Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Στενάχωρα τα πανηγύρια

Στενάχωρα τα πανηγύρια

Αρκετός διάλογος γίνεται με αφορμή τo ποστ του Έλληνα επιβάτη που δεν ανέβηκε στην πτήση που έπεσε στην Αιθιοπία και έτσι σώθηκε. Η πηγαία ανακούφιση που αισθάνθηκε ο ίδιος ο άνθρωπος που κατά τύχη δεν βρήκε τον θάνατο όπως οι υπόλοιποι επιβάτες, είναι απόλυτα κατανοητή. Όπως  κατανοητή είναι και η αντίστοιχη συμπεριφορά των συγγενών και φίλων του.

Το κύμα των συγχαρητηρίων και του πανηγυρισμού που απλώθηκε στα ελληνικά social media όμως, ξεπερνάει την σκέψη μου. Η ελληνική ταυτότητα του τυχερού ταξιδιώτη δεν αρκεί για να γιορτάζουμε την σωτηρία του εμείς οι υπόλοιποι. Τουλάχιστον όχι όταν η σωτηρία αυτή υπογραμμίζεται ως σημαντική από τον χαμό άλλων 125 ανθρώπων που πρόλαβαν την πτήση κανονικά.

Προφανώς και όσο πιο κοντά σου είμαι κάτι τόσο μεγαλύτερη εμπλοκή θα έχεις με αυτό. Όσο αλτρουιστής και αν είσαι, όση αλληλεγγύη και αν είσαι πρόθυμος να δείξεις δεν θα λυπηθείς το ίδιο αν πεθάνει ένας άνθρωπος στον κόσμο με το αν πεθάνει ένας γνωστός σου- πολύ περισσότερο ένας φίλος. Το να χαρείς όμως επειδή κάποιος που γλίτωσε έχει συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα ή- πολύ περισσότερο- γιατί η ιστορία του πως έχασε την πτήση έχει κινηματογραφικό σενάριο, μου φαίνεται άστοχο και άκαρδο.

Τουλάχιστον όταν γίνεται δημόσια, όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τάση του ανθρώπου είναι να προστατεύει τα δίκτυά του: Τις σχέσεις που έχει, τους συγγενείς, τις επαγγελματικές επαφές, τους ανθρώπους που συνδέονται κάπως με τις αναμνήσεις του κ.ο.κ. Ο πανηγυρισμός όταν κάποιος σώζεται ίσως συμβολικός, θα πει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης. Ίσως. Ίσως όντως στο πρόσωπο αυτού που σώθηκε να χαιρετίζουμε την ζωή και την καλή τροπή των πραγμάτων και από τους άλλους που χάθηκαν να απομακρυνόμαστε για τους αντίθετους λόγους.

Ακόμη και αν ως μονάδες είμαστε πολύ μικροί για να περιμένει κανείς από εμάς μεγαλειώδεις συμπεριφορές, το να τις περιμένουμε ο ένας από τον άλλο μεταφέρει την ελάχιστη απαιτούμενη ευγένεια.

Έτσι, ακόμη και αν κανείς από όσους συνεχάρησαν τον διασωθέντα δεν χάρηκε που χάθηκαν όλοι οι άλλοι επιβάτες, το «η ζωή συνεχίζεται» πρέπει να ακολουθεί και όχι να προηγείται του ενός λεπτού σιγής.

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY