέρωση. Αυτό δεν το ήξερε και δεν θα έπρεπε να το ξέρει.

Πώς να μπορέσει ο άνθρωπος να εξηγήσει τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, μέσω των οποίων κατηγορήθηκε ότι επέλεξε να κάνει την συγκεκριμένη ταινία επειδή πήρε ένα ποσοστό των εξόδων της ως επιχορήγηση, ή ότι πήρε την επιχορήγηση ειδικά για να εγκωμιάσει τον Σύριζα και τις επιλογές Τσίπρα. "Με προσβάλλετε όταν λέτε ότι χρηματίστηκα", είπε με αξιοπρέπεια, θεωρώντας ότι κοινοποιώντας την ευθιξία του θα συνετιστούν οι επικριτές του.   

Την πρώτη φορά που αποφάσισε να γυρίσει ταινία στην Ελλάδα, ο απόδημος Έλλην πήρε ένα συμπυκνωμένο δείγμα του πως διεξάγεται η πολιτική στην χώρα μας και είδε ότι δεν υπάρχουν ούτε απαγορευμένα χτυπήματα, ούτε ελάχιστη ηθική. Λίγο ως πολύ το νόημα της κριτικής που του ασκήθηκε συμπυκνώνεται σε κάτι σαν «άσε ρε κωστάκη. Καλή η κουλτούρα και οι Γαλλίες, αλλά μια χαρά τα παντελόνιασες τα 600 κατοστάρικα για να βγάλεις λάδι τον Σύριζα»- μια προσέγγιση που ο Κώστας Γαβράς δεν είχε μάλλον φανταστεί.

Μήπως όλο αυτό, δηλαδή η πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς την χυδαία πόλωση για… ξένο αχυρώνα να αξίζει πιο πολύ για ταινία από τα έργα και τις ημέρες του Γιάνη;

"Καλύτερα να έχω δυναμικά άδικο παρά κακομοίρικα δίκιο."

Tallulah Bankhead, 1902-1968, Αμερικανίδα ηθοποιός

  • 325 - Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, κατά την οποία οι αρχηγοί της Χριστιανικής Εκκλησίας τιμούν την Αγία Τριάδα, υιοθετούν την Ομολογία Πίστεως (το «Πιστεύω»), και ορίζουν πότε θα εορτάζεται το Πάσχα.
    1530 - Γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, Τσάρος της Ρωσίας.
    1944 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από την Ναζιστική Γερμανία.
    1990 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY