Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Γιατί οι (πολλοί) υποψήφιοι είναι κάτι καλό

Γιατί οι (πολλοί) υποψήφιοι είναι κάτι καλό

Λαίλαπα σου λέει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι τόσοι, που όλοι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ποιος θα είναι υποψήφιος που και με ποιονί. Πέρα από το ιλαρό του πράγματος όμως, η μαζική συμμετοχή υποψηφίων στις εκλογές, κακό δεν είναι. Και γιατί να είναι κακό να βλέπεις πολίτες να θέλουν αν ασχοληθούν με τα κοινά;

Όσο μικρότερη η κλίμακα της πολιτικοποίησης, τόσο πιο ειλικρινής.

Εννοώ ότι όσο πιο άμεση είναι η δημοκρατία που παράγει αποφάσεις, τόσο λιγότερες στρεβλώσεις μεσολαβούν ανάμεσα στις επιθυμίες των ανθρώπων και στον φορέα υλοποίησής τους. Επί παραδείγματι, η δραστηριοποίηση μας σε επίπεδο πολυκατοικίας είναι σαφές τι αποτελέσματα παράγει- θετικά ή αρνητικά. Το ίδιο δεν ισχύει σε επίπεδο εθνικών εκλογών ή ευρωεκλογών, καθώς οι μηχανισμοί για την διαχείριση της εξουσίας είναι άπειροι και ο κάθε ένας από αυτούς είναι πολυδαίδαλος και εμποδιζόμενος από τις προσωπικές φιλοδοξίες όσων τον στελεχώνουν.   

Από την άποψη αυτή η ενασχόληση με τις δημοτικές εκλογές είναι προτιμότερη. Αρκετά από τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου θα μπορούσαν να επιλυθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση πολύ άμεσα, χωρίς την παρέμβαση της βραδυκίνητης κρατικής μηχανής. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν όμως ένα ακόμα πολύ βασικό πλεονέκτημα: αναγνωρίζουν και γνωρίζουν τις σχέσεις και τις δυναμικές των τοπικών κοινωνιών και με τον τρόπο αυτό οι παρεμβάσεις τους μπορεί να είναι καίριες και να σκοπεύουν στην επίρρωση των δεσμών κοινότητας, αλλά και αξιών, όπως η αλληλοβοήθεια, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη.

Και πάλι όμως ισχύει το θέμα του μεγέθους: όσο μικρότερος είναι ένας δήμος τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η συμμετοχή του δημότη στις εκλογές.

Αυτό φαίνεται καλύτερα στην Αθήνα και για έναν ακόμη λόγο: Η πρωτεύουσα αποτελεί πολιτικό εφαλτήριο για όλους τους υποψηφίους- ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας ξεκίνησε την διαδρομή του προς την κορυφή από εκείνο το πολύ επιτυχημένο 10% που είχε λάβει ως υποψήφιος του Συνασπισμού.

Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του  Μπουτάρη το κάνουν παράδειγμα Δημάρχου που θα ήθελε μια μεγάλη πόλη: Χωρίς ύστερες σκέψεις για μεταπήδηση σε άλλο, ανώτερο, πόστο, χωρίς ενδιαφέρον για παιχνίδια επικοινωνίας, χωρίς κομματική ταυτότητα, άνθρωπος της πόλης, με άποψη και γνώση για τα προβλήματά της.         

Αλλά δύσκολα ο Δήμος της Αθήνας θα αφεθεί χωρίς φιλόδοξο μνηστήρα που θα κρύβει (επιμελώς ή όχι και τόσο επιμελώς) ότι κοιτάζει πέρα από τα όρια της πόλης. Αφήνει το κομματικό παιχνίδι χώρο για ουσιαστική διοίκηση; Στα "φιλέτα" της επικαιρότητας, όχι.  

"Η ωραιότητα της απλότητας έγκειται στην πολυπλοκότητα που προσελκύει."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 356 π.Χ.- Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν και ένας από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.
    1774 - H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
    1957 - Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY