Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Το ελληνικό Minority Report γυρίστηκε (και) στα Γιαννιτσά

Το ελληνικό Minority Report γυρίστηκε (και) στα Γιαννιτσά

Στο Minority Report του Στίβεν Σπίλμπεργκ η αστυνομία του μέλλοντος χρησιμοποιεί προβλέψεις που παράγονται από κάτι σαν μέντιουμ για να προ-δει εγκλήματα και να επέμβει. Πώς να επέμβει; Συλλαμβάνοντας προκαταβολικά αυτόν που πρόκειται να εγκληματίσει, τιμωρώντας την νοοτροπία και την πρόθεσή του και όχι την πράξη.

Το ευφάνταστο σενάριο θεωρεί δεδομένο ότι οι προβλέψεις είναι σωστές και άρα τα όποια διλήμματα κινούνται σε άλλο επίπεδο και όχι στο πραγματολογικό. Πράγματι, μέσα από μια σειρά ανατροπών η ταινία καταλήγει να αμφισβητεί όχι μόνο την ηθική ορθότητα μιας προκαταβολικής σύλληψης αλλά και την ίδια την χρησιμότητά της. Και πρόκειται για σενάριο ταινίας ενός από τους μεγάλους χολυγουντιανούς παραγωγούς- όχι για καμιά ανεξαρτητίλα από βερολινέζους καταληψίες κινηματογραφιστές.  

Ο λόγος είναι απλός. Θα μου κάνει εντύπωση αν υπάρχει κάποιο νομικό σύστημα στον κόσμο που να μην προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει σύλληψη πριν να υπάρξει έγκλημα. Η πρόληψη κινείται σε άλλα επίπεδα. Επί παραδείγματι, στο επίπεδο της εξασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης και των συνθηκών διαβίωσης που δεν θα εξωθούν τον υποψήφιο εγκληματία στην πράξη του.

Πώς τιμωρείται κάποιος για κάτι που δεν έκανε; Η ελληνική πραγματικότητα απαντά «έτσι» χωρίς μάλιστα να χρειάζεται τα μέντιουμ της ταινίας του Σπίλμπεργκ για να είναι βέβαιη ότι διάφοροι πολίτες θα εγκληματίσουν. Και, τι έγκλημα θα κάνουν; Θα διαμαρτυρηθούν κατά την διάρκεια της ομιλίας Κουβάλη στα Γιαννιτσά με αιχμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, η αστυνομία προσήγαγε στο τμήμα 17 συνολικά άτομα- μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος μαθητής- τα οποία δεν είχαν κάνει τίποτα.

Η ανησυχία κυβερνητικών στελεχών ότι ορισμένοι από τους πολίτες που δεν θα συμμετείχαν στην εκδήλωση θα δοκίμαζαν να την προπηλακίσουν μεταφράστηκε σε οδηγία προς τα σώματα ασφαλείας να κάνουν ό,τι χρειαστεί. Έτσι λοιπόν παραβιάστηκε ένα βασικό συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών: να μην περιορίζεται η ελευθερία τους χωρίς λόγο. Και ποια είναι η βαθύτερη αιτία της παραβίασης; Η επικοινωνιακή εικόνα. Το να αποφευχθούν τίτλοι Μέσων που στηρίζουν την αντιπολίτευση του στυλ «Άγριο κράξιμο στα Γιαννιτσά» κλπ κλπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Προληπτικές συλλήψεις είχαν γίνει και επί «Σαμαροβενιζέλων» και είχαν επισύρει την άγρια καταδίκη του τότε Συνασπισμού. Εδώ είναι άλλη μια περίπτωση που βλέπουμε ότι «το κράτος έχει συνέχεια».

Ούτε τέτοιες συνέχειες θέλουμε όμως, ούτε τέτοια κράτη.

SPONSORED LINKS

"Πάνε δυο χρόνια που δεν έχω μιλήσει στη γυναίκα μου, επειδή δεν θέλω να τη διακόψω."

Jules Renard, Γάλλος συγγραφέας

  • 325 - Αρχίζει επίσημα τις εργασίες της η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας.
    1498 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
    1902 - Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
    1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης.
    2002 - Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY